BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Caussade Osiva má za sebou pět let na českém trhu

Caussade Osiva má za sebou pět let na českém trhu

22. 01. 2017 Mgr. Marek Sojka; Caussade Osiva, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2537x

Následnou jarní kampaň 2017 lze považovat za přelomovou pro budoucí postavení na trhu. Samotný přelom vystihují nově připravované změny v centrále společnosti ve Francii, a tím spojené posílení v české filiálce. Snaha přiblížit se více pěstitelům vyústila v nábor nových posil do prodejního týmu a zlepšení zázemí společnosti.

Nová šlechtění zajišťují spolehlivost a výnosovou stabilitu

Nová šlechtění zajišťují spolehlivost a výnosovou stabilitu

16. 01. 2017 Ing. Anna Poubová; B O R , s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2168x

Kukuřice je plodina citlivá na extrémní výkyvy počasí, na sucho díky nerovnoměrnému rozložení srážek a dále na vysoké teploty během vegetace. Vysoký výnosový potenciál a tolerance ke stresovým podmínkám - to jsou vlastnosti moderních hybridů, které v současných podmínkách zajistí stabilitu výnosů a udrží příznivou ekonomiku pěstování u kukuřice.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Nadprůměrné výnosy kukuřice v optimálních a stresových letech

Nadprůměrné výnosy kukuřice v optimálních a stresových letech

15. 01. 2017 Ing. Martina Poláková; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 2685x

Zkušenosti z předchozích let nám ukazují, že kukuřice během vegetačního cyklu čelí řadě nepříznivých období, která snižují výnos a kvalitu produkce. Jenom si vzpomeňme na velice pro kukuřici příznivý rok 2014 a naopak velice nepříznivý rok 2015, kdy na řadě míst byly výnosy poloviční a někde ještě nižší. Rok 2016 zatím vypadá, že bude pro kukuřici příznivý, co se týká výnosu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Leden a únor 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Leden a únor 2017

15. 01. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2587x

Půda je téma, které by mělo být prioritou každé země. Půda je jedním z nejcennějších přírodních bohatství každého státu a neobnovitelným přírodním zdrojem - zajišťuje potravinovou soběstačnost a zdravé životní prostředí. Půda ovšem neplní jen produkční funkce, ale má i neméně významné funkce mimoprodukční: akumulační, filtrační, asanační, transportní, transformační apod. Půda je „pokožkou“ planety Země.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Leden a únor 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Leden a únor 2017

15. 01. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3064x

Předjaří a časné jaro je nevhodnějším obdobím k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stádiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

Nová generace LG na zrno

Nová generace LG na zrno

13. 01. 2017 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 2608x

Dva staré známé faktory budou ovlivňovat osevy kukuřice v příštím roce. Letošní vynikající výsledky pěstování kukuřice hovoří ve prospěch větších ploch. Nízká výkupní cena je na druhé straně varováním před přílišným optimizmem. Výnos a ekonomika pěstování budou tedy rozhodujícími faktory úspěchu.

Vzpřímenka chmelová - škůdce chmele nebo hostitel parazitoidů?

Vzpřímenka chmelová - škůdce chmele nebo hostitel parazitoidů?

11. 01. 2017 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 4066x

Chmel je původním druhem naší květeny. Divoké formy se vyskytují v nižších polohách na celém území, místy je dosti hojný.

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

08. 01. 2017 Ing. Luďka Kernerová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 5650x

Pomalu si v naší České kotlině zvykáme na nestandardní průběh teplot a množství srážek v průběhu vegetace. Při výběru kukuřice klademe větší důraz na vlastnosti jako je - odolnost k suchu, plasticita, meziročníková stabilita výnosů, vhodnost hybridu do konkrétních podmínek pěstování. Z celkové nabídky hybridů francouzské firmy RAGT pro sezonu 2017 je 74% zaregistrovaných v ČR a tři novinky jsou letos druhým rokem v registraci.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za sklizňový rok 2016

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za sklizňový rok 2016

06. 01. 2017 Ochrana obecně Zobrazeno 3106x

Blíží se závěr roku a s ním i možnost ohlédnout se za rokem 2016 a případně ho porovnat s předchozím rokem 2015. Můžeme bilancovat a porovnávat dosažené výsledky i kvalitu produkce, do které jsme se rozhodli v průběhu roku investovat. Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je však pod silným tlakem ekonomických a přírodních vlivů a je čím dál tím složitější.

Co ještě udělat, než přijde zima - zahrada před zimou

Co ještě udělat, než přijde zima - zahrada před zimou

28. 12. 2016 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5453x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději vysoký 5 cm i více, aby byly lépe chráněny kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím. Na pokoseném trávníku bez listí je menší nebezpečí napadení chorobami, po nichž na jaře zůstávají holá místa.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

26. 12. 2016 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2730x

Mšice (Aphididae), korovnice (Adelgidae) a mšičky (Phylloxeridae) jsou skupiny asi 5000 druhů drobných organizmů s měkkým tělem, která se živí sáním rostlinných šťáv.

Ochrana hlavních plodin v roce 2016 v Čechách

Ochrana hlavních plodin v roce 2016 v Čechách

05. 12. 2016 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 2679x

Uváděná fakta o výskytech chorob a škůdců v roce 2015/16 jsou čerpána z pravidelně jedenkrát týdně sledovaných stanovišť na cca 160 místech České republiky, z toho na 85 místech v Čechách (mapa) v rámci projektu MSDfyto proti chorobám a škůdcům.

Poškození polních plodin v roce 2016

Poškození polních plodin v roce 2016

29. 11. 2016 Ing. Vít Bittner; MARIBO SEED INTERNATIONAL, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 3318x

Rok 2016 ve srovnání s rokem předchozím byl relativně velmi dobrým pěstitelským rokem pro pěstování polních plodin a bylo dosaženo slušných výnosů pšenice, ječmene, řepky a slibné jsou nyní i výnosy cukrové řepy a kukuřice. S ohledem na vyšší výnosy obilnin a kolísající kvalitu sklizené produkce, je však bohužel i nízká odbytová cena produkce.

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

28. 11. 2016 Ing. Václav Blažek, CSc.; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3633x

Overture je novou preferovanou odrůda s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována především velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. Zrno je velké s velmi vysokým podílem na sítě 2,5 mm. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Hrozí zelené peklo na našich polích?

Hrozí zelené peklo na našich polích?

16. 11. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Choroby Zobrazeno 3304x

Ne, nebojte se. Na pranýři nebude žádná plodina, která by byla trnem v oku nezemědělské veřejnosti, jako tomu je u rozkvetlých lánů řepky. Řeč bude o nejen na jaře lehce zaměnitelném lupiči úrody. Nebezpečím, o kterém se bude asi častěji mluvit, je plíseň zelná na řepce.

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

06. 11. 2016 Ing. Michal Vondra, Ph.D., Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 3312x

Chundelka metlice patří v České republice k plevelným druhům nejčastěji zaplevelujícím ozimé obilniny. Kromě citlivé populace chundelky metlice se v současné době stále častěji setkáváme s populacemi rezistentními k ALS inhibitorům. Z tohoto důvodu je volba vhodného herbicidu jedním z důležitých faktorů zabránění dalšího šíření a rozvoje rezistence v ČR.

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

27. 10. 2016 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Plevele Zobrazeno 5212x

Tak jak se vyvíjí skladba pěstovaných plodin, technologie zpracování půdy a sklizně, používané systémy regulace plevelů, tak se postupně mění i plevelové spektrum na orné půdě. Plevelná společenstva jsou dlouhodobě ovlivňována celou řadou faktorů, které na ně působí krátkodobě i dlouhodobě. Proto procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem.

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

21. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 2966x

V posledních desetiletích se u nás i v zahraničí setkáváme s problémem zaplevelujících plodin stále častěji a mnozí autoři považují tyto plodiny za škodlivější než plevele. Za nejškodlivější jsou považovány obilniny ze sklizňových ztrát jako plevel v následné ozimé řepce a sklizňové ztráty řepky a slunečnice v následných okopaninách.

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

21. 10. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Plevele Zobrazeno 3795x

Herbicid pro podzimní ošetření pšenic SumiMax se v průběhu několika sezón vyšvihnul na spolehlivého a cenově nenáročného pomocníka mnoha agronomů. Na prahu osmé sezóny je zkušeností s ním na rozdávání, a proto bychom se o ně rádi podělili.

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

18. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 3898x

Chundelka metlice (Apera spica-venti) patří k původním plevelům našich polí (archeofytům), ale ještě v polovině minulého století zaplevelovala především lehčí a chudší půdy na rozdíl od ovsa hluchého, který dominoval na půdách těžších, úrodnějších.

Ochrana řepky ozimé na podzim přípravkem Caryx

Ochrana řepky ozimé na podzim přípravkem Caryx

18. 10. 2016 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Ochrana obecně Zobrazeno 3344x

Určitě budete souhlasit s tvrzením, že je důležité aplikovat na podzim přípravky regulující růst mladých rostlin řepky a chránící je před infekcí houbovými chorobami. Každoroční velký zájem a spokojenost Vás zákazníků svědčí o tom, že nejlepší volbou je přípravek Caryx®. Kombinuje dvě účinné látky metkonazol a mepikvát chlorid, které jsou spojené do formulace speciálně vyvinuté pro řepku.

Roundup Flex - náskok ve vývoji glyfosátů

Roundup Flex - náskok ve vývoji glyfosátů

15. 10. 2016 Ing. Miroslav Hrobský; Monsanto ČR s.r.o Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 2435x

Letošní rok s dostatkem srážek je velmi náročný pro sklizeň, ale především na přípravu a zasetí nových porostů. Termíny setí jsou neúprosné, zpoždění je ztrátou budoucího výnosu. Půdní vláha umožňuje dobré vzejití jednoletých a posílení růstu vytravalých plevelů.

Systiva - třetí sezóna unikátní technologie ochrany ječmene

Systiva - třetí sezóna unikátní technologie ochrany ječmene

15. 10. 2016 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r. o. Ochrana obecně Zobrazeno 2278x

Budou to již tři roky, kdy se v České republice zavedl přípravek Systiva® a zcela změnil způsob ochrany ječmenů. Příchod této jedinečné technologie, spočívající v ošetření osiva prvním nepostřikovým fungicidem Systiva®, vyvolal mnoho diskusí u široké zemědělské veřejnosti, zda jsou výrobcem deklarované možnosti ochrany cestou moření osiva vůbec možné.

Kolikrát ošetřovat pšenici fungicidem?

Kolikrát ošetřovat pšenici fungicidem?

12. 10. 2016 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, Kroměříž Choroby Zobrazeno 3814x

Fungicidy jsou chemické látky, které jsou schopny potlačit napadení rostlin obligátními a fakultativními houbovými parazity. U pšenice na listech a klasech se jedná o padlí, rez plevovou, rez pšeničnou, rez travní, braničnatku pšeničnou, DTR a fuzária. Při tom vztahy mezi hostitelem a parazitem jsou velmi dynamické a komplikované.

Význam ošetření osiva obilnin

Význam ošetření osiva obilnin

10. 10. 2016 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 7167x

O původcích chorob přenosných osivem obilnin a o kvalitě osiva obecně bylo již v minulosti napsáno hodně, řada informací byla i v tomto časopise nejen v letošním roce. Přesto v této roční době považujeme za vhodné připomenout význam, možnosti a potřebu ošetření osiva. Letos se dá očekávat zhoršená kvalita osiva oproti minulému roku, i když příčiny budou na jednotlivých lokalitách rozdílné.

1 .. 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 .. 75
detail