BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Pevný a zdravý základ je základ

Pevný a zdravý základ je základ

18. 04. 2017 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech Choroby Zobrazeno 2030x

Zajištění pevné a zdravé báze stébel obilnin jistě patří k prvním úkolům hospodářů, které s sebou přinese jaro. Se zdravými bázemi Vám Topsinem dokážeme pomáhat už dlouho. Letos se díky novince Lomis staneme vaší oporou i při zpevňování a regulaci.

Osvědčené herbicidy pro ochranu obilnin na jaře

Osvědčené herbicidy pro ochranu obilnin na jaře

18. 04. 2017 Ing. Josef Suchánek; Bayer CropScience Plevele Zobrazeno 5049x

Při výběru herbicidu pro jarní ošetření obilnin je nutné zohlednit kromě spektra plevelů také použitelnost při nižších teplotách. Včasnost zásahů proti plevelům je základem úspěšné technologie pěstování obilnin. Moderní tekuté formulace společnosti Bayer přináší komfortní manipulaci při aplikaci, rychlejší účinnost a spolehlivější působení za méně příznivých podmínek.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Poznámky k výskytu chorob řepky na podzim 2016

Poznámky k výskytu chorob řepky na podzim 2016

17. 04. 2017 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 3247x

V listopadu a prosinci 2016 jsme měli možnost hodnotit zdravotní stav několika dodaných vzorků ozimé řepky. A přes některé zažité představy konstatuji, že jsme objevili dost, i když ani v jednom případě nešlo o výskyt onemocnění, který by bezprostředně vzbuzoval obavy o další vývoj porostu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2017

15. 04. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 20819x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Acanto<sup>®</sup> Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

Acanto® Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

15. 04. 2017 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont Choroby Zobrazeno 2683x

Acanto Plus je nový širokospektrální fungicid s registrací do obilnin, řepky a cukrové řepy. Poskytuje dlouhou (až 6 týdnů) preventivní, kurativní a eradikativní účinnost, která je podpořena unikátní kombinací účinných látek ze skupiny strobilurinů a triazolů. Tyto vlastnosti ještě umocňuje vylepšená SC (suspenzní koncentrát) formulace.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2017

14. 04. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3971x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Opera<sup>®</sup> Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

Opera® Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

14. 04. 2017 Ing. Antonín Dostál; BASF Choroby Zobrazeno 3111x

Proč použít fungicid Opera® Top? Obsahuje dvě účinné látky - epoxiconazole a pyraclostrobin. Obecně je považován za nejsilnější - nejzelenější strobilurin. Důvodem je účinnost na houbové choroby (braničnatky, rynchosporiová a hnědá skvrnitost, rzi) a zdůrazňujeme též účinnost na listové choroby typu DTR. Délka působení je 4–6 týdnů a zároveň má významný vliv na omezení nespecifických skvrn.

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

13. 04. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2142x

Síla, na kterou se můžete spolehnout, je sloganem fungicidního přípravku Adexar® Plus. Od uvedení na trh to můžeme s hrdostí také potvrdit na základě zkušeností pěstitelů a samozrejmě z různých pokusů. Jde o nejlepší fungicid na trhu.

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor<sup>®</sup>

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor®

13. 04. 2017 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 2362x

Fungicid Pictor® je součástí unikátního systému ochrany řepky - boscalidového ochranného štítu. Ten poskytuje dlouhodobou fungicidní clonu na základě masivní dávky boscalidu v kombinaci s metconazolem (Efilor®) a dimoxystobinem (Pictor®).

Clearfield<sup>®</sup> Plus - nový HT standard v pěstování slunečnice

Clearfield® Plus - nový HT standard v pěstování slunečnice

13. 04. 2017 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Plevele Zobrazeno 2986x

Společnost BASF se stále snaží vyvíjet nové pokrokové technologie a přenášet je do praxe tak, aby jejich uživatelům přinášely zefektivnění jejich práce. Jednou z takových inovací je zdokonalený HT koncept ochrany slunečnice proti plevelům, který se nazývá Clearfield® Plus. Mnozí pěstitelé již několik let používají starší systém - Clearfield®. Jaký je mezi nimi rozdíl a proč se zavádí nový systém?

Rostlinné pesticidy - Curcuma longa - kurkumovník dlouhý

Rostlinné pesticidy - Curcuma longa - kurkumovník dlouhý

13. 04. 2017 Ing. Roman Pavela, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 4728x

V dnešním dílu si představíme další rostlinu, kterou známe spíše z jejího kuchařského využití, než jako rostlinu obsahující léčivé či pesticidní látky. Představíme si totiž kurkumu neboli indický šafrán, což je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa L., syn. Curcurma domestica Valeton).

Hraboš polní stále aktuální nejen pro zemědělce

Hraboš polní stále aktuální nejen pro zemědělce

06. 04. 2017 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, z. s., Brno Škůdci Zobrazeno 12828x

Hraboš polní (Microtus arvalis) patří mezi nejškodlivější organizmy polních plodin. Jeho škodlivost je téměř každoroční, ale největší škody působí především v letech gradačních, kdy se zvyšuje jeho početnost na pozemcích většiny polních plodin, a také v ovocných sadech a vinohradech.

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

03. 04. 2017 Ing. Jan Štrobach, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 6656x

Kokrhel luštinec (Rhinanthus alectorolophus (Scop.) Pollich) patřil v historii do skupiny nebezpečných poloparazitických plevelů obilnin. Vlivem agrotechnických změn v zemědělství, které proběhly v druhé polovině 19. stol., tento druh téměř vymizel. V současnosti kokrhel luštinec patří mezi vzácné plevele, ale s nárůstem ploch ekologicky obhospodařované půdy se začíná na orné půdě znovu objevovat.

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

30. 03. 2017 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o., Šumperk Plevele Zobrazeno 8178x

Porosty luskovin, jakožto plodiny s nižším konkurenčním potenciálem, jsou zaplevelovány velkým počtem nežádoucích rostlin plevelných druhů, ale i kulturních rostlin.

Zvýšení jistoty vzcházení a překonání stresu ultrapřesnou výživou

Zvýšení jistoty vzcházení a překonání stresu ultrapřesnou výživou

30. 03. 2017 Ing. Jan Grznár; Timac Agro Czech Ochrana obecně Zobrazeno 2735x

Účelnost přesného založení porostů se potvrzuje každoročně. Dobrý start porostu se pozná v silném kořeni. Absence životaschopného kořene má za následek omezenou tvorbu výnosu, důvodem je redukce listové plochy. Následný nedostatek asimilátů v generativní fázi vývoje se projeví zhoršením výnosu i kvality produkce.

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

28. 03. 2017 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc. a kol. Škůdci Zobrazeno 5515x

V posledních dvou letech docházelo v praktické ochraně řepky k nárůstu škodlivých výskytů stonkových krytonosců, krytonosce řepkového a krytonosce čtyřzubého. Zejména přibyly případy nedostatečné účinnosti chemické ochrany vůči těmto škůdcům. Přitom příčinou nebyla rezistenci těchto škůdců vůči pesticidům, jak je tomu u blýskáčka řepkového, dřepčíka olejkového nebo mšice broskvoňové.

Není auto jako auto. Není kukuřice jako kukuřice. Ti lepší už to vědí.

Není auto jako auto. Není kukuřice jako kukuřice. Ti lepší už to vědí.

28. 03. 2017 Ing. Michal Adler; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 1955x

Každá výrobní oblast a způsob využití vyžaduje specifické portfolio hybridů kukuřice. Osivářská společnost Limagrain působí na českém trhu od roku 1996. Prezentuje výsledky svého, více než padesátiletého šlechtitelského programu, prostřednictvím husté sítě poloprovozních pokusů. Díky nim je pěstitelům umožněno seznámit se s novou genetikou hybridů reagující na stále nové výzvy.

Pouze jedna šance

Pouze jedna šance

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Choroby Zobrazeno 1758x

Kvalitní osivo je základním předpokladem pro využití výnosového potenciálu a dosažení rentabilních výnosů zrna. Kvalita osiva ovlivňuje jak polní vzcházivost, tak i vyrovnanost porostu. Pro tvorbu výnosotvorných prvků je důležitá optimální hustota porostu. Pro dosažení všech zmíněných parametrů je potřeba kvalitní osivo ochránit vhodným mořidlem, neboť choroby přenosné osivem a půdou není možné zastavit foliární aplikací fungicidů.

Tilmor - pro jaro bez chorob

Tilmor - pro jaro bez chorob

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Ochrana obecně Zobrazeno 2328x

Řepka patří mezi vysoce perspektivní plodiny pěstované v České republice. Cena této komodity se oproti jiným drží na stabilně vysoké cenové hladině. Měnící se klimatické podmínky mají vliv na vyšší tlak chorob v jarním období, než tomu bylo v předcházejících letech obvyklé.

Jak na zaplevelení obilin na jaře?<br>Kvalitní a inovovaná řešení je k dispozici

Jak na zaplevelení obilin na jaře?
Kvalitní a inovovaná řešení je k dispozici

26. 03. 2017 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Ochrana obecně Zobrazeno 1918x

Společnost ADAMA přináší zajímavá řešení s dobrým poměrem užitku a ceny a s širokou registrací. Důkazem toho je i inovovaný Balíček Trimmer 500 + Tomahawk (dříve Trimmer + Tomigan, zvaný Legend). Balíček je ucelené řešení, které kromě úplného plevelohubného spektra nabízí i stále bezprecedentní šetrnost vůči kulturní plodině, což zejména oceňují pěstitelé sladovnického ječmene.

Choroby řepky a morforegulace na jaře

Choroby řepky a morforegulace na jaře

25. 03. 2017 Ing. Karel Sypták Choroby Zobrazeno 4362x

Rok 2016 byl pro pěstitele po třech letech ročníkem s významnějším napadením houbovými chorobami. Vlhká a mimořádně teplá zima přála především rozvoji houby Leptosphaeria maculans způsobující fomovou hnilobu brukvovitých, která se projevuje zejména destrukcí kořenového krčku řepky. V mimořádně teplém a na srážky bohatém únoru došlo k masovému rozvoji této choroby.

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

23. 03. 2017 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5855x

Význam trávovitých plevelů v Evropě narůstá. Také v České republice je tento trend patrný. Důvodem jsou omezené možnosti herbicidní regulace těchto plevelů v obilninách a s tím spojený nárůst ploch rezistentních populací, ale také měnící se klima (sucho versus dlouhé období dešťů).

Dvojitý zásah

Dvojitý zásah

21. 03. 2017 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Škůdci Zobrazeno 1968x

Dohoda OPECu omezit těžbu ropy o více jak milion barelů denně se velice pozitivně projevila na jedné z nejcennějších zemědělských komodit - řepce. Pokud výkupní cena během loňských žní ležela kousek nad 9 000 Kč/t, dnes už pěstitelé přemýšlí vysoko nad 11 000 Kč/t. Postarat se špičkově o porosty řepky se letos obzvlášť vyplatí.

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

20. 03. 2017 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3072x

V pěstitelském ročníku 2015/16 se propadly výnosy u „řepkových velmocí“ SRN, Francie, Polska a zčásti i ČR. Naopak dobré úrody kromě Slovenské republiky měly Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2017

16. 03. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9872x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

1 .. 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 .. 75
detail