BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Účinnost přípravku Orvego<sup>®</sup> k plísni chmelové ve chmelu

Účinnost přípravku Orvego® k plísni chmelové ve chmelu

16. 05. 2017 RNDr. Jana Volková; BASF Choroby Zobrazeno 2173x

Peronospora je nejdůležitější chorobou chmele. Tento houbový patogen se vyskytuje každý rok v různých intenzitách. Může napadat všechny části rostliny. Napadení květů a hlávek může vést k úplné ztrátě výnosu. Přitom rozlišujeme mezi primární a sekundární infekcí. Aplikace přípravku je namířena proti sekundární infekci peronospory na chmelu.

Osiris<sup>®</sup> - ochraňte vaše porosty až do konce

Osiris® - ochraňte vaše porosty až do konce

15. 05. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3941x

Klas je generativní orgán, ve kterém se vyvíjejí zrna. Také tato část rostliny může být napadána chorobami, jež mohou snížit výnos, ale především kvalitu produkce. K nejvážnějším patří fuzariózy, braničnatka plevová a také různé druhy saprofytických hub. V dnešní době se už jenom vzácně můžeme setkat s napadením sněťmi, protože tyto choroby přenosné osivem se díky moření podařilo výrazně potlačit.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2017

15. 05. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7970x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů nejpozději ve fázi BBCH 50–51 (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek (pšeničné a plevové) také výskyty těchto škůdců. Aktuální je to zejména tam, kde se obilniny pěstují dva a více roků po sobě.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Nové možnosti řešení ochrany vzcházejících porostů víceletých pícnin před listopasi

Nové možnosti řešení ochrany vzcházejících porostů víceletých pícnin před listopasi

14. 05. 2017 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 2339x

Dobře založený porost vojtěšky seté a jetele lučního hraje v pozdějším využití velmi významnou roli. Již na začátku je zde celá řada faktorů, které spíše negativně ovlivňují budoucí podobu. Nevhodné půdní podmínky, nepříznivé povětrnostní podmínky v období zakládání, nedostupná ochrana – na to vše si pěstitel musí dát zvýšený pozor.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Porostům je třeba věnovat pozornost i krátce před sklizní

Porostům je třeba věnovat pozornost i krátce před sklizní

12. 05. 2017 Ing. Petr Axman, Ph.D.; Dow AgroSciences Ochrana obecně Zobrazeno 2044x

Každému zemědělci dá nemalé úsilí dopracovat se ke slibné úrodě. Proto je výhodné případné nedostatky odstraňovat i těsně před plánovanou sklizní. V tomto období lze ještě korigovat např. pozdní zaplevelení, vytrvalé plevele, a také je možno již v předstihu plánovat sklizeň sjednocením porostů, urychlením dozrávání a nesmíme zapomínat i na zrychlení průchodnosti kombajnů porostem.

Změny ve spektru a hospodářském významu škodlivých činitelů u brambor

Změny ve spektru a hospodářském významu škodlivých činitelů u brambor

11. 05. 2017 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Choroby Zobrazeno 6088x

Je známou skutečností, že se v průběhu času spektrum škodlivých činitelů u polních plodin mění. Původní záměr tohoto příspěvku měl poněkud užší téma, a to vliv klimatických změn na výskyt škodlivých činitelů. Je sice pravda, že většina odborníků se kloní k názoru, že současný trend vývoje klimatu je dlouhodobý směrem ke globálnímu oteplování, ale čas ještě ukáže, zda se nejedná pouze o kratší periodu a jak se budou přírodní procesy dále vyvíjet.

Prognóza jarních výskytů mšic

Prognóza jarních výskytů mšic

08. 05. 2017 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav Opava Škůdci Zobrazeno 3623x

V průběhu zimy se zjišťuje osazení primárních hostitelů vajíčky mšic. Z jejich počtu a plošného rozšíření je pak možné zpřesňovat předpověď jarních výskytů vyslovenou na základě síly podzimních přeletů.

Jistota účinku regulátorů růstu - tank mix se smáčedlem Gondor

Jistota účinku regulátorů růstu - tank mix se smáčedlem Gondor

08. 05. 2017 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2480x

Porosty ozimých obilnin jsou po letošní zimě v nižších růstových fázích, než tomu bylo ve dvou předcházejících letech. Jednak podzim 2016 byl suchý a porosty pomalu vzcházely a po „klasické“ zimě, kdy došlo k promrznutí půdy a úplnému zastavení vegetace na minimálně 6–7 týdnů. Proto bude nutné ošetřit řadu porostů na podporu odnožování přípravky na bázi CCC, tuto aplikaci bude potřeba provést co nejdříve po obnovení růstu ozimů.

Rubric XL - unikátní kombinace účinných látek

Rubric XL - unikátní kombinace účinných látek

07. 05. 2017 Ing. Pavel Vrzala; FMC Agro Česká republika spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 2249x

Obilniny jsou již historicky nejčastěji se vyskytující skupinou kulturních plodin na českých polích. Ačkoliv jejich tržní ceny se často diametrálně liší, tak pravidlem zůstává, že dobře vedený porost kterékoliv obilniny, přinese kladný ekonomický efekt pro pěstitele. Výnos a kvalita zrna je hlavní ukazatel, který často ovlivní ekonomiku celého podniku.

Rychlejší než blesk

Rychlejší než blesk

06. 05. 2017 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1855x

Samurai Tachibana Dōsetsu, který žil v letech 1513–1585, patřil k nejchytřejším a nejoddanějším sluhům klanu Ōtomo v období Sengoku. Kromě křesťanství zavlečeném Evropany bojoval také proti členům znesvářených klanů v 37 velkých bitvách. Ta poslední o hrad Neko’o se mu v 72letech stala osudnou. V šarvátkách s nepřáteli mu pomáhal proslavený meč jménem Chidori (Tisíc ptáků). Jednoho dne se Tachibana Dōsetsu ukryl před bouřkou a deštěm pod strom.

Živá voda jménem Mandarin

Živá voda jménem Mandarin

05. 05. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2289x

V dětství si většina z nás pohrávala s myšlenkou, jaké by to bylo vlastnit kouzelný prsten princezny Arabely, Pankrácův červený klobouk nebo pohár živé vody. Vody, která dokáže vrátit čas a uzdravovat, jak tomu bylo například v pohádce o Zlatovlásce.

Zkušenosti s regulací laskavců v bramborách

Zkušenosti s regulací laskavců v bramborách

02. 05. 2017 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 6248x

Laskavec ohnutý (Amaranthus retroflexus) je jednoletý pozdní jarní plevel. Patří k nejrozšířenějšímu druhu laskavce na našem území. Jedná se o teplomilný druh, proto se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech České republiky. V posledních letech však pronikl spolu s dalšími teplomilnými druhy (ježatka kuří noha, lilek černý) i do vyšších poloh bramborářské oblasti. Zde lokálně působí velmi silné zaplevelení a stále více se šíří na orné půdě.

Pro zkušené profesionály a bezstarostnou sklizeň

Pro zkušené profesionály a bezstarostnou sklizeň

01. 05. 2017 Ing. Eva Kabylová; Syngenta Czech s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2974x

Kdybychom chtěli sečíst všechny doposud ošetřené hektary regulátorem růstu Moddus v České republice, dostali bychom se na neuvěřitelnou výměru 1,7 milionu hektarů. Regulátor růstu Moddus byl u nás poprvé uveden už v roce 2006 a velmi brzy poté se stal nejprodávanějším regulátorem růstu vůbec. Toto prvenství si drží doposud a jeho obliba mezi pěstiteli i nadále roste. Není se čemu divit.

Udržme hlízenku na uzdě

Udržme hlízenku na uzdě

01. 05. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 2449x

Není tomu tak dávno, kdy řepka byla považována z hlediska ochrany za méně náročnou plodinu. Vlivem šíření chorob, a také některých regulačních omezení ze strany EU se situace výrazně změnila. Sezona 2016 jednoznačně prověřila důležitost fungicidního ošetření v květu řepky. Především v Čechách nebyly výjimkou porosty s více jak 50% napadením stonků rostlin hlízenkou obecnou (Sclerotinia sclerotiorum).

Studium původců stéblolamu v ČR a jejich rezistence vůči fungicidům

Studium původců stéblolamu v ČR a jejich rezistence vůči fungicidům

29. 04. 2017 Mgr. Jana Palicová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2678x

Stéblolam je závažná choroba obilnin, která je ve světě i v našich podmínkách stále aktuálním problémem. Důvodů je celá řada včetně zavádění bezorebných technologií, nedostatků ve zpracování půdy a zejména zkrácení osevních postupů bez víceletých pícnin, kdy jsou často pěstovány obilniny po obilnině. Mnohé fungicidy ztrácejí svou účinnost vlivem narůstající míry rezistence původců onemocnění.

Příznaky, šíření a kontrola bakteriální kroužkovitosti bramboru

Příznaky, šíření a kontrola bakteriální kroužkovitosti bramboru

28. 04. 2017 Ing. Iveta Pánková, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3538x

V letech 2012 až 2015 byl zaznamenán zvýšený počet pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti bramboru, karanténní bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Spieckermann & Kotthoff 1914) Davis et al. 1984 (Cms) v partiích sadbových brambor mnoha genotypů.

Jak dát pozor na včely

Jak dát pozor na včely

27. 04. 2017 Ing. Václav Jirka; Jaroměř Ochrana obecně Zobrazeno 9390x

Chov včel v České republice je historicky velmi rozšířený. Podle posledních informací je na území ČR chováno více než 650 000 včelstev a patříme tak k nejzavčelenějším zemím Evropy. Včelařství navíc zažívá v posledních letech určitou renesanci a zejména menších zájmových včelařů přibývá i mezi mladými lidmi. První poučkou zemědělce, bez ohledu na paragrafy tedy musí být, že při ochraně rostlin je do 5 kilometrů od každého pozemku nějaký úl.

Regulace plevelů v kukuřici - současný stav a výhled do budoucna

Regulace plevelů v kukuřici - současný stav a výhled do budoucna

25. 04. 2017 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3757x

V posledních letech dochází k velmi přísné restrikci účinných látek pesticidů, přičemž tento trend bude v budoucnu spíše sílit. V oblasti herbicidů jsou v ohrožení především látky s dlouhou perzistencí a pohyblivostí v půdě, které se obvykle používají k preemergentnímu nebo časnému postemergentnímu ošetření. Látek ohrožených restrikcemi je poměrně hodně.

Ochrana pšenice ozimé proti poléhání

Ochrana pšenice ozimé proti poléhání

24. 04. 2017 Ing. Josef Suchánek; Bayer Ochrana obecně Zobrazeno 6173x

Regulace růstu obilnin patří k velmi důležitým opatřením nejen v intenzivních technologiích pěstování. Regulací rozumíme celkové ovlivnění porostu vedoucí ke zvýšení odolnosti poléhání a zkrácení stébla. Poléhání obilnin je limitujícím faktorem pěstování, protože v jeho důsledku dochází k přímým ztrátám na výnose a ke znehodnocení kvality produkce.

Význam celistvosti rostlin pro šlechtění

Význam celistvosti rostlin pro šlechtění

23. 04. 2017 Ing. Ladislav Bláha, CSc., Ing. Jiří Hermuth, Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 2958x

Vezmou-li se vědecké práce hodnotící jednotlivé metabolické procesy v rostlině, lze jich najít tisíce. Praktické využití však nalezlo malé procento a zdá se, že „nůžky“ mezi zemědělským výzkumem a šlechtěním se roztahují. Chybějí projekty, které by více syntetizovaly práci šlechtitele a vědeckého pracovníka k oboustranné prospěšnosti.

Regulace zásoby semen plevelů v ornici

Regulace zásoby semen plevelů v ornici

21. 04. 2017 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 2981x

Zásoba semen plevelů v půdě je jedním z největších zdrojů zaplevelení polních plodin proto, že je stále doplňována dalšími zdroji, ke kterým patří:
- každoroční vysemenění dozrálých plevelů v porostech a v meziporostním období;
- přísun semen a plodů plevelů z ohnisek zaplevelení z okolí větrem, vodou, zvířaty;
- přísun semen plevelů nekvalitními statkovými hnojivy, nekvalitním osivem, sklízecími stroji a jinou lidskou činností.

Hodnocení citlivosti čmeláka zemního k účinným látkám pesticidů v roce 2016

Hodnocení citlivosti čmeláka zemního k účinným látkám pesticidů v roce 2016

20. 04. 2017 Ing. Pavel Kolařík; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Ochrana obecně Zobrazeno 2614x

V přírodě se vyskytuje celá řada hmyzích druhů, která svým životním cyklem velmi ovlivňuje produkci zemědělských plodin. Jednou takovou velkou skupinou jsou opylovači. Bez těchto velmi výkonných pomocníků by nebyl časem možný život na zemi. Svoji činností podporují neustálý vývoj a reprodukci rostlin, jsou součástí přirozených společenstev krajiny.

Kompletní ochrana všech obilnin fungicidy Dow AgroSciences

Kompletní ochrana všech obilnin fungicidy Dow AgroSciences

20. 04. 2017 Ing. Lubomír Jůza; Dow AgroSciences Choroby Zobrazeno 3288x

V současnosti je pěstování obilnin v České republice na vysoké úrovni. Porostům je věnována náležitá péče a jsou připravovány na maximální výnosy. Při takto vysoké intenzitě jsou ale obilniny náchylné k různým houbovým chorobám. Ke kvalitní ochraně a zabezpečení nejlepšího výnosu jsou běžné 2–4 aplikace fungicidů podle oblasti a podmínek v daném roce.

Včasná a kvalitní ochrana řepky proti stonkovým krytonoscům

Včasná a kvalitní ochrana řepky proti stonkovým krytonoscům

19. 04. 2017 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer Škůdci Zobrazeno 2644x

Pro každého pěstitele řepky je příchod jara klíčové období pro další průběh sezóny a zejména pro kvalitní sklizeň. Po zimě je třeba vyhodnotit stav porostů po přezimování a pečlivě začít sledovat průběh teplot. Jakmile se teploty začnou během dne dostávat nad 6 °C je vhodné do porostů umístit žluté lepové desky či misky. To jsou vhodné prostředky pro sledování v poslední době jednoho z nejzávažnějších škůdců řepky - stonkových krytonosců.

Technologie Mustang 4×4<br>Nový účinný způsob odplevelení ozimých a jarních obilnin

Technologie Mustang 4×4
Nový účinný způsob odplevelení ozimých a jarních obilnin

18. 04. 2017 Ing. Petr Portych; Dow AgroSciences Plevele Zobrazeno 4380x

Všechna odvětví lidské činnost zaznamenávají v posledních letech nebývalý pokrok v inovacích a nových výzkumných objevech. Nejinak je tomu i v zemědělství počínaje zlepšením odrůd a hybridů (kdo by před 20 lety věřil desetitunovým výnosům ozimé pšenice i v běžných podmínkách České republiky), přes strojní vybavení až po ochranu rostlin před škodlivými činiteli.

1 .. 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 .. 75
detail