BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Fungicid Efilor<sup>®</sup>: Nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Fungicid Efilor®: Nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

13. 03. 2018 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2633x

S nástupem intenzivního hospodaření, vyššího tlaku na osevní postupy a minimalizačního zpracování půdy se zároveň vytváří vhodné podmínky a prostředí pro rozšiřování chorob v porostech ozimé řepky. V případě pozdního zjištění signalizace, nedodržení agrotechnických postupů a výběru špatného přípravku na ochranu rostlin mohou ztráty dosáhnout až 50 %. V opačném případě pak může zemědělec počítat s nárůstem výnosu o 5 až 15 %.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2016/17

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2016/17

12. 03. 2018 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 2018x

Výskyt škodlivých organizmů a reakce odrůd na napadení jsou zásadně ovlivněny průběhem počasí během celého vegetačního období. Ročník 2016/17 byl ve srovnání s předchozími ročníky charakteristický značnými výkyvy v průběhu teplot a srážek během celé vegetace. Rostliny se tak kromě vlivu patogenních organizmů musely vyrovnat i s celou řadou nepříznivých vlivů způsobených abiotickými faktory.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Tilmor - zajistěte porostům řepky zdravý růst

Tilmor - zajistěte porostům řepky zdravý růst

10. 03. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2183x

Řepka stále patří mezi perspektivní plodiny pěstované v České republice. K efektivnímu a ziskovému pěstování je zapotřebí důsledně respektovat celou řadu agrotechnických zásad, mezi které neodmyslitelně patří vhodný výběr osiva řepky a správně provedená ochrana rostlin.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Odolnost odrůd pšenice proti virovým chorobám (BYDV a WDV)

Odolnost odrůd pšenice proti virovým chorobám (BYDV a WDV)

09. 03. 2018 Ing. Jana Chrpová, CSc., Mgr. Jana Palicová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 2242x

Obilné viry, virus žluté zakrslost ječmene (BYDV) a virus zakrslosti pšenice (WDV), představují na území ČR opakovaně ohrožení porostů.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Se silou plamene

Se silou plamene

08. 03. 2018 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1969x

Změna je život, říká se. A platí to nejen pro život, ale i pro náš obor. Zúžení osevních postupů a rozšiřující se bezorebné zpracování půdy vede k proměně plevelného spektra. Na mnoha místech se tak začíná řešit potřeba efektivní ochrany proti zástupcům z rodu sveřepů.

Capalo<sup>®</sup> - ideální řešení pro první fungicidní ošetření obilnin

Capalo® - ideální řešení pro první fungicidní ošetření obilnin

07. 03. 2018 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2823x

Mírná zima přispívá k příznivému rozvoji houbových patogenů. V závislosti na lokalitě a odrůdě se nejčastěji v pšenici a ječmeni může objevit výskyt padlí travního. Napadení báze stébel můžeme pozorovat i na lehčích půdách, kde byl na podzim silný výskyt srážek. Ochrana má význam, když pozorujeme alespoň na jedné odnoži nebo hlavním stéblu napadení.

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

Biologie a možnosti regulace sveřepu jalového

06. 03. 2018 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Veronika Valičková, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3087x

Současný způsob hospodaření na orné půdě s vysokým zastoupením ozimých obilnin a uplatňováním minimalizace při zpracování půdy vyhovuje většině trávovitých plevelů. Vzhledem k tomu, že mají velkou schopnost se přizpůsobovat podmínkám prostředí a jsou velmi konkurenceschopné, jejich zastoupení na našich polích v posledních letech významně stoupá.

Medax<sup>®</sup> Max - nejflexibilnější morforegulátor na trhu

Medax® Max - nejflexibilnější morforegulátor na trhu

05. 03. 2018 Ing. Pavel Šácha; BASF Choroby Zobrazeno 3109x

V loňském roce byl zahájen prodej nejnovějšího morforegulátoru obilnin společnosti BASF - přípravku Medax® Max. V současné době je na trhu řada přípravků pro morforegulaci obilnin v období sloupkování. V čem je ale Medax® Max výjimečný, je kombinace dvou osvědčených účinných látek: prohexadione-Ca a trinaxapac-ethyl.

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

Úzkolistá lupina je raná a netrpí antraknózou

01. 03. 2018 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 7541x

Lupiny jsou díky vysoké koncentraci živin zajímavým jádrovým zdrojem bílkovin a energie. Jejich boby dokážou bez problémů nahradit sójové šroty, což může řešit problémy v chovech přežvýkavců, které nemohou krmit dovezené sójové šroty s obsahem GMO. V ČR se pěstují dva druhy lupin, jejichž boby sice mají podobné využití, ale ony samotné se liší agroekologickými nároky i délkou vegetace.

Systémy integrované ochrany rostlin - Měření redoxních potenciálů a pH

Systémy integrované ochrany rostlin - Měření redoxních potenciálů a pH

28. 02. 2018 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, CSc.; Kroměříž Choroby Zobrazeno 2039x

Byly používány běžně prodávané platinové a standardní srovnávací nasycené kalomelové elektrody (národní podnik Laboratorní potřeby, Monokrystaly Crytur Turnov a jiné v průběhu let). Později pro speciální měření redoxního potenciálu byly vyrobeny i malé jehlové elektrody z Pt drátu o průměru cca 0,5 mm.

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

Zakládání porostu máku a regulace plevelů

27. 02. 2018 Ing. Pavel Cihlář, Ph.D, Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Opava Plevele Zobrazeno 5277x

Mák byl v roce 2017 v České republice pěstován na ploše cca 32,6 tis. ha, což je zhruba stejná výměra jako v roce 2015 (tab. 1). Vegetační rok 2017 nebyl z pohledu máku na řadě míst optimální.

Jak předcházet riziku škod hraboše polního v polních plodinách

Jak předcházet riziku škod hraboše polního v polních plodinách

26. 02. 2018 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Škůdci Zobrazeno 3837x

Čas od času je třeba připomínat, že hraboš polní (Microtus arvalis) je nejrozšířenější a nejhojnější hlodavec jako škůdce v zemědělství, ale také nejrizikovější druh pro člověka a životní prostředí.

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

Odrůdová skladba luskovin pro jarní zásev 2018

20. 02. 2018 Ing. Tomáš Mezlík; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2100x

Odrůdová skladba luskovin se pravidelně rozšiřuje o nové perspektivní odrůdy, které úspěšně prošly registračními zkouškami užitné hodnoty ÚKZÚZ. Jejich vlastnosti jsou dále ověřovány i po registraci v pokusech prováděných na zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Výsledky těchto zkoušek přináší nezávislé a objektivní informace o vlastnostech těchto odrůd získaných v půdně-klimatických podmínkách ČR.

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

Praxe a genetická výbava slunečnic jdou na ruku

19. 02. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1889x

Není nad to, když se spolu potkávají trendy v agronomické praxi a genetické vlastnosti hybridů. To je případ hybridů LG 54.78 a LG 50.665 CLP.

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

20 let úspěšného pěstování hybridů slunečnice Agrofinal

18. 02. 2018 Milan Spurný; Agrofinal s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1546x

Stalo se již pravidlem, že každým rokem přichází společnost Agrofinal, která již 20 let úspěšně zastupuje na českém trhu francouzskou osivářskou společnost Euralis, s novinkami slunečnice, které významně obohacují nabídku v České republice. Nejinak tomu je pro jaro 2018.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2018

17. 02. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3549x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2018

16. 02. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4180x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Využití znalostí o odolnosti rostlin pro volbu postupů v ochraně

Využití znalostí o odolnosti rostlin pro volbu postupů v ochraně

12. 02. 2018 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, CSc.; Kroměříž Choroby Zobrazeno 3219x

V ochraně rostlin proti chorobám se uvádějí různá opatření podle výskytu škodlivých činitelů. V následujícím bude uveden příklad pro pšenici s členěním: biologická ochrana založená na znalostech biologie parazitů i podstaty odolnosti a ochrana chemická.

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2017

Počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2017

11. 02. 2018 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2037x

Září bylo neobvykle teplé (3 °C nad normálem - N). Nejtepleji bylo v období 8.–16. září (5 °C nad N), kdy maximální denní teploty vzduchu převyšovaly i 30 °C. Srážky byly prostorově velmi nerovnoměrné. Silně pršelo v Ústeckém a Karlovarském kraji (až 80 mm i více), na ostatním území ČR bylo naopak sucho.

Ochrana brambor proti škodlivým činitelům v roce 2017

Ochrana brambor proti škodlivým činitelům v roce 2017

09. 02. 2018 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o. Ochrana obecně Zobrazeno 3973x

Pěstování brambor v loňském roce stejně jako v roce předchozím nepřineslo výrazné dramatické události, pokud se týká ochrany proti škodlivým činitelům. Výnos byl celkově poněkud nižší, ale mezi pěstitelskými lokalitami byly značné rozdíly, neboť se opozdila výsadba, vzcházení bylo pomalé a byly velké diference ve srážkách, některé porosty nedostaly dostatek srážek v období intenzivního růstu, jiné jich měly nadbytek v nevhodné době.

Výskyt chorob, škůdců a a výživový stav porostů řepky na Moravě a ve Slezsku

Výskyt chorob, škůdců a a výživový stav porostů řepky na Moravě a ve Slezsku

07. 02. 2018 Ing. Jan Bílovský, RNDr. Tomáš Spitzer, Ph.D.: Agrotest fyto s.r.o, Kroměříž Ochrana obecně Zobrazeno 2261x

Z odebraných vzorků rostlin ze sledovaných porostů z Moravy a ze Slezska byly provedeny anorganické rozbory rostlin. Výsledky analýz byly vyhodnoceny podle optimálního obsahu živin v sušině nadzemní biomasy u ozimé řepky na podzim, v růstové fázi 6 a více pravých listů (graf 1–3).

Overture - odrůda s razantním nástupem na trh

Overture - odrůda s razantním nástupem na trh

05. 02. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1927x

Overture je novou preferovanou odrůdou s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2017

Výskyt chorob a škůdců ovocných dřevin a révy v roce 2017

31. 01. 2018 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Sady a vinice Zobrazeno 18459x

Výskyt chorob a škůdců ovlivňuje především počasí. Vzhledem k proměnlivosti počasí se v průběhu let i vegetačního období mění vhodnost podmínek i výskyt škodlivých organizmů. Jejich výskyt ovlivňují také charakter lokality a porostu, vnímavost či atraktivnost hostitele nebo jeho částí a přítomnost primární zdrojů infekce nebo šíření.

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2018

Nabídka hybridů slunečnice pro rok 2018

26. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 3059x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých hybridů a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2018

Nabídka odrůd luskovin pro rok 2018

25. 01. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2587x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých zástupci jednotlivých odrůd a vydavatel nenese žádnou zodpovědnost za úplnost a pravdivost uvedených údajů.

1 .. 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 .. 75
detail