BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Buriny v sóji a ich regulácia

Buriny v sóji a ich regulácia

13. 06. 2018 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 8039x

Sója je plodina, ktorá má na začiatku vegetačného obdobia slabšiu konkurenčnú schopnosť až do zapojenia porastu, čo trvá aj dva mesiace, pri chladnejšom počasí aj viac. Od sejby do zapojenia porastu majú buriny dostatok času a priestoru na rast. Správne načasovanie herbicídnej ochrany je jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré sa podieľajú na dobrej úrode.

Listové skvrnitosti na pšenici a ochrana proti nim

Listové skvrnitosti na pšenici a ochrana proti nim

07. 06. 2018 Mgr. Jana Palicová, Ph.D., Ing. Jana Chrpová, CSc., Mgr. Jana Brožová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 3418x

Listové skvrnitosti na pšenici jsou, stejně jako ostatní houbové choroby obilnin, v posledních letech stále aktuální v důsledku nedostatečného střídání plodin, nezaorávání posklizňových zbytků (bezorebné technologie) a vzniku rezistence vůči fungicidům.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

Nimbus® Gold - inovace v preemergentní herbicidní ochraně řepky ozimé

04. 06. 2018 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 2062x

Přípravek Nimbus® Gold představuje nástupce vynikajícího řešení Butisan® Duo (metazachlor+ dimethenamid-P), který si zemědělci v České republice zvykli kombinovat s clomazone. Nimbus® Gold je určený pro preemergentní ošetření řepky a jeho inovace spočívá v kombinaci všech výše uvedených účinných látek - metazachlor, dimethenamid-P a clomazone v moderní ZC formulaci (kombinace suspenze a kapsulí účinných látek).

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

Dvojice hybridů pro dobrý osevní plán

03. 06. 2018 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1496x

Dobrý osevní plán pozemků s řepkou se zakládá na kvalitním hybridu. Málokdo si dovolí spolehnout se pouze na jeden. Dvojice nebo trojice hybridů, které se navzájem dobře doplní, je výhodou.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

Herbicidní strategie do kukuřice od společnosti AgroProtec

02. 06. 2018 Ing. Jiří Kabeš; AgroProtec Plevele Zobrazeno 1897x

Přestože dobře znáte spektrum plevelů na svých polích, ne vždy se daří nastavit herbicidní ochranu kukuřice tak, abyste byli vy, ale hlavně kukuřice, spokojeni se zvoleným herbicidním řešením. V současné době se při výběru nejvhodnějšího přípravku a termínu ošetření velmi promítá omezení aplikace konkrétních přípravků s ohledem na svažitosti pozemků, ochranná pásma vod a další omezení.

Když fungicid není pouze fungicidem

Když fungicid není pouze fungicidem

02. 06. 2018 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1819x

Letošní rok bude vyžadovat z hlediska investic do rostlinné produkce větší pozornost. Faktorů, které tlačí cenu komodit nechtěným směrem, je kromě posílené koruny více. Hlavní otázka nadcházející sezóny zní: šetřit či nešetřit? To je oč tu běží.

Vychází nová hvězda - Elatus™ Era

Vychází nová hvězda - Elatus™ Era

28. 05. 2018 Ing. Eva Kabylová, Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1516x

Společnost Syngenta uvádí dlouho očekávanou novinku do obilnin - fungicid Elatus™ Era. Je to revoluční přípravek s novou účinnou látkou Solatenol™, která svou účinností překvapuje pěstitele po celém světě. V loňském roce byl uveden ve Francii, Německu a Británii s fenomenálním úspěchem. Nezavislé instituce a poradci z těchto zemí se shodují, že účinnost přípravku Elatus™ Era je mimořádná.

Výskyt rzí na pšenici a prognóza jejich rozšíření

Výskyt rzí na pšenici a prognóza jejich rozšíření

24. 05. 2018 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš, DrSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 3678x

Jakým způsobem se bude vyvíjet napadení houbovými chorobami v následující vegetační sezoně je každoročně se opakující otázka pro pěstitele obilnin. Odpověď na ni není snadná, neboť hlavní faktory ovlivňující výskyt zejména listových chorob přicházejí až během vegetace.

Možnosti využití biostimulátorů pro stabilizaci výnosů obilnin

Možnosti využití biostimulátorů pro stabilizaci výnosů obilnin

18. 05. 2018 Ing. Alena Bezdíčková, Ph.D.; Ditana s.r.o. Velká Bystřice Ochrana obecně Zobrazeno 2688x

Zemědělství je ovlivněno celou řadou faktorů, z nichž nejvýznamnějším je vliv počasí. V posledních letech jsme svědky nejrůznějších extrémních situací v počasí a i do budoucna musíme podle meteorologických odborníků počítat se stále častějšími extrémními výkyvy.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2018

17. 05. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4043x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů obilnin nejpozději ve fázi BBCH 50–51 (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek (plodomorky pšeničné a plevové), také výskyty těchto škůdců. Aktuální je to zejména tam, kde se obilniny pěstují 2 a více let po sobě.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2018

16. 05. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4482x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období škodí zejména padlí jabloně (Podosphaera leucotricha) a strupovitost jabloně a hrušně (Venturia inaequalisV. pyrina). Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy, svilušky a různé druhy mšic.

Kvalitní fungicid nejen do řepky s vysokou ekonomickou návratností

Kvalitní fungicid nejen do řepky s vysokou ekonomickou návratností

16. 05. 2018 Ing. Michaela Hospodková; DuPont CZ s.r.o., foto: B. Štěrba Choroby Zobrazeno 1818x

Porosty řepek jsou po zimě ve velmi dobé kondici. Ovšem letošní nástup jara byl poměrně teplý a bohatý na srážky, což nahrává rozvoji houbových chorob. Proto je nutné věnovat pozornost výběru správného fungicidního ošetření porostů řepky, aby se i nadále zajistil co nejvyšší výnos porostů, ovšem za rozumnou cenu.

Fungicidní ochrana jarních obilnin proti chorobám

Fungicidní ochrana jarních obilnin proti chorobám

15. 05. 2018 Ing. Michaela Hospodková; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 2297x

Aby letošní rok dopadl v pěstování hlavně jarních ječmenů co nejlépe, na to bude mít zásadní vliv nejen průběh počasí, ale i technologie pěstování včetně kvalitní fungicidní ochrany. Nabídka fungicidních přípravků do jařin od společností Dow AgroSciences a DuPont CZ je v této sezoně opravdu široká a vhodná pro každou oblast republiky, ať už se jedná o intenztivní oblasti s pěstováním sladovnického ...

Na hlízenku s bitevní lodí

Na hlízenku s bitevní lodí

15. 05. 2018 Ing. Jakub Řezanina, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1316x

Yamato, bitevní loď, kterou japonské císařské námořnictvo pojmenovalo po staré významné provincii. Důležitost oblasti kolem města Sakurai dokládá fakt, že někdejší název Japonska zněl Yamato. Na tradici a velikost odkazovala loď, která vytvořila vlastní třídu. Spolu se sesterskou lodí Musashi se stala největší a nejlépe vyzbrojenou bitevní lodí na světě. Mezi stejný kalibr, jak ukázaly uplynulé sezóny, se zařadil fungicid Yamato.

Monceren Pro - účinnější moření pro vysokou kvalitu brambor

Monceren Pro - účinnější moření pro vysokou kvalitu brambor

12. 05. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3449x

Společnost Bayer představila v roce 2017 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Monceren Pro nahradilo stávající, dlouhodobě používaný a osvědčený Monceren FS 250.

Přípravky a metody  pro ochranu v ekologické a bezreziduální produkci

Přípravky a metody pro ochranu v ekologické a bezreziduální produkci

09. 05. 2018 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 5798x

Biopěstitelé, a také sadaři zaměření na ovoce určené na dětskou výživu se neobejdou bez možnosti využití účinných nechemických metod ochrany. Příznivou zprávou je, že v současné době máme k dispozici poměrně bohaté spektrum alternativ schopných plnohodnotně nahradit tradiční chemické pesticidy, i když principy účinku i zacházení s těmito přípravky bývají od běžných pesticidů odlišné.

Fungicidy do ozimé pšenice - zkušenosti z pokusů

Fungicidy do ozimé pšenice - zkušenosti z pokusů

08. 05. 2018 Ing. Milena Bernardová, Ing. Tomáš Fiala; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 4664x

Pšenice ozimá je a v nejbližších letech jistě bude nejpěstovanější obilninou v České republice. V roce 2017 bylo pěstováno a sklizeno podle Českého statistického úřadu na našem území 832 tisíc ha. Ačkoliv na podzim 2017 nemohly být některé plochy z důvodu deštivého počasí dosety, jistě bude i nadále jednou z rozhodujících plodin pro sklizeň 2018 a stejně tak bude nutné udržet tuto plodinu v dobrém zdravotním stavu.

Adamův štít - Elegantní ochrana zdraví polních plodin

Adamův štít - Elegantní ochrana zdraví polních plodin

06. 05. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 1571x

Štít Adama je nová nabídka šikovné technologie ochrany polních rostlin proti velmi širokému spektru chorob. Je formulována na 100 ha a obsahuje 100 l přípravku Bumper Super a 100 l přípravku Amistar Xtra. Technologii Adamova štítu zdobí možnost použití v mnoha plodinách: pšenice, ječmen, řepka olejka, cukrovka, slunečnice i mák. Doporučení je zde přitom shodné a jednoduché: T1: Bumper Super. T2: Amistar Xtra.

Rezistence škůdců řepky vůči insekticidům v České republice a na Slovensku

Rezistence škůdců řepky vůči insekticidům v České republice a na Slovensku

04. 05. 2018 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 2385x

Úspěšná ochrana proti škůdcům řepky může významně ovlivnit ekonomickou efektivnost pěstování řepky. V důsledku zvyšování výskytu škůdců a jejich rostoucí škodlivosti vzrůstají náklady na ochranu řepky. Současně dochází ke zvyšování podílu neúčinných nebo málo účinných aplikací insekticidů s tím, jak narůstá podíl rezistentních populací jednotlivých druhů škůdců vůči insekticidům.

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

03. 05. 2018 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5540x

Plevelné spektrum kukuřice bývá poměrně úzké. Dominují obvykle merlíky, laskavce, rdesna a prosovité trávy (nejčastěji ježatka kuří noha, ale také béry či plevelná prosa). Lokálně mohou způsobovat problémy také další pozdní jarní plevele, především bažanka roční, durman obecný, či mračňák Theophrastův, které mohou vzcházet z poměrně velké hloubky, čímž se stávají odolnější vůči preemergentním herbicidům.

Fungicidní ochrana obilnin s využitím fungicidů firmy Bayer v různých pěstitelských podmínkách

Fungicidní ochrana obilnin s využitím fungicidů firmy Bayer v různých pěstitelských podmínkách

02. 05. 2018 Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2395x

V České republice se setkáváme s rozličnými klimatickými a půdními podmínkami. I v oblastech, které jsou nedaleko od sebe, často i v rámci jednoho zemědělského podniku můžeme najít naprosto odlišné podmínky pro pěstování obilnin. Vedle rozdílných podmínek daných lokalitou se liší i průběh počasí v jednotlivých letech.

Agrotechnickými zásahy ovlivňujeme náchylnost obilnin k chorobám a jejich zdravotní stav

Agrotechnickými zásahy ovlivňujeme náchylnost obilnin k chorobám a jejich zdravotní stav

01. 05. 2018 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek; Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. a Agrotest fyto, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2915x

Současné obilnářství se pohybuje na maximech využití výnosového potenciálu odrůd. Poslední tři roky k tomu značnou měrou přispěly díky vysokým dosaženým výnosům. Současně s tím však vnímáme, že narůstá četnost a délka časových období, která se nějakým způsobem liší od dlouhodobého charakteru průběhu povětrnosti.

Titan systém odplevelení cukrovky Šlape jako hodinky

Titan systém odplevelení cukrovky
Šlape jako hodinky

30. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1823x

Goltix Titan je dvousložkový herbicid do cukrovky s prodlouženým působením a vysokou přidanou hodnotou. Ideální partner pro herbicid Belveder Forte. Spolu vytváří Titan Systém kontroly plevelů v cukrovce kombinující pět účinných látek. Nabízí jednoduchý recept na čisté pole. Mimořádně šetrný k cukrovce již od jejího vzcházení.

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

29. 04. 2018 Doc. Ing. Ivan Černý, PhD., Ing. Dávid Ernst, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra Plevele Zobrazeno 2304x

Obilniny sú plošne najrozsiahlejšou a hospodársky najdôležitejšou skupinou plodín. Ich pestovanie je dominantné, nakoľko reálne predstavujú hlavnú energetickú zložku výživy ľudí a zvierat. Významné postavenie medzi obilninami prináleží kukurici siatej. Z pohľadu svetovej i domácej produkcie je zaradená medzi najintenzívnejšie sa rozvíjajúce plodiny. Pestovanie kukurice siatej je v našich podmienkach na pomerne vysokej úrovni.

Výsledky fungicidních pokusů v máku v roce 2017

Výsledky fungicidních pokusů v máku v roce 2017

28. 04. 2018 Ing. Eva Plachká, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2196x

Mák je plodinou, která je velmi citlivá na podmínky prostředí. Velmi rizikovým obdobím je doba vzcházení, kdy rostliny mohou být, především v utužených, málo provzdušněných a zamokřených půdách, napadeny patogeny přenosnými osivem a půdou.

1 .. 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 .. 75
detail