BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Fungicidní ochrana jarních obilnin proti chorobám

15. 05. 2018 Ing. Michaela Hospodková; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 2294x

Aby letošní rok dopadl v pěstování hlavně jarních ječmenů co nejlépe, na to bude mít zásadní vliv nejen průběh počasí, ale i technologie pěstování včetně kvalitní fungicidní ochrany. Nabídka fungicidních přípravků do jařin od společností Dow AgroSciences a DuPont CZ je v této sezoně opravdu široká a vhodná pro každou oblast republiky, ať už se jedná o intenztivní oblasti s pěstováním sladovnického ječmene nebo je potřeba pouze základní, ale kvalitní fungicidní ošetření.

Limagrain

Účinná ochrana proti padlí - jednoznačně přípravky Atlas®Talius®

První fungicidní ošetření v jařinách je velice důležité a to hlavně u odrůd ječmenů, které jsou náchylné na padlí travní. Rané napadení tímto patogenem dokáže značně redukovat počty odnoží, dále brání rozvoji kořenů rostliny, a tím se velice citelně snižuje i výnos obilniny.

V nabídce jsou dva speciální připravky proti padlí travnímu - Atlas® (quinoxyfen) a Talius® (proquinazid). Oba přípravky zabrání rozvoji choroby po dobu 6–8 týdnů po včasné aplikaci. V neposlední řadě účinné látky chinoxyfen i proquinazid působí i na fyziologii samotné rostliny obilniny a stimulují její přirozené obranné mechanizmy proti dalším patogenům.

Výborná ochrana proti listovým chorobám, zejména v jarních ječmenech

Kvalitní ochrana posledních 3 listů je pojistka dobrých výnosů porostů obilnin obecně. Hlavní listové choroby jako jsou braničnatky, hnědá, rynchosporiová nebo ramuláriová skvrnitost se v jarních obilninách vyskytují ve větší nebo menší míře prakticky každou sezónu. V posledních letech se k nim stále více přidávají i rzi.

Řešení pro T2 -  Acanto® Plus, Allegro® Plus, Bell Pro, Soligor®Treoris®

Širokospektrální fungicid Acanto® Plus (picoxystrobin, cyproconazol) je určen pro základní ošetření jarních obilnin (pšenice, ječmene). Přípravek má výbornou účinnost proti braničnatkám, hnědé, rhynchosporiové a ramuláriové skvrnitosti, ale jeho přidanou hodnotou je vynikající účinnost i proti rzem a DTR.

Přípravek Allegro® Plus (fenpropimorph, epoxyconazol, kresoxim-methyl) je určen pro ošetření porostů v intenzivních oblastech pěstování jařin, kde je jeho aplikace vysoce návratná. Působí prakticky na kompletní spektrum chorob od padlí přes braničnatky, DTR, rzi, hnědou a rynchosporiovou skvrnitost až po fuzária v klase. V neposlední řadě má výrazný fyziologický efekt na rostlinu, protože podporuje asimilační proces obilniny, a tím pomáhá navyšovat výnosový potenciál porostů.

Pro hlavní ošetření porostů jarních obilnin v oblastech, kde byla potvrzena rezistence houbových chorob stobilurinům je určen fungicid nové generace Bell Pro (epoxyconazol, boscalid). Má vynikající účinek na padlí, braničnatky, rzi, ramuláriovou a hnědou skvrnitost.

Dalším širokospekrálním fungicidním přípravkem je Soligor®. Jedná se o třísložkový fungicid (spiroxamin, tebuconazol, propiconazol), který má silný stop efekt na padlí a působí na kompletní spektrum chorob v jarních obilninách, včetně ramuláriové skvrnitosti a DTR. Jeho aplikace je výhodná zejména pro včasné ošetření odrůd ječmenů, které jsou náchylné na napadení padlím travním. Má výborný preventivní, kurativní a eradikativní účinek.

Přípravek Treoris® (penthiopyrad, chlorthalonil) je ideální fungicid nové generace pro aplikaci na praporcový list v jarních ječmenech. Kontroluje všechny hlavní listové choroby jařin včetně ramuláriové skvrnitosti a jeho výjimečností je účinnost na specifické i nespecifické skvrnitosti (způsobené např. intenzivním UV zářením nebo výkyvy denních a nočních teplot), na které jsou jarní ječmeny dost citlivé. Navíc úč. látka penthiopyrad pozitivně ovlivňuje fyziologii obilniny, a tím pomáhá vyšším výnosům porostů a kvalitě zrna.

Ochrana klasů

Již zmiňovaný připravek Soligor® je možné je aplikovat i později, na začátku kvetení obilniny na potlačení fuzárií a proti rzem.

Pro aplikaci do květu je vhodná Caramba® (metconazol), která velice dobře účinkuje proti klasovým chorobám a ideální je jako TM partner pro další fungicidní přípravky, kde posiluje účinek i proti rzem a je bez omezení v ochranných pásmech II. stupně vodních zdrojů.

Přípravek Lynx (tebuconazol) je také určen k pozdní aplikaci proti klasovým chorobám a rzem.

Společnosti Dow AgroSciences a DuPont CZ letos nabízí velkou škálu fungicidních přípravků, ze které si určitě vybere každý pěstitel, jelikož jsou zde fungicidy pro všechny oblasti pěstování jarních obilnin a proti všem hlavním chorobám. Navíc jsou v nabídce kvalitní fungicidní přípravky i pro porosty, které se nachází v ochranném pásmu II. stupně vodních zdrojů.

inz

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 69x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 155x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 833x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 719x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 286x

Další články v kategorii Choroby

detail