BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 224x

Pro jarní řešení plevelů v obilninách nabízí společnost BASF dvě různá řešení. Špičkový herbicid Ataman® Complete je určený k odplevelení porostů obilnin od jedno- a dvouděložných plevelů. Mnoho let praxí prověřený herbicid Biathlon® 4D je určen k boji proti dvouděložným plevelům. Průběžně zakládáme pokusy, abychom prověřili kvality obou herbicidů a výsledky pravidelně potvrzují vynikající účinnost.

Limagrain

Ataman® Complete

Přípravek Ataman® Complete je moderní třísložkový herbicid určený k likvidaci jednoděložných a jednoletých dvouděložných plevelů v ozimé a jarní pšenici, žitu a tritikale. Aplikuje se postemergentně v časném jarním období. Při dávce 50 g/ha dodává na hektar 12 g pyroxsulamu, 5 g florasulamu a 5 g nejmodernější účinné látky halauxifen-methyl. Díky vzájemné synergii účinných látek je zajištěn účinek na heřmánky, violku, zemědým, hluchavky, vlčí mák, brukvovité plevele včetně výdrolu řepky, ptačinec, rozrazily, svízel, rdesna, chrpu, opletku a další. Účinnost na pcháč je omezena na období do fáze listové růžice. Také trávovité plevele, zejména chundelka nebo oves hluchý, jsou řešeny s vysokou účinností. Na pýr, jílek a sveřepy vykazuje velmi dobrou vedlejší účinnost.

Z hlediska fáze či načasování aplikace proti pýru, jílkusveřepům je potřeba aplikovat Ataman® Complete co nejdříve na jaře, jakmile to dovolí zejména teplotní podmínky v období po obnovení vegetačního růstu (ideálně min. 8 °C a to 3 dny před a 3 dny po aplikaci). Pýr, jílky a sveřepy by se měly vyskytovat ideálně ve vývojové fázi 2–3 listů, nejpozději však před sloupkováním. Pokud jsou tyto trávovité plevele v pokročilejší vývojové fázi, je nutné přidat k herbicidu Ataman® Complete účinnou látku pyroxsulam (např. 100 g/ha Corello). Ataman® Complete vždy aplikujeme společně se smáčedlem (0,5–1,0 l/ha Dash® HC). Přídavek smáčedla zajišťuje spolehlivou účinnost i za nepříznivých podmínek pro aplikaci jako je sucho nebo chlad.

Výhody herbicidu Ataman® Complete:

  • spolehlivá robustní účinnost i v nepříznivých podmínkách (sucho a chlad),
  • flexibilita účinku i na přerostlé plevele,
  • široká možnost tank-mixů s ostatními přípravky na ochranu rostlin i kapalnými hnojivy,
  • absence důležitých omezení aplikace.

Biathlon® 4D

Druhý jarní herbicid v nabídce - Biathlon® 4D, lze využít na polích, kde je třeba vyřešit pouze dvouděložné plevele, případně tam, kde proběhla podzimní herbicidní ochrana a vzhledem k mírnému průběhu zimy došlo ke vzcházení nových plevelů.

Pokud se vyskytují i jednoděložné plevel, je nutné přidat partnera. Doporučujeme kombinaci s přípravkem Axial Plus, který dokáže kontrolovat i chundelku metlici rezistentní vůči sulfonylmočovinám. Axial Plus je známý tím, že se nedoporučuje míchat s regulátory nebo dalšími herbicidy, ale tank-mix s přípravkem Biathlon® 4D je bezpečný. To bylo dokázáno mnoha pokusy a nedochází k poškození pěstované obilniny ani snížení účinku. To je dáno vysokou selektivitou herbicidu Biathlon® 4D vůči ošetřované plodině, což se jeví jako velká výhoda zejména u citlivějších jarních obilnin. Vyniká také velmi dobrou mísitelností s dalšími přípravky na ochranu rostlin, regulátory i hnojivy. Je dodáván v balení se smáčedlem Dash® HC.

Výhody herbicidu Biathlon® 4D:

  • velmi široké aplikační okno,
  • účinnost za nízkých teplot a vysoká odolnost smytí deštěm,
  • výborná mísitelnost v tank-mixech s dalšími přípravky,
  • synergický účinek dvou ideálně se doplňujících účinných látek.

Ověření účinnosti herbicidů

Ve spolupráci s ČZU a ZS Kujavy jsme v ozimé pšenici ve fázi BBCH 13–29 založili pokusy na lokalitách Hořice a Kujavy. Ačkoliv výskyt plevelů byl poměrně omezený, na pozemcích se objevily ty nejdůležitější druhy. Ataman® Complete společně se smáčedlem Dash® HC nebo v tank-mixu s DAM 390 zajistil vynikající účinnost proti vyskytujícímu se spektru dvouděložných plevelů i proti chundelce metlici. Biathlon® 4D kromě violky vyřešil bez problému dvouděložné plevele a při kombinaci s přípravkem Axial Plus neměla šanci ani chundelka (ani její rezistentní populace). Obě řešení prokázala vynikající účinek a bude záležet pouze na zvoleném herbicidním modelu, jaký produkt si vyberete.

Tab. 1: Účinnost herbicidního ošetření na vybrané plevele (ČZU, ZS Kujavy)

Plevel

Ataman Complete
+ Dash EC

(50 g + 1,0 l/ha)

Ataman Complete
+ DAM 390

(50 g + 200 l/ha)

Biathlon 4D
+ Dash EC

(50 g + 0,5 l/ha)

Biathlon 4D
+ Axial 50 EC

(70 g + 0,9 l/ha)

Chundelka metlice

100

100

0

100

Hluchavka nachová

100

100

100

96

Heřmánkovec přímořský

100

100

100

100

Rozrazil perský

100

100

100

100

Ptačinec prostřední

100

100

100

100

Violka rolní

85

96

40

33

Svízel přítula

100

100

100

96

Obr. 1: Účinnost herbicidního ošetření ozimé pšenice (ZS Kujavy)
Obr. 1: Účinnost herbicidního ošetření ozimé pšenice (ZS Kujavy)

Související články

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 275x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 265x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 510x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 954x

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 761x

Další články v kategorii Plevele

detail