BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Škůdci

Blýskáček řepkový

Blýskáček řepkový

20. 03. 2011 Ing. František Muška, Ph.D.; Brno Škůdci Zobrazeno 13366x

Poškození řepky olejky blýskáčkem řepkovým [blýskáčik repkový] (Melighetes aeneus) se projevuje nepravidelně vykousanými otvory do poupat, která následně opadávají. Šešule se netvoří nebo se stáčejí.

Krytonosec kořenový - škodlivost a ochrana

Krytonosec kořenový - škodlivost a ochrana

01. 03. 2011 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 11847x

Česká republika v posledních několika letech získala pověst „makové velmoci“ a to především z důvodů složité byrokratické situace při pěstování této plodiny v ostatních evropských zemích. Z důvodu toho jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a kvantitu sklizeného produktu.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Žraví škůdci zeleniny (1.)

Žraví škůdci zeleniny (1.)

23. 01. 2008 Ing. Eva Hrudová, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 34994x

Zelenina, stejně jako ostatní plodiny, bývá napadána řadou škůdců, kteří znehodnocují konzumní části. V některých případech mají vliv na snížení kvality poškozené rostliny, jindy rostlinu zcela zničí. V současné době, kdy zákazník požaduje zboží prvotřídní kvality, nelze výskyt škůdců podceňovat.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Jak omezit škodlivost plžů

Jak omezit škodlivost plžů

23. 01. 2008 Ing. Josef Gall Škůdci Zobrazeno 13612x

V České republice se na větší ploše než v západní Evropě ujaly minimalizační, tzv. půdoochranné pěstitelské systémy (s omezenou kultivací půdy) z důvodu zdražování pohonných hmot, snížení pracovních sil v prvovýrobě, a tím potřeby zvýšení produktivity práce atd. Minimalizační systémy však s sebou nesou mnoho negativ. Začíná sílit tlak škůdců a chorob, které dříve silně omezovala tradiční orba.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Slimáci a nový škůdce - plzák španělský

Slimáci a nový škůdce - plzák španělský

22. 03. 2006 Ing. Josef Gall Škůdci Zobrazeno 36069x

Kromě našich plžů se na škodách na zahradních i polních kulturách začíná podílet i plzák španělský. V některých oblastech České republiky se v důsledku vlhkého počasí v průběhu několika minulých let objevil silný výskyt slimáků, kteří způsobují výrazné škody v porostech ozimé řepky, lokálně bylo zaznamenáváno i poškození vzcházejících porostů ozimých obilnin a cukrovky i máku.

Škodlivost plžů

Škodlivost plžů

22. 03. 2006 Ing. Josef Gall Škůdci Zobrazeno 11633x

V polních kulturách způsobují slimáci výrazné škody zejména v porostech ozimé řepky. Lokálně bylo zaznamenáváno i poškození vzcházejících porostů ozimých obilovin, cukrovky i máku. U zahradních plodin způsobují škody zejména v zelinářství, na jahodách a na okrasných rostlinách. Poškozují nadzemní a často i podzemní části mnoha druhů rostlin.

Škůdci ve skladech

Škůdci ve skladech

14. 11. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 50772x

V zemědělských skladech budovách a provozech je možné se setkat s celou paletou chorob a škůdců, kteří jsou buď vyhraněně skladištní a nebo škodí jak v porostech tak i ve skladovaných produktech. Tyto škůdci nezpůsobují jen ekonomické ztráty na obilí, ale vlivem jejich působení dochází k nenávratnému hygienickému poškození.

Podzimní ochrana řepky proti škůdcům

Podzimní ochrana řepky proti škůdcům

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Škůdci Zobrazeno 13361x

Výskyt a škodlivost podzimních škůdců kolísá podle ročníku, lokality a dalších faktorů, které působí na výskyt škůdců. Nezanedbatelný význam ve vzrůstajícím počtu populací těchto škůdců má také nárůst ploch pěstované řepky. Zejména v teplejších oblastech, které jsou méně vhodné k pěstování řepky, dochází k napadení dřepčíky a krytonosci. Významné jsou škody hlavně pokud je dlouhodobě teplé a suché počasí v období vzcházení řepky.

1 .. 9 10 11 12 13 14
detail