BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Škůdci

Problémy s rezistencí u škůdců řepky

Problémy s rezistencí u škůdců řepky

18. 05. 2017 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 3497x

U polních plodin, jejichž pěstební technologie jsou silně závislé na používání pesticidů, je nutné na fenomén rezistence pohlížet jako na reálnou budoucí komplikaci. Rezistence se může vyvinout u jakéhokoliv škodlivého organizmu téměř k jakékoliv účinné látce. Je výsledkem selekce.

Vliv žíru a početnosti krytonosce kořenového na poškození máku setého v nejranějších fázích jeho vývoje

Vliv žíru a početnosti krytonosce kořenového na poškození máku setého v nejranějších fázích jeho vývoje

16. 05. 2017 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Pavel Kolařík; Zemědělský výzkum spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 3000x

Krytonosec kořenový (Stenocarus ruficornis) je v současné době významným škůdcem máku setého. Během vegetace má jednu generaci a jeho dospělci po přezimování naletují na vzcházející porosty máku. Zde provádí žír, který může v závislosti na průběhu povětrnostních podmínek a jeho početnosti na dané lokalitě významně poškodit vzcházející mák.

Limagrain
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Nové možnosti řešení ochrany vzcházejících porostů víceletých pícnin před listopasi

Nové možnosti řešení ochrany vzcházejících porostů víceletých pícnin před listopasi

14. 05. 2017 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 2326x

Dobře založený porost vojtěšky seté a jetele lučního hraje v pozdějším využití velmi významnou roli. Již na začátku je zde celá řada faktorů, které spíše negativně ovlivňují budoucí podobu. Nevhodné půdní podmínky, nepříznivé povětrnostní podmínky v období zakládání, nedostupná ochrana – na to vše si pěstitel musí dát zvýšený pozor.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Prognóza jarních výskytů mšic

Prognóza jarních výskytů mšic

08. 05. 2017 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav Opava Škůdci Zobrazeno 3613x

V průběhu zimy se zjišťuje osazení primárních hostitelů vajíčky mšic. Z jejich počtu a plošného rozšíření je pak možné zpřesňovat předpověď jarních výskytů vyslovenou na základě síly podzimních přeletů.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Včasná a kvalitní ochrana řepky proti stonkovým krytonoscům

Včasná a kvalitní ochrana řepky proti stonkovým krytonoscům

19. 04. 2017 Mgr. Zdeněk Vošlajer; Bayer Škůdci Zobrazeno 2632x

Pro každého pěstitele řepky je příchod jara klíčové období pro další průběh sezóny a zejména pro kvalitní sklizeň. Po zimě je třeba vyhodnotit stav porostů po přezimování a pečlivě začít sledovat průběh teplot. Jakmile se teploty začnou během dne dostávat nad 6 °C je vhodné do porostů umístit žluté lepové desky či misky. To jsou vhodné prostředky pro sledování v poslední době jednoho z nejzávažnějších škůdců řepky - stonkových krytonosců.

Hraboš polní stále aktuální nejen pro zemědělce

Hraboš polní stále aktuální nejen pro zemědělce

06. 04. 2017 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, z. s., Brno Škůdci Zobrazeno 12813x

Hraboš polní (Microtus arvalis) patří mezi nejškodlivější organizmy polních plodin. Jeho škodlivost je téměř každoroční, ale největší škody působí především v letech gradačních, kdy se zvyšuje jeho početnost na pozemcích většiny polních plodin, a také v ovocných sadech a vinohradech.

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

28. 03. 2017 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc. a kol. Škůdci Zobrazeno 5498x

V posledních dvou letech docházelo v praktické ochraně řepky k nárůstu škodlivých výskytů stonkových krytonosců, krytonosce řepkového a krytonosce čtyřzubého. Zejména přibyly případy nedostatečné účinnosti chemické ochrany vůči těmto škůdcům. Přitom příčinou nebyla rezistenci těchto škůdců vůči pesticidům, jak je tomu u blýskáčka řepkového, dřepčíka olejkového nebo mšice broskvoňové.

Dvojitý zásah

Dvojitý zásah

21. 03. 2017 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Škůdci Zobrazeno 1959x

Dohoda OPECu omezit těžbu ropy o více jak milion barelů denně se velice pozitivně projevila na jedné z nejcennějších zemědělských komodit - řepce. Pokud výkupní cena během loňských žní ležela kousek nad 9 000 Kč/t, dnes už pěstitelé přemýšlí vysoko nad 11 000 Kč/t. Postarat se špičkově o porosty řepky se letos obzvlášť vyplatí.

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

09. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 3232x

Až se jaro zeptá, co jsi dělal v zimě, odpověď může být jednoduchá. Hledal jsem optimální řešení proti škůdcům vzcházející kukuřice a našel jsem Sonido. Tím jsem učinil první a nezbytný krok pro ochranu své budoucí úrody.

Vzpřímenka chmelová - škůdce chmele nebo hostitel parazitoidů?

Vzpřímenka chmelová - škůdce chmele nebo hostitel parazitoidů?

11. 01. 2017 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 4058x

Chmel je původním druhem naší květeny. Divoké formy se vyskytují v nižších polohách na celém území, místy je dosti hojný.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

26. 12. 2016 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2724x

Mšice (Aphididae), korovnice (Adelgidae) a mšičky (Phylloxeridae) jsou skupiny asi 5000 druhů drobných organizmů s měkkým tělem, která se živí sáním rostlinných šťáv.

Krytonosci, bejlomorka, dřepčík olejkový, blýskáček a škody na řepce  v roce 2016 i v letech minulých

Krytonosci, bejlomorka, dřepčík olejkový, blýskáček a škody na řepce v roce 2016 i v letech minulých

21. 09. 2016 Ing. Antonín Šandera; Rudka Škůdci Zobrazeno 5559x

Také po letošní sezoně je zřejmé, že si škůdci a choroby řepky zasluhují pozornost a také vyvolávají nutnost vyhodnotit vztahy, které vedou k opakovanému selhávání ochrany, ke gradacím škůdců i meziročním překvapením. Vyhodnocení výskytů chorob a škůdců v provozu ukazuje na odlišné závěry nežli jsou doporučení z kruhů praxi více či méně odtržených, a to od výrobních firem přes pěstitelské svazy až po výzkumné ústavy.

Květilka zelná - vážný nebo nepodstatný škůdce řepky ozimé?

Květilka zelná - vážný nebo nepodstatný škůdce řepky ozimé?

10. 09. 2016 Ing. Marek Seidenglanz, Ing. Vojtěch Hlavjenka, Ing. Jaroslav Šafář, Ph.D.; Agritec Plant Research s.r.o. Šumperk Škůdci Zobrazeno 4528x

Za klíčové škůdce řepky ozimé v Evropě jsou obvykle považovány tyto druhy: stonky poškozující krytonosci (krytonosec čtyřzubý a v některých zemích i krytonosec řepkový - případ ČR), blýskáček řepkový a bejlomorka kapustová. V oblastech s mírnými zimami je nebezpečným škůdcem dřepčík olejkový (u nás sezónní a lokální záležitost). Velkým problémem bývají každý rok na řadě míst pro vzcházející řepku slimáci a plzáci.

Škodlivost a ochrana řepky před dřepčíkem olejkovým

Škodlivost a ochrana řepky před dřepčíkem olejkovým

31. 08. 2016 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., Ing. Jitka Stará, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 7946x

S rostoucí intenzitou pěstování a nárůstem ploch řepky se insekticidní moření této plodiny stalo nezbytnou součástí technologie jejího pěstování. Moření řepky neonikotinoidy působilo účinně na dřepčíka olejkového (Psylliodes chrysocephala) a na další škůdce vzcházející řepky, takže nedocházelo k jejich namnožení a k hospodářské škodlivosti.

Dlhánik kukuričný - nový škodca okopanín

Dlhánik kukuričný - nový škodca okopanín

03. 08. 2016 Ing. Ján Tancik, Ph.D.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Škůdci Zobrazeno 7709x

Dlhánik kukuričný (česky dlouháč) - Tanymecus dilaticollis Gyllenhal, 1834 (Coleoptera: Curculionidae) je významný škodca v aridných a semiaridných regiónoch juhovýchodnej a strednej Európy. Rozšírený je v juhovýchodnej a južných častiach strednej Európy ako i v Malej Ázii. Ako škodca bol prvýkrát popísaný v Turecku a Rumunsku.

Důsledky setí insekticidně nemořeného osiva ozimé řepky

Důsledky setí insekticidně nemořeného osiva ozimé řepky

29. 07. 2016 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 4944x

Po více než 10 letech používání rozhodla Evropská komise, že od 1. 12. 2013 bude zakázáno po dobu 2 let používání neonikotinoidních mořidel s účinnou látkou klothianidin, imidakloprid a thiamethoxam u některých plodin, protože je považuje za nebezpečné pro včely. Zákaz se vztahuje také na řepku ozimou, která se tak stala jedinou ozimou plodinou postiženou tímto opatřením.

Možnosti ochrany lesknice kanárské proti hmyzím škůdcům

Možnosti ochrany lesknice kanárské proti hmyzím škůdcům

25. 07. 2016 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 3574x

Lesknice kanárská (Phalaris canariensis L.) je jednoletý druh z čeledi lipnicovitých, dorůstající do výšky 50–100 cm (obr. 1). Roste poměrně rychle a velice dobře snáší sucho. Vytváří vzpřímené a bohatě olistěné trsy. Lze ji pěstovat samostatně, případně ve směskách s jinými jednoletými pícninami.

Výsledky sledování a doporučení při ochraně kukuřice seté proti bázlivci kukuřičnému

Výsledky sledování a doporučení při ochraně kukuřice seté proti bázlivci kukuřičnému

24. 06. 2016 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 3422x

Kukuřice zažívá v posledních letech doslova pěstitelský rozmach mezi zemědělci. Zařadila se tak mezi plodiny zaujímající velké procento obhospodařované zemědělské půdy. V osevních sledech je často zařazována i ve víceletých pěstitelských cyklech jdoucích za sebou. Při této technologii je třeba mít na paměti i riziko především z důvodu zvýšeného výskytu škodlivých organizmů.

Ochrana porostů kmínu proti škůdcům

Ochrana porostů kmínu proti škůdcům

15. 06. 2016 Ing. Marek Seidenglanz; Agritec Plant Research s.r.o., Šumperk Škůdci Zobrazeno 4120x

Mezi důležité škůdce kmínu se v našich podmínkách řadí roztoč vlnovník kmínový (Aceria carvi; Eriophyidae) a housenky plochušky kmínové (Depressaria daucella; Oecophoridae). Na kmínu lze nalézt řadu dalších druhů členovců (zejména hmyzu), kteří se na kmínu přiživují. Tyto druhy závažné škody nepůsobí.

Regulace zavíječe kukuřičného v porostech kukuřice

Regulace zavíječe kukuřičného v porostech kukuřice

09. 06. 2016 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Pavel Kolařík; Zemědělský výzkum spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 4672x

Porosty kukuřice bývají každoročně více či méně napadány řadou významných hmyzích škůdců. V nejranějších fázích jejího vývoje se jedná o larvy kovaříkovitých brouků - drátovců (Elateridae) a bzunky ječné (Oscinella frit). Na kořenovém systému v pozdější době škodí larvy bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera).

Nové možnosti ochrany proti makovicovým škůdcům

Nové možnosti ochrany proti makovicovým škůdcům

20. 05. 2016 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Jiří Havel, CSc. Škůdci Zobrazeno 2929x

Při pěstování máku setého se již od vzcházení vyskytuje řada pěstitelských otázek, na které je nutno velmi rychle reagovat. Problémům, jako zaplevelení, výskyty škodlivých organizmů v podobě nejrůznějších hmyzích škůdců a houbových patogenů či výživa rostlin máku pro podporu růstu a tvorbu semen, musí pěstitelé věnovat zvýšenou pozornost po celé vegetační období.

Hraboš polní zůstává pro zemědělce škůdcem vyžadující pozornost

Hraboš polní zůstává pro zemědělce škůdcem vyžadující pozornost

02. 03. 2016 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Škůdci Zobrazeno 3780x

Hraboš polní (Microtus arvalis) je nejen nejhojnějším, ale také nejškodlivějším druhem drobných savců v zemědělství. Jeho škodlivost je téměř každoroční, ale nejvyšší škody působí především v letech gradačních, kdy se zvětšuje početnost jeho výskytu na pozemcích většiny plodin. Tyto situace jsou zemědělcům dobře známy, a proto přetrvává zájem o informace o vývoji jeho stavů, o prognózu výskytu i o možnosti řešení.

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

29. 02. 2016 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc. a kol Škůdci Zobrazeno 6715x

Na jaře pěstitelé ozimé řepky zaměřují svoji pozornost na její jarní škůdce. Sledují zejména tzv. stonkové krytonosce a v případě potřeby provádí ochranu proti nim. Pod pojmem stonkoví krytonosci máme na mysli zejména dva druhy nosatcovitých brouků a to krytonosce řepkového (Ceutorhynchus napi) a krytonosce čtyřzubého (Ceutorhynchus pallidactylus), ale vyskytují se zde i další druhy, s kterými se setkáváme méně často.

Podzimní škůdci řepky ve druhém roce bez mořidel a po druhé teplé zimě

Podzimní škůdci řepky ve druhém roce bez mořidel a po druhé teplé zimě

05. 09. 2015 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 9164x

Kteří škůdci budou nebezpeční pro nově založené porosty řepky ozimé v roce 2015? Na mnoha lokalitách mohou i letos škodit slimáci a plzáci. Bude se podruhé sít insekticidně nemořené osivo (neonikotinoidy) a podruhé bude nutné počítat s vlivem předcházející nezvykle teplé zimy, během které v různých vývojových stadiích (dospělci, vajíčka, larvy) přezimovaly početnější populace dřepčíka olejkového.

Mšice na obilninách

Mšice na obilninách

05. 06. 2015 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 7431x

Tento hmyz je drobnější, většinou 1–3 mm velký. Na rostlinách však většinou vytváří kolonie. Tělo je jemné, měkké, různě zbarvené, na zadečku je obvykle jeden pár různě velkých trubičkovitých útvarů - sifunkuli. Křídla jsou blanitá, průsvitná, zadní pár je menší. Většina dospělců je bezkřídlá, okřídlení bývají např. jedinci vyhledávající nové živné rostliny.

1 .. 7 8 9 10 11 12 13 14
detail