BASF
BASF
BASF

AGRA

Škůdci

Mšice na obilninách

Mšice na obilninách

05. 06. 2015 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 7447x

Tento hmyz je drobnější, většinou 1–3 mm velký. Na rostlinách však většinou vytváří kolonie. Tělo je jemné, měkké, různě zbarvené, na zadečku je obvykle jeden pár různě velkých trubičkovitých útvarů - sifunkuli. Křídla jsou blanitá, průsvitná, zadní pár je menší. Většina dospělců je bezkřídlá, okřídlení bývají např. jedinci vyhledávající nové živné rostliny.

Ochrana vzcházejících porostů máků před hmyzími škůdci

Ochrana vzcházejících porostů máků před hmyzími škůdci

31. 03. 2015 Ing. Pavel Kolařík, doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 4746x

Mák setý se řadí k plodinám, které v České republice svojí pěstební plochou zaujímají významné procento obhospodařované zemědělské půdy. Díky jeho rozšíření je kladen vysoký důraz na pěstitelskou technologii, která se snaží minimalizovat negativní dopady v průběhu celé vegetace tj. od přípravy půdy, přes založení porostu, volby vhodné ochrany před škodlivými organizmy až po minimalizaci sklizňových ztrát.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Stav porostů řepky ozimé v polovině září 2014

Stav porostů řepky ozimé v polovině září 2014

26. 09. 2014 Ing. Milena Bernardová , Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek, Ing. Jan Bílovský a pozorovatelé MSD Škůdci Zobrazeno 6425x

V polovině září byl v rámci služby MSD (Monitoring - signalizace - doporučení) vyhodnocen stav porostů řepky ozimé v celé České republice - celkem se jednalo o 160 porostů na území 49 okresů.
Vývojová fáze sledovaných porostů řepky byla ve fázích prvního až šestého pravého listu (11–16 BBCH), většina sledovaných porostů měla tři až čtyři pravé listy.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Jak na sametky – trapiče zahradníků a chalupářů

Jak na sametky – trapiče zahradníků a chalupářů

27. 08. 2014 Prof. RNDr. ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 71237x

Konec léta očekává mnoho zahrádkářů, chalupářů i obyvatelů domů se zahrádkami s obavami, jaký bude výskyt sametek. Bude nadprůměrný, jako byl v roce 2013 nebo nízký nebo průměrný jako v jiných letech? Stupeň výskytu sametek nelze předpovídat, ale je možné se na výskyt sametek připravit a do jisté míry napadení na člověku minimalizovat.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Ochrana vzcházející řepky v letošním roce

Ochrana vzcházející řepky v letošním roce

30. 07. 2014 Ing. Jan Kazda, CSc., Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. Škůdci Zobrazeno 8561x

Během řady posledních let jsme si zvykli na kvalitní moření osiva řepky ozimé jako na naprostou samozřejmost. Dle odhadu SPZO (na základě konzultací s 15 osivářskými společnostmi působícími v ČR) bylo v sezoně 2013/14 z cca 400 tis. ha řepky ozimé pouze asi 6 tis. ha založeno nemořeným certifikovaným osivem (tj. 1,5 % ploch).

Bázlivec kukuřičný - hmyzí škůdce kukuřice

Bázlivec kukuřičný - hmyzí škůdce kukuřice

23. 06. 2014 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 9214x

Kukuřice setá se v posledních několika letech zařadila v České republice k plodinám, které svou osetou plochou dominují zemědělské krajině. Důvod je prostý. Kukuřice patří k plodinám, které se pěstují na zrno i píci, ale jejich výsledný produkt patří dnes také do oblasti energetiky, kdy kukuřičné siláže tvoří hlavní „potravu“ dnes hojně využívaných bioplynových stanic.

Hmyzí škůdci máku - krytonosec makovicový a bejlomorka maková

Hmyzí škůdci máku - krytonosec makovicový a bejlomorka maková

09. 06. 2014 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 8951x

Při pěstování máku setého je velmi nutno dbát na ochranu proti tzv. makovicovým škůdcům (krytonosec makovicový a bejlomorka maková), kteří se z pohledu zemědělce vyskytují v porostech již pravidelně ve všech oblastech pěstování. Tito hmyzí škůdci můžou způsobit velmi významné hospodářské škody a znehodnotit následně sklizený produkt.

Nový zdroj informací - mapy výsledků testování populací blýskáčka řepkového na rezistenci vůči insekticidům

Nový zdroj informací - mapy výsledků testování populací blýskáčka řepkového na rezistenci vůči insekticidům

09. 04. 2014 Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D., Ing. Pavel Tóth, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 4704x

V současné době je často diskutována problematika rezistence hmyzích škůdců vůči insekticidům. Je třeba si ale uvědomit, že rezistence není záležitost nová, ale vlastnost organizmů, která jim umožnila přežít v průběhu mnoha milionů let trvajícího vývoje různé negativní vlivy. I v současnosti se s ní tedy musíme setkávat, ač v některých případech, jako je ochrana rostlin, je jevem nežádoucím.

Jak řešit krytonosce kořenového v roce 2014?

Jak řešit krytonosce kořenového v roce 2014?

16. 03. 2014 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 5199x

Hmyzí škůdci se v posledních letech stali nedílnou součástí při pěstování máku setého v České republice. Každoročně se vyskytují ve větší či menší míře a způsobují významné hospodářské škody. Nejinak tomu bude i v letošním roce 2014.

Nová metoda hubení hlodavců

Nová metoda hubení hlodavců

05. 08. 2013 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 20174x

V posledních letech se, díky několika předešlým mírným zimám, silně rozmohli hraboši a další hlodavci. Ti působí nemalé škody jak na zahrádkách, tak i na polích. S různými škodlivými hlodavci se pěstitelé setkávají dnes a denně. Mnohé způsoby jejich hubení bývají často málo účinné. Proto vznikají stále nové metody, jak tyto nezvané hosty zlikvidovat. Touto otázkou se před několika lety začal zabývat Jan Štefan.

Suchozemští plži poškozují rostliny

Suchozemští plži poškozují rostliny

20. 07. 2013 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 18187x

Plži patří do starobylé živočišného kmene měkkýši (Mollusca). V České republice žije okolo 250 druhů měkkýšů - převládají plži (asi 210 druhů) a zbytek tvoří zástupci mlžů. Většinou to jsou vodní živočichové, ale některé druhy plžů se přizpůsobily i suchozemskému prostředí. Přestože tyto druhy opustily vodu, stále vyžadují vlhké prostředí a pro období sucha si vytvořily několik způsobů, jak toto pro ně nepříznivé období přežít.

Monitoring a škody způsobené bázlivcem kukuřičným

Monitoring a škody způsobené bázlivcem kukuřičným

03. 07. 2013 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 5070x

V České republice stále můžeme najít oblasti, kde výskyt bázlivec kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte) nebyl ještě potvrzen. Jedná se o oblasti bez hlášeného výskytu, které se nacházejí v západní polovině naší republiky. Větší část území spadá již do oblasti s pravidelným výskytem tohoto škůdce. Vzhledem k rozšířeným pěstitelským plochám této plodiny není předpoklad, že by se početnost tohoto škůdce samovolně začala snižovat.

Jak na krytonosce makovicového a bejlomorku makovou?

Jak na krytonosce makovicového a bejlomorku makovou?

01. 07. 2013 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 6224x

Vlivem vysokého zastoupení máku setého v osevních sledech došlo v porostech k významnému zvýšení výskytu hmyzích škůdců vyskytujících se ve všech pěstitelských oblastech. Nejvýznamnější škody, které v podstatné míře ovlivňují kvalitu i množství sklizeného produktu, způsobují tzv. makovicoví škůdci. Z nich se jedná především o dva - krytonosce makovicového a bejlomorku makovou.

Sledování hmyzích škůdců polních plodin a jejich prahy škodlivosti

Sledování hmyzích škůdců polních plodin a jejich prahy škodlivosti

03. 01. 2013 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 14982x

Hodnocení výskytu hmyzích škůdců v polních plodinách a posuzování jejich početnosti je velmi důležité pro seriózní rozhodování pro použití chemických přípravků k ochraně pěstované plodiny.

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

23. 07. 2012 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 13450x

Zavíječ kukuřičný se v kukuřičných polích stal již zcela běžně se vyskytujícím hmyzím škůdcem, se kterým je nutno počítat v každé pěstitelské sezoně. Způsobuje velmi významné hospodářské škody, které se odrážejí jak na kvantitě, tak i kvalitě sklizeného produktu.

Blýskáček řepkový a jeho škodlivost

Blýskáček řepkový a jeho škodlivost

29. 03. 2012 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 17989x

Dospělci blýskáčka řepkového Meligethes aeneus (Fabricius) přezimují v půdě v hloubce několika centimetrů nebo pod zbytky rostlin, v opadaném listí apod. na orné půdě i mimo ní. Na jaře se brouci živí pylem na květech mnoha bylin a dřevin. Brouků během jara na rostlinách postupně přibývá. Někteří brouci totiž opouštějí místo přezimování i o několik týdnů později než první jedinci.

Bzunka ječná a zelenuška žlutopásá

Bzunka ječná a zelenuška žlutopásá

25. 09. 2011 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 10088x

Živočišnými škůdci jsou obilniny poškozovány nepravidelně a většinou se hospodářsky významný výskyt objevuje jen na některých porostech. Významné ztráty způsobené škůdci plošně v rámci celé ČR jsou ojedinělé. O to větší škody mohou způsobit jednotlivým pěstitelům, pokud se zcela nečekaně objeví ve velkém množství na jeho pozemcích.

Květilka zelná - nebezpečný škůdce ozimé řepky

Květilka zelná - nebezpečný škůdce ozimé řepky

05. 08. 2011 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Pavel Kolařík; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 14883x

Květilka zelná (Delia radicum) patří do řádu dvoukřídlého hmyzu (Diptera) a čeledi květilkovití (Anthomiidae). Svým vzhledem připomíná mouchu domácí, je šedé barvy s délkou okolo 6 mm. Vajíčka jsou bílá, podlouhlá a samička je klade ke kořenovému krčku nebo do jeho blízkosti. Larvy jsou žlutobílé, beznohé, bezhlavé a jsou 7 až 8 mm dlouhé. Má tři generace během roku a přezimuje jako kukla v půdě.

Křísek polní – nebezpečný přenašeč viróz obilnin

Křísek polní – nebezpečný přenašeč viróz obilnin

05. 08. 2011 Ing. Jakub Beránek, Ph.D., Státní rostlinolékařská správa Brno Škůdci Zobrazeno 13356x

Kvůli schopnostem přenášet virus zakrslosti pšenice - Wheat dwarf virus (WDV) je křísek polní právem řazen mezi závažné škůdce obilnin, kde působí škody především na ozimé pšenici. Jeho význam je o to větší, že se, jako jeden z našich nejhojnějších druhů křísků a široký polyfág lipnicovitých rostlin (Poaceae), běžně vyskytuje na nejrůznějších zatravněných místech po celém území naší republiky.

Makovicoví škůdci a jejich regulace

Makovicoví škůdci a jejich regulace

05. 06. 2011 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 8705x

Česká republika patří mezi nejvýznamnější pěstitele a exportéry potravinářského máku na světě. V roce 2010 činila celková plocha pěstovaného máku 51 tisíc hektarů. V porovnání s předchozími roky je vidět pokles osetých ploch. Vrcholem byl rok 2008 s celkem 70 tisíci hektary pěstovaného máku. V dalších letech vlivem především klesajících výkupních cen máku klesaly v závislosti s tím i oseté plochy.

Šešulový škodcovia repky a ochrana proti nim

Šešulový škodcovia repky a ochrana proti nim

20. 05. 2011 Ing. Gerhard Herda, Ph.D., Ing. Roman Pavela, Ing. Jan Kazda, CSc. Škůdci Zobrazeno 10000x

Ochrana proti škodcom v tohtoročnej pestovateľskej sezóne opäť naberie na význame a to najmä v porastoch, ktoré boli siate na konci a po agrotechnickom termíne. Slabé a riedke porasty sa budeme snažiť všetkými dostupnými prostriedkami podporiť v raste, aby v čase vyšších cien poskytli solídnu úrodu. Rozhodnutie, či podnik vloží svoje prostriedky do účinnej ochrany urobí nakoniec v ideálnom prípade agronóm sám.

Bejlomorka kapustová a krytonosec šešulový – významní škůdci řepky

Bejlomorka kapustová a krytonosec šešulový – významní škůdci řepky

20. 05. 2011 Ing. Vladimír Čech; Sumi Agro Czech s.r.o. Škůdci Zobrazeno 10984x

Vysoká koncentrace pěstování řepky v České republice a malý počet plodin zastoupených v osevních postupech způsobuje zvýšený výskyt některých plevelů, chorob a škůdců. Toto jsou ideální podmínky pro rozšíření dnes již velmi významných škůdců řepky, mezi které patří bejlomorka kapustová a krytonosec šešulový a kteří dokáží velmi výrazně ovlivnit výnos řepky a tím celou ekonomiku jejího pěstování.

Kohoutci - škůdci obilnin

Kohoutci - škůdci obilnin

19. 05. 2011 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 22095x

Patrně nejnápadnějšími škůdci v zelených porostech obilí jsou drobní brouci kohoutek černý Oulema melanopus a kohoutek modrý Oulema galleciana. Oba druhy jsou zařazeni v zoologickém systému do čeledi mandelinkovitých (Chrysomelidae).

Blýskáček řepkový

Blýskáček řepkový

20. 03. 2011 Ing. František Muška, Ph.D.; Brno Škůdci Zobrazeno 13331x

Poškození řepky olejky blýskáčkem řepkovým [blýskáčik repkový] (Melighetes aeneus) se projevuje nepravidelně vykousanými otvory do poupat, která následně opadávají. Šešule se netvoří nebo se stáčejí.

Krytonosec kořenový - škodlivost a ochrana

Krytonosec kořenový - škodlivost a ochrana

01. 03. 2011 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 11835x

Česká republika v posledních několika letech získala pověst „makové velmoci“ a to především z důvodů složité byrokratické situace při pěstování této plodiny v ostatních evropských zemích. Z důvodu toho jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a kvantitu sklizeného produktu.

1 .. 8 9 10 11 12 13 14
detail