BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

Kukuřice od firmy RAGT - lety prověřená výkonnost a kvalita

08. 01. 2017 Ing. Luďka Kernerová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 5686x

Pomalu si v naší České kotlině zvykáme na nestandardní průběh teplot a množství srážek v průběhu vegetace. Při výběru kukuřice klademe větší důraz na vlastnosti jako je - odolnost k suchu, plasticita, meziročníková stabilita výnosů, vhodnost hybridu do konkrétních podmínek pěstování. Z celkové nabídky hybridů francouzské firmy RAGT pro sezonu 2017 je 74% zaregistrovaných v ČR a tři novinky jsou letos druhým rokem v registraci.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za sklizňový rok 2016

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za sklizňový rok 2016

06. 01. 2017 Ochrana obecně Zobrazeno 3150x

Blíží se závěr roku a s ním i možnost ohlédnout se za rokem 2016 a případně ho porovnat s předchozím rokem 2015. Můžeme bilancovat a porovnávat dosažené výsledky i kvalitu produkce, do které jsme se rozhodli v průběhu roku investovat. Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je však pod silným tlakem ekonomických a přírodních vlivů a je čím dál tím složitější.

Limagrain
Energen

Kvalita a výnos u pšenice, jarního ječmene, máku, kukuřice…

Srážky na začátku května, někde silnější, jinde skromné dávají porostům naději k nadechnutí. U jařin bude mít obecně smysl pracovat s kořeny. U pšenic se blížíme v nejjižnějších lokalitách ošetření klasovým fungicidem a současně se první porosty kukuřic dostávají do fáze, kdy výborně reagují na stimulační impuls. Plošně doporučujeme pracovat se zadržením aktuálně dostupné vody v porostech a podporovat příjem a zpracování dusíku.

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

04. 01. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2960x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce nebo při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin. Její údržba po sezoně a před zazimováním by měla být vždy doplněna o důkladné vyčištění. Očista je současně platnými předpisy rozdělena na denní a celkovou očistu. Podle čištěných částí a povrchů postřikovače pak na vnější a vnitřní.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Prograin – Zia, zavedená osivářská společnost změnila název

Prograin – Zia, zavedená osivářská společnost změnila název

01. 01. 2017 Ing. Vít Procházka; Prograin – Zia, s.r.o. Management Zobrazeno 3486x

Od 1.1.2017 vznikla přejmenováním společnosti Zemědělská agentura, s.r.o. „nová“ společnost nesoucí jméno Prograin – Zia, s.r.o. Po dovršení 25 let existence v českém podnikatelském prostředí, jsme se rozhodli pro změnu, která nebude mít za následky žádné negativní dopady na naše zákazníky. Vše, pochopitelně kromě názvu společnosti, zůstává stejné a neměnné.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Co ještě udělat, než přijde zima - zahrada před zimou

Co ještě udělat, než přijde zima - zahrada před zimou

28. 12. 2016 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5506x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději vysoký 5 cm i více, aby byly lépe chráněny kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím. Na pokoseném trávníku bez listí je menší nebezpečí napadení chorobami, po nichž na jaře zůstávají holá místa.

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2016

26. 12. 2016 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2742x

Mšice (Aphididae), korovnice (Adelgidae) a mšičky (Phylloxeridae) jsou skupiny asi 5000 druhů drobných organizmů s měkkým tělem, která se živí sáním rostlinných šťáv.

Co je nového v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin?

Co je nového v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin?

19. 12. 2016 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 4892x

Kontroly dodržování požadavků při nakládání s přípravky na ochranu rostlin a dalších prostředků, které vyplývají z evropské i národní legislativy, jsou prováděny inspektory ÚKZÚZ v rámci sedmi regionálních oddělení rostlinolékařské inspekce rozmístěných v jednotlivých okresech ČR.

Utužení půdy při předseťové přípravě a setí kukuřice

Utužení půdy při předseťové přípravě a setí kukuřice

12. 12. 2016 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 8863x

Se změnou technologií základního zpracování půdy a s vývojem secích strojů se naskýtá otázka, jaké cíle a význam má v současné době předseťová příprava půdy. V zemědělské praxi je celoplošná předseťová příprava stále vnímána jako základ kvalitního založení porostů.

Ochrana hlavních plodin v roce 2016 v Čechách

Ochrana hlavních plodin v roce 2016 v Čechách

05. 12. 2016 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 2717x

Uváděná fakta o výskytech chorob a škůdců v roce 2015/16 jsou čerpána z pravidelně jedenkrát týdně sledovaných stanovišť na cca 160 místech České republiky, z toho na 85 místech v Čechách (mapa) v rámci projektu MSDfyto proti chorobám a škůdcům.

Poškození polních plodin v roce 2016

Poškození polních plodin v roce 2016

29. 11. 2016 Ing. Vít Bittner; MARIBO SEED INTERNATIONAL, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 3334x

Rok 2016 ve srovnání s rokem předchozím byl relativně velmi dobrým pěstitelským rokem pro pěstování polních plodin a bylo dosaženo slušných výnosů pšenice, ječmene, řepky a slibné jsou nyní i výnosy cukrové řepy a kukuřice. S ohledem na vyšší výnosy obilnin a kolísající kvalitu sklizené produkce, je však bohužel i nízká odbytová cena produkce.

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

Overture - nově preferovaná odrůda sladovnického ječmene

28. 11. 2016 Ing. Václav Blažek, CSc.; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3653x

Overture je novou preferovanou odrůda s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována především velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. Zrno je velké s velmi vysokým podílem na sítě 2,5 mm. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Množstvo makroživín v rastlinných zvyškoch poľnohospodárskych plodín po zbere úrody

Množstvo makroživín v rastlinných zvyškoch poľnohospodárskych plodín po zbere úrody

25. 11. 2016 Ing. Stanislav Torma, PhD., Prof. Ing. Jozef Vilček, PhD. Hnojení Zobrazeno 3576x

V predošlom príspevku sme prezentovali údaje o množstve rastlinných zvyškov, ktoré sa zaorávajú do pôdy po zbere hlavného produktu poľnohospodárskych plodín. Bolo poukázané aj na množstvo organického uhlíka v nich, ktoré vylepšuje v súčasnosti nie príliš pozitívnu bilanciu organickej hmoty v pôde. Tento príspevok je venovaný obsahu základných živín v rastlinných zvyškoch najviac pestovaných plodín na Slovensku.

Polní dny Sója 2016

Polní dny Sója 2016

17. 11. 2016 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 5528x

Tradiční akcí pro pěstitele i zájemce o pěstování sóji jsou pořádané polní dny konané pod záštitou časopisu Agromanuál na třech lokalitách v rámci České republiky.

Hrozí zelené peklo na našich polích?

Hrozí zelené peklo na našich polích?

16. 11. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Choroby Zobrazeno 3324x

Ne, nebojte se. Na pranýři nebude žádná plodina, která by byla trnem v oku nezemědělské veřejnosti, jako tomu je u rozkvetlých lánů řepky. Řeč bude o nejen na jaře lehce zaměnitelném lupiči úrody. Nebezpečím, o kterém se bude asi častěji mluvit, je plíseň zelná na řepce.

Rastlinné zvyšky poľnohospodárskych plodín po zbere úrody - zdroj organickej hmoty

Rastlinné zvyšky poľnohospodárskych plodín po zbere úrody - zdroj organickej hmoty

07. 11. 2016 Ing. Stanislav Torma, PhD., Prof. Ing. Jozef Vilček, PhD. Hnojení Zobrazeno 6769x

Moderná poľnohospodárska prax vo svojej podstate zahŕňa aj návrat rastlinných zvyškov do pôdy. Okrem dodania uhlíka do pôdy, čo je dôležité pre obnovu organickej hmoty v nej, rozkladajúce sa rastlinné zvyšky sú súčasne zdrojom živín, najmä dusíka, fosforu, draslíka, vápnika a horčíka.

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

Řešení rezistentních populací chundelky metlice na podzim

06. 11. 2016 Ing. Michal Vondra, Ph.D., Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 3346x

Chundelka metlice patří v České republice k plevelným druhům nejčastěji zaplevelujícím ozimé obilniny. Kromě citlivé populace chundelky metlice se v současné době stále častěji setkáváme s populacemi rezistentními k ALS inhibitorům. Z tohoto důvodu je volba vhodného herbicidu jedním z důležitých faktorů zabránění dalšího šíření a rozvoje rezistence v ČR.

Vliv hlubokého kypření půdy s hnojením do depa na produkci cukrové řepy

Vliv hlubokého kypření půdy s hnojením do depa na produkci cukrové řepy

01. 11. 2016 Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc., Ing. Jaroslav Urban, Ph.D., Michaela Jedličková; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 6916x

Cukrová řepa je plodina, která je náročná na půdní a klimatické podmínky. Půda a její kvalita patří mezi rozhodující faktory při jejím pěstování. Je snaha, aby vlastní pěstování cukrové řepy přispívalo ke zvyšování půdní úrodnosti. Proto musí být využívány postupy příznivé pro půdu.

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

Mrvka myší ocásek - nově se šířící plevel na orné půdě

27. 10. 2016 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Plevele Zobrazeno 5250x

Tak jak se vyvíjí skladba pěstovaných plodin, technologie zpracování půdy a sklizně, používané systémy regulace plevelů, tak se postupně mění i plevelové spektrum na orné půdě. Plevelná společenstva jsou dlouhodobě ovlivňována celou řadou faktorů, které na ně působí krátkodobě i dlouhodobě. Proto procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem.

Hnojení fosforem v naplavených půdách

Hnojení fosforem v naplavených půdách

25. 10. 2016 RNDr. Václav Macháček, Ing. Eva Kunzová, CSc. Hnojení Zobrazeno 3904x

Naplavené půdy v nivních a lužních oblastech a oblastech blízkého okolí jsou půdy velmi teplého až mírně teplého teplotního režimu, neprůsakového typu vodního režimu a migračního typu solí. Podléhají snadno větrné erozi, rychle se ohřívají nebo ochlazují. Provzdušněnost je dobrá. Zásobní hnojení a vysoké dávky hnojiv se nedoporučují. Patří sem různé půdní subtypy černice (CC) a fluvizemě (FL), kterých je v ČR přibližně 330 tisíc ha.

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

Snížit škodlivost slunečnice jako zaplevelující plodiny

21. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 3038x

V posledních desetiletích se u nás i v zahraničí setkáváme s problémem zaplevelujících plodin stále častěji a mnozí autoři považují tyto plodiny za škodlivější než plevele. Za nejškodlivější jsou považovány obilniny ze sklizňových ztrát jako plevel v následné ozimé řepce a sklizňové ztráty řepky a slunečnice v následných okopaninách.

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

Jak zvýšit rentabilitu pěstování?

21. 10. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Plevele Zobrazeno 3838x

Herbicid pro podzimní ošetření pšenic SumiMax se v průběhu několika sezón vyšvihnul na spolehlivého a cenově nenáročného pomocníka mnoha agronomů. Na prahu osmé sezóny je zkušeností s ním na rozdávání, a proto bychom se o ně rádi podělili.

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

Chundelka metlice neztrácí expanzi a agresivitu

18. 10. 2016 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Plevele Zobrazeno 3960x

Chundelka metlice (Apera spica-venti) patří k původním plevelům našich polí (archeofytům), ale ještě v polovině minulého století zaplevelovala především lehčí a chudší půdy na rozdíl od ovsa hluchého, který dominoval na půdách těžších, úrodnějších.

Ochrana řepky ozimé na podzim přípravkem Caryx

Ochrana řepky ozimé na podzim přípravkem Caryx

18. 10. 2016 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Ochrana obecně Zobrazeno 3362x

Určitě budete souhlasit s tvrzením, že je důležité aplikovat na podzim přípravky regulující růst mladých rostlin řepky a chránící je před infekcí houbovými chorobami. Každoroční velký zájem a spokojenost Vás zákazníků svědčí o tom, že nejlepší volbou je přípravek Caryx®. Kombinuje dvě účinné látky metkonazol a mepikvát chlorid, které jsou spojené do formulace speciálně vyvinuté pro řepku.

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

16. 10. 2016 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Brno Mechanizace Zobrazeno 3727x

V oblasti ochrany rostlin zaznamenáváme zavádění nových opatření, která jsou zaměřena na udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin. Tyto požadavky jsou zacíleny na prevenci a omezování rizik plynoucích z používání přípravků na lidské zdraví a životní prostředí, jejichž dodržování by se mělo stát samozřejmostí.

Roundup Flex - náskok ve vývoji glyfosátů

Roundup Flex - náskok ve vývoji glyfosátů

15. 10. 2016 Ing. Miroslav Hrobský; Monsanto ČR s.r.o Ochrana rostlin a pěstování Zobrazeno 2465x

Letošní rok s dostatkem srážek je velmi náročný pro sklizeň, ale především na přípravu a zasetí nových porostů. Termíny setí jsou neúprosné, zpoždění je ztrátou budoucího výnosu. Půdní vláha umožňuje dobré vzejití jednoletých a posílení růstu vytravalých plevelů.

1 .. 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 .. 111
detail