BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

Kokrhel luštinec - plevel v jarních obilninách

03. 04. 2017 Ing. Jan Štrobach, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 6683x

Kokrhel luštinec (Rhinanthus alectorolophus (Scop.) Pollich) patřil v historii do skupiny nebezpečných poloparazitických plevelů obilnin. Vlivem agrotechnických změn v zemědělství, které proběhly v druhé polovině 19. stol., tento druh téměř vymizel. V současnosti kokrhel luštinec patří mezi vzácné plevele, ale s nárůstem ploch ekologicky obhospodařované půdy se začíná na orné půdě znovu objevovat.

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

Možnosti ošetření hrachu proti plevelům

30. 03. 2017 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o., Šumperk Plevele Zobrazeno 8224x

Porosty luskovin, jakožto plodiny s nižším konkurenčním potenciálem, jsou zaplevelovány velkým počtem nežádoucích rostlin plevelných druhů, ale i kulturních rostlin.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Zvýšení jistoty vzcházení a překonání stresu ultrapřesnou výživou

Zvýšení jistoty vzcházení a překonání stresu ultrapřesnou výživou

30. 03. 2017 Ing. Jan Grznár; Timac Agro Czech Ochrana obecně Zobrazeno 2738x

Účelnost přesného založení porostů se potvrzuje každoročně. Dobrý start porostu se pozná v silném kořeni. Absence životaschopného kořene má za následek omezenou tvorbu výnosu, důvodem je redukce listové plochy. Následný nedostatek asimilátů v generativní fázi vývoje se projeví zhoršením výnosu i kvality produkce.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

Problémy s ochranou proti stonkovým krytonoscům na řepce a možnosti řešení

28. 03. 2017 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc. a kol. Škůdci Zobrazeno 5529x

V posledních dvou letech docházelo v praktické ochraně řepky k nárůstu škodlivých výskytů stonkových krytonosců, krytonosce řepkového a krytonosce čtyřzubého. Zejména přibyly případy nedostatečné účinnosti chemické ochrany vůči těmto škůdcům. Přitom příčinou nebyla rezistenci těchto škůdců vůči pesticidům, jak je tomu u blýskáčka řepkového, dřepčíka olejkového nebo mšice broskvoňové.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Není auto jako auto. Není kukuřice jako kukuřice. Ti lepší už to vědí.

Není auto jako auto. Není kukuřice jako kukuřice. Ti lepší už to vědí.

28. 03. 2017 Ing. Michal Adler; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 1958x

Každá výrobní oblast a způsob využití vyžaduje specifické portfolio hybridů kukuřice. Osivářská společnost Limagrain působí na českém trhu od roku 1996. Prezentuje výsledky svého, více než padesátiletého šlechtitelského programu, prostřednictvím husté sítě poloprovozních pokusů. Díky nim je pěstitelům umožněno seznámit se s novou genetikou hybridů reagující na stále nové výzvy.

Jarní stimulace výnosového potenciálu pomocí listové výživy

Jarní stimulace výnosového potenciálu pomocí listové výživy

27. 03. 2017 Ing. Jan Grznár; Timac Agro Czech Hnojení Zobrazeno 3902x

Pěstování jarních i ozimých plodin vyžaduje inovativní přístupy k intenzifikaci výrobního procesu. Jednou z nejefektivnějších možností k dosažení požadované kvality a výše výnosu je účinná aplikace stimulátorů růstu, které dokáží podpořit metabolizmus rostlin a snadněji realizovat pěstitelské cíle.

Zakládání porostů máku - známé skutečnosti a možnosti podpory vzcházení rostlin

Zakládání porostů máku - známé skutečnosti a možnosti podpory vzcházení rostlin

27. 03. 2017 Ing. Pavel Cihlář, Ph.D., Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 14232x

Mák byl v roce 2016 v České republice pěstován na ploše cca 35,5 tis. ha, což je o cca 8,6 % více než v roce 2015 (tab. 1).

Pouze jedna šance

Pouze jedna šance

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Choroby Zobrazeno 1768x

Kvalitní osivo je základním předpokladem pro využití výnosového potenciálu a dosažení rentabilních výnosů zrna. Kvalita osiva ovlivňuje jak polní vzcházivost, tak i vyrovnanost porostu. Pro tvorbu výnosotvorných prvků je důležitá optimální hustota porostu. Pro dosažení všech zmíněných parametrů je potřeba kvalitní osivo ochránit vhodným mořidlem, neboť choroby přenosné osivem a půdou není možné zastavit foliární aplikací fungicidů.

Tilmor - pro jaro bez chorob

Tilmor - pro jaro bez chorob

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Ochrana obecně Zobrazeno 2333x

Řepka patří mezi vysoce perspektivní plodiny pěstované v České republice. Cena této komodity se oproti jiným drží na stabilně vysoké cenové hladině. Měnící se klimatické podmínky mají vliv na vyšší tlak chorob v jarním období, než tomu bylo v předcházejících letech obvyklé.

Jak na zaplevelení obilin na jaře?<br>Kvalitní a inovovaná řešení je k dispozici

Jak na zaplevelení obilin na jaře?
Kvalitní a inovovaná řešení je k dispozici

26. 03. 2017 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Ochrana obecně Zobrazeno 1920x

Společnost ADAMA přináší zajímavá řešení s dobrým poměrem užitku a ceny a s širokou registrací. Důkazem toho je i inovovaný Balíček Trimmer 500 + Tomahawk (dříve Trimmer + Tomigan, zvaný Legend). Balíček je ucelené řešení, které kromě úplného plevelohubného spektra nabízí i stále bezprecedentní šetrnost vůči kulturní plodině, což zejména oceňují pěstitelé sladovnického ječmene.

Choroby řepky a morforegulace na jaře

Choroby řepky a morforegulace na jaře

25. 03. 2017 Ing. Karel Sypták Choroby Zobrazeno 4368x

Rok 2016 byl pro pěstitele po třech letech ročníkem s významnějším napadením houbovými chorobami. Vlhká a mimořádně teplá zima přála především rozvoji houby Leptosphaeria maculans způsobující fomovou hnilobu brukvovitých, která se projevuje zejména destrukcí kořenového krčku řepky. V mimořádně teplém a na srážky bohatém únoru došlo k masovému rozvoji této choroby.

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

Možnosti regulace trávovitých plevelů v ozimých obilninách na jaře

23. 03. 2017 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5872x

Význam trávovitých plevelů v Evropě narůstá. Také v České republice je tento trend patrný. Důvodem jsou omezené možnosti herbicidní regulace těchto plevelů v obilninách a s tím spojený nárůst ploch rezistentních populací, ale také měnící se klima (sucho versus dlouhé období dešťů).

Dvojitý zásah

Dvojitý zásah

21. 03. 2017 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Škůdci Zobrazeno 1981x

Dohoda OPECu omezit těžbu ropy o více jak milion barelů denně se velice pozitivně projevila na jedné z nejcennějších zemědělských komodit - řepce. Pokud výkupní cena během loňských žní ležela kousek nad 9 000 Kč/t, dnes už pěstitelé přemýšlí vysoko nad 11 000 Kč/t. Postarat se špičkově o porosty řepky se letos obzvlášť vyplatí.

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

20. 03. 2017 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3075x

V pěstitelském ročníku 2015/16 se propadly výnosy u „řepkových velmocí“ SRN, Francie, Polska a zčásti i ČR. Naopak dobré úrody kromě Slovenské republiky měly Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2017

16. 03. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9878x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Efilor - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Efilor® - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3026x

Společnost BASF v současné době nabízí dva špičkové fungicidy určené pro jarní ochranu řepky ozimé, jejichž vynikající účinnost je založena na účinné látce boscalid. Jedná se o fungicidy Efilor®, kde je účinná látka boscalid v kombinaci s účinnou látkou metconazole a Pictor® kde je boscalid v kombinaci s účinnou látkou dimoxystrobin. Účinná látka boscalid patří do inovativní skupiny tzv.

Medax Max - nejflexibilnější regulátor růstu bez omezení

Medax® Max - nejflexibilnější regulátor růstu bez omezení

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Technologie pěstování Zobrazeno 5591x

Regulátory jsou používány k aplikacím s cílem dosáhnout kratších a silnějších stébel a k prevenci polehnutí obilnin. Použití růstových regulátorů je proto zásadní pro plné dosáhnutí výnosového potenciálu obilnin předcházením ztrát způsobených polehnutím a následným napadením houbovými chorobami. To vše zajišťuje rychlou a snadnou sklizeň vysoce kvalitních obilnin.

Tocata Super - houby patří do lesa, ne na pole

Tocata® Super - houby patří do lesa, ne na pole

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2467x

Každý z pěstitelů se setkává s výskytem houbových chorob. Jsou ročníky, kdy je tlak silný, hlavně při optimálních podmínkách pro rozvoj, jako jsou teplo, vlhko a časté srážky, ale na druhé straně jsou ročníky, kdy je tlak menší až téměř žádný. Dovedete si představit, že by se na vašem poli nevyskytovaly žádné houbové choroby? Pokud ano, pro vás představujeme fungicidní novinku sezóny 2017 - Tocata® Super.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2017

15. 03. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 17685x

Výskyty chorob bází stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny. V převážné míře se může jednat o poškození způsobené sněžnou plísňovitostí obilnin (plísní sněžnou Monographella nivalis), houbami rodu Fusarium spp., Rhizoctonia sp., Cochliobolus sp. a místy i o stéblolam pšenice (Oculimacula yallundae).

Boxer - nová žlutosemenná odrůda hrachu

Boxer - nová žlutosemenná odrůda hrachu

10. 03. 2017 Ing. Václav Blažek, CSc.; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2476x

Kombinací vysokého výnosu semene, vysoké odolnosti vůči poléhání za vegetace i před sklizní a vysokým obsahem dusíkatých látek je charakterizována nová žlutosemenná odrůda hrachu setého Boxer. Byla zaregistrována v roce 2015 na základě úspěšného absolvování registračních zkoušek ÚKZÚZ v letech 2012–14. Boxer je právně chráněnou odrůdou, držitelem šlechtitelských práv je Limagrain Europe S.A.

Alternativní využití luskovin (1) - důvody a cíle

Alternativní využití luskovin (1) - důvody a cíle

10. 03. 2017 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol Technologie pěstování Zobrazeno 6296x

Půdní úrodnost je dlouhodobě diskutovanou otázkou. Obecně je vnímána jako schopnost půdy zajistit optimální podmínky pro vývoj rostlin po dobu jejich setrvání na stanovišti. Cílené působení člověka na zemědělskou půdu se samozřejmě projevuje změnou této schopnosti a vede ke vzniku tzv. umělé úrodnosti půdy.

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

Sonido - vygumujte škůdce z kukuřice

09. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 3248x

Až se jaro zeptá, co jsi dělal v zimě, odpověď může být jednoduchá. Hledal jsem optimální řešení proti škůdcům vzcházející kukuřice a našel jsem Sonido. Tím jsem učinil první a nezbytný krok pro ochranu své budoucí úrody.

Význam celistvosti rostlin z praktického hlediska

Význam celistvosti rostlin z praktického hlediska

01. 03. 2017 Ing. Ladislav Bláha, CSc., Ing. Jiří Hermuth, Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i., Praha-Ruzyně Ochrana obecně Zobrazeno 3424x

Většina problémů v pěstování rostlin souvisí s tím, čemu říkáme celistvost rostlin. Jedná se o vzájemnou závislost růstu a vývoje jednotlivých orgánů v rámci jedné rostliny, jak z hlediska morfologického a anatomického, tak i z hlediska metabolických funkcí.

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (I)

Ochranné vzdálenosti při používání přípravků (I)

27. 02. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Legislativa Zobrazeno 7449x

Aplikace přípravků se díky přísnějším hodnotícím procedurám a dokonalejším kontrolním systémům stává do jisté míry složitější, než tomu bylo v minulosti. S dokonalejším hodnocením vlastností účinných látek přicházejí nová opatření a omezení jejich použití, která mají za cíl chránit lidské zdraví, zdraví zvířat a zejména životní prostředí. Jedním z těchto omezení je stanovování tzv. ochranných vzdáleností.

Slunečnice. Plodina na ústupu nebo chytrá volba?

Slunečnice. Plodina na ústupu nebo chytrá volba?

26. 02. 2017 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2818x

Podle ČSÚ byla slunečnice u nás sklizena, podobně jako v roce 2015, z plochy 15 648 ha. Posílil osev především v jihomoravském kraji na úkor osevu v Čechách. Její obliba, bohužel, úzce souvisí pouze s konkrétní zkušeností posledního agronomického ročníku. Je však třeba zmínit, že ekonomika pěstování této plodiny s výnosem na úrovni 3 t, je v dlouhodobém průměru srovnatelná s kukuřicí na zrno.

1 .. 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 .. 111
detail