BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Dny pro mák s množstvím informací

Dny pro mák s množstvím informací

31. 07. 2017 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 3316x

Výměra máku setého na našich polích meziročně poklesla o zhruba 15 %. Letošní plocha osetá mákem se v ČR odhaduje kolem 30 tis. ha nebo o něco málo více. V současné sezóně mák v ČR zaselo přes 700 zemědělců. Více než 200 pěstitelů sdružuje spolek Český modrý mák z.s.

Mnoho ozimých novinek od Selgenu

Mnoho ozimých novinek od Selgenu

29. 07. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2108x

Aktuální nabídka odrůd od společnosti Selgen je velmi široká. Odrůdy ozimých plodin představují velkou část nabízeného portfolia, které bylo představeno během semináře pořádaného na šlechtitelské stanici ve Stupicích na konci dubna letošního roku. Součástí akce je také tradičně polní prezentace odrůd, která se však vzhledem k nepřízni počasí a neschůdnosti terénu nemohla uskutečnit.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Morfologická variabilita meziplodin

Morfologická variabilita meziplodin

26. 07. 2017 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol Technologie pěstování Zobrazeno 5234x

Druhy meziplodin se z hlediska morfologie nadzemní a podzemní části rostliny liší. Morfologické odlišnosti jsou určovány především genotypem, jehož základem je přirozený vývoj druhu následně modifikovaný procesem šlechtění.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Speciální plodiny a profesionální smáčedla

Speciální plodiny a profesionální smáčedla

26. 07. 2017 Ing. Zdeněk Peza; Adama CZ s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 4852x

Ve speciálních plodinách byly vždy zaváděny nové technologické i vědecké poznatky do praxe dříve než v klasické polní výrobě. Pěstitelé ovoce, révy i zeleniny však také pocítili jako první tlak veřejnosti na snižování spotřeby pesticidních látek. Tento tlak zde už před řadou let přispěl k zavedení integrovaných systémů ochrany, které se v polní výrobě teprve etablují.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Zkoušení odrůd pšenice seté pro ekologické zemědělství

Zkoušení odrůd pšenice seté pro ekologické zemědělství

24. 07. 2017 Prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze, předsedkyně Komise pro SDO pšenice a ječmene v ekologickém zemědělství Osivo a sadba Zobrazeno 3811x

Pšenice setá je nejvýznamnější obilninou v ekologickém zemědělství ČR. Její plochy vzrostly z 5226 ha v roce 2009 na 7177 ha v roce 2015 a průměrné výnosy se v uvedeném období pohybovaly mezi 2,90 t/ha a 3,26 t/ha. S nárůstem ploch pěstování pšenice seté v ekologickém zemědělství souvisí i nárůst zájmu o odrůdy vhodné pro tento způsob pěstování.

Regulace plevelů před sklizní obilnin a předsklizňové aplikace

Regulace plevelů před sklizní obilnin a předsklizňové aplikace

23. 07. 2017 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i., Praha - Ruzyně Plevele Zobrazeno 2602x

Hustě seté plodiny, mezi něž patří obilniny, mají poměrně vysokou konkurenční schopnost vůči většině plevelným druhů v případě, že jejich výskyt je menší. Konkurenční schopnost obilnin závisí na několika faktorech. Základem je kvalitní osivo, zpracování půdy, kvalita setí, termín setí a správné hnojení. V příznivých povětrnostních podmínkách je schopen porost obilnin dobře potlačovat plevelné rostliny.

Průzkum napadení ozimé řepky hlízenkou obecnou v roce 2017

Průzkum napadení ozimé řepky hlízenkou obecnou v roce 2017

20. 07. 2017 Ing. Milena Bernardová; ZS Kluky Choroby Zobrazeno 1795x

Průzkum byl proveden 17. až 19. 7. 2017 na 63 lokalitách v Čechách. Četnost napadení se pohybovala od 0 do 64 % napadených rostlin, průměrná četnost napadení byla 22,7 %. Index napadení (vypočtený z četnosti a intenzity napadení) se pohyboval od 0 do 29,6 %, průměrný index napadení byl 8,97 %.

Redigo Pro - jednoduché rozhodnutí a léto v pohodě

Redigo Pro - jednoduché rozhodnutí a léto v pohodě

19. 07. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2367x

V loňském roce společnost Bayer představila nové fungicidní mořidlo do obilnin Redigo Pro. Zareagovala tak na měnící se klimatické podmínky, změny tlaku chorob, ale i na výskyt nově se vyskytujících chorob.

Komplexní řešení v ochraně řepky ozimé

Komplexní řešení v ochraně řepky ozimé

18. 07. 2017 Bc. Jan Hesoun; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2652x

Ke stálicím herbicidního ošetření řepky patří prověřená kombinace přípravků Bantux a Gamit 36 CS s originálními účinnými látkami metazachlor a clomazon. Před zakládáním nových porostů nás však ještě čeká finiš v letošní sezóně. Snahu maximalizovat výnos účinně podpoří lepidlo Flexi a desikant Gallup Super 360.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2017

16. 07. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3702x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nezastavili primární infekci) v ošetření proti strupovitosti jabloně, hrušně (Venturia inaequalis, V. pyrina) a padlí jabloně (Podosphaera leucotricha). Červenec je rozhodujícím obdobím k zabránění výskytu padlí na jabloních v příštím roce. Obaleč švestkový poškozuje plody slivoní, meruněk, broskvoní aj. Podstatně více jsou napadány pozdní odrůdy.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2017

15. 07. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2564x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophthora infestans) a někde i hnědé/terčovité skvrnitosti listů (Alternaria alternata, A. solani) ve všech porostech. Na lokalitách se škodlivým výskytem plísně (nad 25 %) je vhodné provést (nejlépe desikací) likvidaci natě, aby nedošlo k napadení hlíz.

První zkušenosti s mořidlem Systiva v ozimé pšenici

První zkušenosti s mořidlem Systiva v ozimé pšenici

14. 07. 2017 Ing. Matúš Czakó, Ing. Stanislav Malík; BASF Choroby Zobrazeno 2220x

Přednosti přípravku Systiva® jsou patrné v hlavním sloganu - „První nepostřikový fungicid k ochraně obilnin“. Jedná se o fungicidní mořidlo, které zabezpečuje ochranu obilnin proti listovým chorobám v počátečních růstových fázích.

Eliminace jednoděložných i dvouděložných plevelů v řepce

Eliminace jednoděložných i dvouděložných plevelů v řepce

14. 07. 2017 Ing. Lubomír Zámorský, Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Plevele Zobrazeno 2253x

Moderní technologie pěstování řepky se zaměřuje na dosažení řidšího porostu tvořeného jednotlivými silnými rostlinami. Díky lepší secí technice je možné dosáhnout rovnoměrného zasetí kolem 40 semen/m2. Jednotlivé rostliny mají dostatek prostoru na rozvinutí a vytvoření silného kořenového systému s dostatkem zásobních látek na zimu.

Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí

Pouze technologie na skladištní škůdce nestačí

07. 07. 2017 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 7557x

V posledních letech došlo ve změnách strategie skladování komodit. Řada farmářů a zemědělských podniků se zaměřila na skladování vlastní produkce na místo okamžitého prodeje po sklizni do výkupů nebo dalším zpracovatelům.

Význam precizního zemědělství v EU

Význam precizního zemědělství v EU

03. 07. 2017 Ing. Petr Štěpánek; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 5647x

Společnost Yara otevřela 23. května 2017 dveře svého globálního agronomického výzkumného a vývojového centra více než 70 odborníkům, zemědělcům, zástupcům průmyslu a členům institucí EU a vlád členských států. Všichni účastníci se zúčastnili workshopu zaměřeného na hlavní úkoly precizního zemědělství.

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

Předsklizňová příprava problematických porostů řepky bude pro sklizeň zásadní

01. 07. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Sklizeň Zobrazeno 3140x

Přesně před rokem jsme si říkali, že se jednalo jednoznačně o nejdelší období kvetení řepky, co pamatujeme. Letošní rok ale ten loňský v tomto parametru mnohde překoná. Sklizňové patro tak bude tvořeno heterogenně dozrávajícími šešulemi.

Prospěšnost použití biologicky aktivních látek v produkci chmele

Prospěšnost použití biologicky aktivních látek v produkci chmele

30. 06. 2017 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 3208x

Jednou z nejvýznamnějších podmínek při pěstování chmele v ČR je množství srážek a jejich distribuce v průběhu vegetačního období. Tato skutečnost nabývá na významu zejména proto, že podstatná část ploch chmele je soustředěna do Žatecké oblasti, která se nachází ve srážkovém stínu Krušných hor a Doupovských vrchů.

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice na siláž

Úzkořádková technologie pěstování kukuřice na siláž

28. 06. 2017 Doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně, Ing. Antonín Šedek; P & L, spol. s r. o. Technologie pěstování Zobrazeno 10149x

Kukuřice na siláž je plodinou, která se v posledních letech stala nejen klasickým konzervovaným objemným krmivem pro skot, ale i biomasou využívanou jako hlavní zdroj energie pro bioplynové stanice. Proto je v zájmu pěstitelů dosahovat co nejvyšších výnosů v požadované kvalitě. K realizaci těchto cílů napomáhají také výzkumné aktivity, které se zaměřují na možnost efektivněji organizovat porost.

Plíseň dostane na banjo. Forte.

Plíseň dostane na banjo. Forte.

27. 06. 2017 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 2744x

Banjo Forte je speciálně vyvinutý fungicid proti plísni bramborové. Obsahuje originální kombinaci dvou osvědčených účinných látek s rozdílným mechanizmem účinku. Spolehlivě zabrání přenosu infekce z listů do hlízy. Je použitelný po celou sezónu, navíc za příznivou cenu.

Bázlivec kukuřičný v roce 2016 a doporučená ochrana

Bázlivec kukuřičný v roce 2016 a doporučená ochrana

26. 06. 2017 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 2815x

Bázlivec kukuřičný (Diabrotica virgifera) již není v České republice řazen mezi karanténní škůdce. V oblastech celé Moravy a východní poloviny Čech je jeho výskyt tradiční s velmi vysokou zjištěnou početností. Na celé řadě pěstitelských lokalit se již musí pamatovat s ochranou pro minimalizaci jeho škodlivosti.

Proč byste měli vyzkoušet nový fungicid

Proč byste měli vyzkoušet nový fungicid

25. 06. 2017 Ing. Renata Salavová; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 2569x

Pokud jste pěstitelem brambor, víte, že bez fungicidů proti plísni bramboru se neobejdete. Aby fungicidní ochrana byla účinná, musí se s ošetřením začít včas a sled ochrany proti plísni bramboru nepřerušit po celou dobu vegetace.

Fuzariózy obilnin (růžovění klasů obilnin)

Fuzariózy obilnin (růžovění klasů obilnin)

23. 06. 2017 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 6534x

Houby rodu Fusarium jsou často se vyskytující původci onemocnění nejen obilnin, patří mezi tzv. fakultativní (příležitostné) patogeny. Častěji napadají oslabené rostliny, ale mohou být i primárními původci onemocnění i neoslabených rostlin.

Cestování první třídou

Cestování první třídou

23. 06. 2017 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1717x

SDH inhibitory způsobily na západoevropském trhu revoluci v ochraně obilnin. Kombinace tebuconazolu a bixafenu v přípravku Mandarin nasadila laťku ještě výš, než 1. třída v největším dopravním letounu Airbus A380. Je Mandarin skutečně takový trhák?

Foliární aplikace síry a její vliv na výnos a kvalitu zrna

Foliární aplikace síry a její vliv na výnos a kvalitu zrna

22. 06. 2017 Ing. Ladislav Černý, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 4341x

Nedostatek síry ve spadu v podobě kyselých dešťů je skutečností. Síra chybí u všech plodin. Základem výživy je dostatek síry v půdě a to v podobě síranové nebo elementární. Nejčastější doplnění síry je hnojením DASA (síran amonný + LAD). Síranový iont je v půdě pohyblivý jako nitrát. Velmi snadno se promývá do hlubších vrstev, kde je pro mělce kořenící obilniny špatně dostupný.

Řepkový med je (zatím) bez rizika

Řepkový med je (zatím) bez rizika

20. 06. 2017 Ing. Dalibor Titěra, CSc.; Výzkumný ústav včelařský, s.r.o. Dol Ochrana obecně Zobrazeno 3822x

Jak rozkvete řepka, objeví se obavy: neobsahuje ten dobrý řepkový med nějaké zbytky chemických přípravků na ochranu rostlin? Existuje více různých typů látek a přípravků, které mohou být před květem nebo při květu do řepky aplikovány. Může se jednat o insekticidy proti hmyzu, fungicidy proti plísním nebo o tekutou výživu rostlin.

1 .. 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 .. 110
detail