BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Zápředníček polní - významný škůdce brukvovité zeleniny a řepky

Zápředníček polní - významný škůdce brukvovité zeleniny a řepky

03. 09. 2017 Ing. Kateřina Kovaříková a kol. Škůdci Zobrazeno 7318x

V minulosti byl u nás považován za minoritní, relativně neškodný hmyz, a to zhruba do roku 1970, kdy začal působit více škod v některých oblastech s intenzivní chemickou ochranou.

Chocker<sup>® </sup>= antirezistentní řešení budoucnosti proti chundelce metlici

Chocker® = antirezistentní řešení budoucnosti proti chundelce metlici

02. 09. 2017 Ing. Jan Truneček, Ing. Matúš Czakó; BASF Plevele Zobrazeno 4064x

Požadavky na účinné látky jsou stále vyšší z hlediska ekotoxikologie, omezení aplikace či dávkování a v neposlední řadě i počet herbicidních účinných látek za poslední roky neustále klesá. Stále větším problémem, se kterým se na svých pozemcích setkáváte, je výskyt rezistentních populací chundelky metlice či psárky polní k účinným látkám patřícím především do skupiny ALS inhibitorů (sulfonylmočoviny).

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Redesign erozní ohroženosti půdy v LPIS

Redesign erozní ohroženosti půdy v LPIS

30. 08. 2017 Ing. Ivan Novotný a kol. Legislativa Zobrazeno 4272x

Základním podkladem pro hodnocení erozního ohrožení půdy v rámci DZES 5 je vrstva vyjadřující maximálně přípustné hodnoty faktoru ochranného vlivu vegetace a faktoru protierozních opatření (Cp.Pp). Zjednodušeně lze říci, že tato vrstva je podkladem, na základě kterého je možné stanovit vhodný rámcový způsob hospodaření na dílech půdních bloků nebo jejich částech, při kterém ještě nedochází k projevům nadlimitní ztráty půdy vodní erozí.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Nektarodárné porosty v zemědělství

Nektarodárné porosty v zemědělství

28. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 3818x

Funkcí konvenčního zemědělství je nejen zajistit dostatek potravin pro obyvatele, ale také pečovat o obhospodařovanou krajinu. Jedinečnou možností s příznivým dopadem na vzhled krajiny a na volně žijící užitečný hmyz je zakládaní nektarodárných biopásů. Zakládání těchto ploch je podpořeno dotacemi a kromě pozitivního přínosu životnímu prostředí představuje i rentabilní způsob pěstování.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Proč (ne)pěstovat strništní meziplodiny?

Proč (ne)pěstovat strništní meziplodiny?

26. 08. 2017 Prof. Ing. Václav Kohout, DrSc., RNDr. Dana Kohoutová, CSc.; Praha Technologie pěstování Zobrazeno 7358x

Zhodnotíme-li zastoupení strništních meziplodin na orné půdě v posledních 15 letech, zjistíme podstatný pokles ploch ve většině větších zemědělských podniků, zvláště v nížinných oblastech Čech.

Karanténní dřepčíci u brambor

Karanténní dřepčíci u brambor

24. 08. 2017 Ing. Petr Kroutil, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Praha Škůdci Zobrazeno 3676x

Od roku 2004 bylo v Portugalsku pozorováno neobvyklé povrchové poškození hlíz bramboru, ale až v roce 2008 se zjistilo, že původcem tohoto poškození jsou larvy v Evropě nepůvodního druhu dřepčíka rodu Epitrix.

Výzkum a praktické využití travní biomasy jako obnovitelného zdroje energie

Výzkum a praktické využití travní biomasy jako obnovitelného zdroje energie

22. 08. 2017 Ing. Jan Frydrych a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 5101x

Významnou součástí obnovitelných zdrojů energie je travní biomasa. Pěstování trav pro energii rozšiřuje možnosti potenciálu jejího využití pro průmyslové účely. Dosavadní poznatky nabízejí možnost využít suchou biomasu trav spalováním a vlhkou zpracovat anaerobní digescí na bioplyn a hnojivý substrát.

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy - Rezistence ječmene vůči padlí

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy - Rezistence ječmene vůči padlí

19. 08. 2017 Doc. Ing. Antonín Dreiseitl, CSc.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Choroby Zobrazeno 2194x

V tomto dílu bude poukázáno na příkladu ječmene a padlí na význam odolných odrůd vůči původcům chorob v systému integrované ochrany rostlin.

Brasan - zvítězte v zápase s pleveli v řepce

Brasan - zvítězte v zápase s pleveli v řepce

18. 08. 2017 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 2163x

Poslední roky se vždy v sezóně již pravidelně vyskytne nějaký nepředvídatelný činitel, který pěstitelům řepky zamotá hlavu. Ač je každý rok svým průběhem diametrálně odlišný, právě toto je sjednocuje. Pěstitelé začnou zvažovat, zda nově zakládané porosty řepky ošetřit herbicidy preemergentně s potřebou alespoň minimálních vlhkostních podmínek pro nejlepší účinek, anebo ošetřit postemergentně, ale s ...

Voška slamihová - škodca slnečnice

Voška slamihová - škodca slnečnice

17. 08. 2017 Ing. Ján Tancik, PhD., Ing. Veronika Žovinová; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Škůdci Zobrazeno 5504x

Na slnečnici škodí viac druhov vošiek, ale najvýznamnejšie sú dva druhy: voška slamihová/mšice slívová - Brachycaudus helichrysi a voška maková/mšice maková - Aphis fabae. Tieto dve vošky sa na slnečnici nachádzajú každý rok a občas aj masove na väčších plochách a preto patria do skupine najvýznamnejších škodcov tejto plodiny.

Fungicid nové generace představen na poli

Fungicid nové generace představen na poli

16. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Choroby Zobrazeno 2462x

Společnost Syngenta připravuje pro příští sezonu nový fungicid Elatus Era, který byl představen tam, kde se od něj očekává hlavní práce, tedy na poli. Účastníci se mohli seznámit s účinkem nejen na pokusných parcelách v Klukách u Písku a v Ivanovicích na Hané, ale v zázemí byla k dispozici také působivá prezentace s 3D náhledem fungování přípravku přímo v rostlině, tak i vlastním pohledem do mikroskopu ...

Strategická aliance John Deere + Kramer

Strategická aliance John Deere + Kramer

16. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 3454x

Společnost John Deere oznámila svou investici do Kramer-Werke GmbH, jejímž smyslem je zdůraznit ambici k vytvoření dlouhodobé aliance. Obě společnosti se po odsouhlasení úřadem na ochranu hospodářské soutěže dohodly, že budou zabezpečovat distribuci řešení zařízení pro manipulaci s materiálem prostřednictvím sítě prodejců John Deere pod obchodní značkou Kramer.

Možnosti regulace plevelů v ozimé řepce

Možnosti regulace plevelů v ozimé řepce

15. 08. 2017 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3441x

Ozimá řepka je hospodářsky nejvýznamnější plodinou českého zemědělství. Nárůst ploch řepky však přináší řadu pěstitelských problémů, které se v posledních letech začaly projevovat také v oblasti regulace plevelů.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2017

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2017

15. 08. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3108x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů moniliniovou hnilobou. Původcem choroby je vřeckatá houba Monilinia laxa a někdy i její blízce příbuzná Monilinia fructigena. Houby lze od sebe rozlišit i makroskopicky - M. fructigena obvykle mívá konidiofory s konidiemi uspořádány spíše v soustředných kruzích a napadá častěji jádrové ovoce, zatímco M.

VII. slovenské rastlinolekárske dni, Nitra 17.–18. 10. 2017

VII. slovenské rastlinolekárske dni, Nitra 17.–18. 10. 2017

15. 08. 2017 Ing. Jozef Kotleba Management Zobrazeno 2735x

Slovenská rastlinolekárska spoločnosť v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a s ďalšími partnermi organizuje v Nitre v dňoch 17.–18. 10. 2017 VII. slovenské rastlinolekárske dni, ktoré sa uskutočnia ako medzinárodná konferencia pod názvom „Bezpečnosť a účinnosť v ochrane rastlín“. Konferencia sa uskutoční v hoteli Mikado.

Choroby sóje

Choroby sóje

14. 08. 2017 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o. z. Choroby Zobrazeno 5340x

Na sóji sa celosvetovo vyskytuje vyše 100 druhov patogénov, z nich asi 20 je hospodársky významných. V našich podmienkach je zatiaľ fungicídna ochrana prehliadaná, ale každoročne sa zvyšuje početnosť chorôb. Súvisí to aj so stúpajúcou výmerov sóje a úzkymi osevnými postupmi.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2017

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2017

14. 08. 2017 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2872x

Hlavním předpokladem dobrého a rychlého vzcházení ozimé řepky a dobré účinnosti aplikovaných půdních herbicidů, kromě dalších faktorů, je jemně drobtovitá, stejnoměrně připravená a dobře ulehlá půda. Příliš kypré či hrudovité (kamenité) půdy je třeba před aplikací herbicidů uválet.

Možnosti využití ozimého tritikale na produkci biomasy a bioplynu

Možnosti využití ozimého tritikale na produkci biomasy a bioplynu

12. 08. 2017 Ing. Zdeněk Nesvadba, Ph.D., Ing. Sergej Usťak, CSc., Ing. Jiří Hermuth; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha - Ruzyně Technologie pěstování Zobrazeno 6134x

Biomasa získaná ze zemědělských plodin představuje významný zdroj obnovitelné energie. Díky tomu dochází ke konkurenci mezi různými způsoby využití zemědělské půdy a to buď pro produkci potravin, krmiv, biomasy nebo ochrany krajiny.

Ochrana porastov repky ozimnej proti chorobám a škodcom v jesennom období

Ochrana porastov repky ozimnej proti chorobám a škodcom v jesennom období

10. 08. 2017 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Škůdci Zobrazeno 5688x

V posledných rokoch je možné pozorovať v jesenných mesiacoch vyššie priemerné denné teploty v porovnaní s dlhodobým normálom. Vyššia teplota a nedostatok zrážok veľmi negatívne ovplyvňuje zakladanie porastov repky ozimnej na väčšine územia Slovenska. Semená sú po zasiatí dlhú dobu v pôde a repka neskoro, zle a nerovnomerne vzchádza. Vyššie teploty môžu podporiť aj výskyt škodcov na jeseň, prípadne niektorých chorôb.

Entomopatogenní houby v ochraně rostlin proti škůdcům

Entomopatogenní houby v ochraně rostlin proti škůdcům

07. 08. 2017 Mgr. Eliška Ondráčková a kol. Škůdci Zobrazeno 5393x

Vysoká spotřeba chemických insekticidů je spojená s rizikem vzniku rezistentních populací škůdců a s nebezpečím zvyšování obsahu reziduí účinných látek v potravinách. S tím souvisí i narůstající tlak spotřebitelů na produkci bio-potravin.

Zonální aplikace hnojiv při setí ozimé řepky

Zonální aplikace hnojiv při setí ozimé řepky

05. 08. 2017 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D., Ing. Petr Zábranský, Ph.D., Ing. Michaela Škeříková, Doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 5241x

Zonální aplikace hnojiv do půdy je v současné době intenzivně diskutovanou otázkou. Principem zonálního hnojení je uložení minerálního hnojiva do spodních vrstev půdy, kde se bude následně vyvíjet kořenový systém rostlin.

Rezistence obilnin vůči viru žluté zakrslosti ječmene

Rezistence obilnin vůči viru žluté zakrslosti ječmene

03. 08. 2017 Ing. Jana Chrpová, CSc. a kol. Choroby Zobrazeno 2510x

Dlouhodobě jsou na území ČR sledováni dva nejvýznamnější původci virových chorob obilnin: virus zakrslosti pšenice (WDV - Wheat dwarf virus) a virus žluté zakrslosti ječmene (BYDV - Barley yellow dwarf virus). Za závažné můžeme považovat obě virové choroby, které střídavě nabývají na významu.

Na které mořidlo byste měli letos vsadit?

Na které mořidlo byste měli letos vsadit?

02. 08. 2017 Ing Renata Salavová; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 3161x

Na konci dubna byla vyhlášena signalizace k ošetření obilnin proti stéblolamu. Navíc byla potvrzena vysoká četnost napadení fuzárií v intenzitě okolo 10 %. Při časné jarní inventarizaci porostů byla na mnoha místech pozorována plíseň sněžná. Řada pěstitelů pšenice ozimé si nechala rozborovat vzorky s podezřením na kořenomorku obilnou. Většina z nich je pozitivní.

Časné výsevy řepky vyžadují silnou morforegulaci

Časné výsevy řepky vyžadují silnou morforegulaci

01. 08. 2017 Ing. Zdeněk Krédl, Ph.D., Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Ochrana obecně Zobrazeno 2648x

Časnější zásevy řepky (od 5. do 15. srpna) se nejčastěji potýkají s bujným růstem. Mnohdy se takto sejí vzrůstné hybridy řepky mající rychlý nástup vegetace. Bezesporu je nutné tyto řepky brzdit v růstu, neboť intenzivně prodlužující se vegetační vrchol by za podmínek silnější zimy s výskytem holomrazů mohl vymrznout.

Hmyzí škůdci lesknice kanárské a ochrana proti nim

Hmyzí škůdci lesknice kanárské a ochrana proti nim

31. 07. 2017 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 2178x

Lesknice kanárská (Phalaris canariensis L.) patří mezi méně známé pěstované druhy polních plodin (obr. 1). Její využití může být jako krmivo, dá se dobře sušit, senážovat a silážovat. Její zrno se využívá jako krmivo pro drůbež a pro exotické ptactvo. Hlavní její význam by však měl být jako časná, v teplejších podmínkách i pozdní letní meziplodina pěstovaná na píci, případně jako komponenta jednoletých jetelotravních směsek.

1 .. 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 .. 110
detail