BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

Efektivní regulace nejvýznamnějších plevelů kukuřice

03. 05. 2018 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5540x

Plevelné spektrum kukuřice bývá poměrně úzké. Dominují obvykle merlíky, laskavce, rdesna a prosovité trávy (nejčastěji ježatka kuří noha, ale také béry či plevelná prosa). Lokálně mohou způsobovat problémy také další pozdní jarní plevele, především bažanka roční, durman obecný, či mračňák Theophrastův, které mohou vzcházet z poměrně velké hloubky, čímž se stávají odolnější vůči preemergentním herbicidům.

Fungicidní ochrana obilnin s využitím fungicidů firmy Bayer v různých pěstitelských podmínkách

Fungicidní ochrana obilnin s využitím fungicidů firmy Bayer v různých pěstitelských podmínkách

02. 05. 2018 Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2395x

V České republice se setkáváme s rozličnými klimatickými a půdními podmínkami. I v oblastech, které jsou nedaleko od sebe, často i v rámci jednoho zemědělského podniku můžeme najít naprosto odlišné podmínky pro pěstování obilnin. Vedle rozdílných podmínek daných lokalitou se liší i průběh počasí v jednotlivých letech.

Proseeds
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Agrotechnickými zásahy ovlivňujeme náchylnost obilnin k chorobám a jejich zdravotní stav

Agrotechnickými zásahy ovlivňujeme náchylnost obilnin k chorobám a jejich zdravotní stav

01. 05. 2018 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek; Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. a Agrotest fyto, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2916x

Současné obilnářství se pohybuje na maximech využití výnosového potenciálu odrůd. Poslední tři roky k tomu značnou měrou přispěly díky vysokým dosaženým výnosům. Současně s tím však vnímáme, že narůstá četnost a délka časových období, která se nějakým způsobem liší od dlouhodobého charakteru průběhu povětrnosti.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Titan systém odplevelení cukrovky Šlape jako hodinky

Titan systém odplevelení cukrovky
Šlape jako hodinky

30. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1823x

Goltix Titan je dvousložkový herbicid do cukrovky s prodlouženým působením a vysokou přidanou hodnotou. Ideální partner pro herbicid Belveder Forte. Spolu vytváří Titan Systém kontroly plevelů v cukrovce kombinující pět účinných látek. Nabízí jednoduchý recept na čisté pole. Mimořádně šetrný k cukrovce již od jejího vzcházení.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Stimulace osiva sóji biologicky aktivními látkami

Stimulace osiva sóji biologicky aktivními látkami

30. 04. 2018 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 2452x

Jedním ze základů, jak dosáhnout vysoké a kvalitní produkce sóji, je dobře vyvinutý a zdravý kořenový systém, na kterém se nachází mnoho hlízek symbiotických bakterií pomáhajících poutat vzdušný dusík. Prvním předpokladem vytvoření kvalitního kořenového systému je zdravé a vitální osivo. Tento faktor, ale hraje klíčovou roli při úspěšném pěstování všech zemědělských plodin.

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

Alternatívy herbicídnej regulácie zaburinenosti kukurice siatej

29. 04. 2018 Doc. Ing. Ivan Černý, PhD., Ing. Dávid Ernst, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra Plevele Zobrazeno 2304x

Obilniny sú plošne najrozsiahlejšou a hospodársky najdôležitejšou skupinou plodín. Ich pestovanie je dominantné, nakoľko reálne predstavujú hlavnú energetickú zložku výživy ľudí a zvierat. Významné postavenie medzi obilninami prináleží kukurici siatej. Z pohľadu svetovej i domácej produkcie je zaradená medzi najintenzívnejšie sa rozvíjajúce plodiny. Pestovanie kukurice siatej je v našich podmienkach na pomerne vysokej úrovni.

Výsledky fungicidních pokusů v máku v roce 2017

Výsledky fungicidních pokusů v máku v roce 2017

28. 04. 2018 Ing. Eva Plachká, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2197x

Mák je plodinou, která je velmi citlivá na podmínky prostředí. Velmi rizikovým obdobím je doba vzcházení, kdy rostliny mohou být, především v utužených, málo provzdušněných a zamokřených půdách, napadeny patogeny přenosnými osivem a půdou.

Skvrnitosti listů ostropestřece mariánského

Skvrnitosti listů ostropestřece mariánského

27. 04. 2018 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2986x

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum [L.] Gaertn.) je v některých zemích považován za léčivou rostlinu, v některých za obtížný odolný, vysoce konkurenční plevel, ale i za okrasnou rostlinu či dokonce zeleninu. V České republice a v několika dalších státech Evropy, v Egyptě, Číně a Argentině je vyséván a využíván jako léčivá rostlina.

Meteorologická síť ISIDOR

Meteorologická síť ISIDOR

27. 04. 2018 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D.; Česká zemědělský univerzita v Praze Precizní zemědělství Zobrazeno 7144x

Na základě spolupráce Centra precizního zemědělství při ČZU v Praze a firmy EMS Brno byl v letošním roce zahájen projekt ISIDOR. Cílem projektu je tvorba meteorologické sítě automatických meteorologických stanic zajišťující v první fázi monitoring teploty vzduchu a srážek s následnou interpolací hodnot vyjádřenou mapou srážek a teploty vzduchu.

Listové a klasové skvrnitosti pšenice - braničnatka plevová

Listové a klasové skvrnitosti pšenice - braničnatka plevová

26. 04. 2018 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3729x

Mezi hospodářsky významné choroby pšenice, které způsobují listové a klasové skvrnitosti, patří feosferiová skvrnitost pšenice, septoriová skvrnitost pšenice a pyrenoforová skvrnitost pšenice. Tyto choroby se vyskytují prakticky ve všech oblastech, kde se pšenice pěstuje, a způsobují velké výnosové ztráty.

Jaký fungicid do květu řepky - Efektivní kontrola nejen hlízenky v různých situacích

Jaký fungicid do květu řepky - Efektivní kontrola nejen hlízenky v různých situacích

26. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 2724x

Aplikace fungicidu ve fázi kvetení řepky olejky se stala nedílnou součástí úspěšných technologií pěstování této plodiny. Efektivita tohoto zásahu se zvyšuje s obecně zhoršujícím se trendem výskytu houbových chorob v této plodině. V podmínkách vysoké intenzity se dokonce již někde i vyplácejí zásahy dva.

Nevyzpytatelné hnojení sírou u jarního ječmene

Nevyzpytatelné hnojení sírou u jarního ječmene

25. 04. 2018 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3697x

Jarní ječmen, obdobně jako jiné plodiny, vyžaduje pro své fyziologické procesy síru. S ohledem na funkce síry v rostlinách je však otázkou, jak může síra ovlivnit výnos a následnou kvalitu zrna právě u sladovnického ječmene. Najít odpovědi na tyto otázky se soustředí vědecké studie. V tomto příspěvku se pokusíme dosavadní poznatky shrnout a interpretovat pro praktické využití.

Flexibilní herbicidní ochrana kukuřice

Flexibilní herbicidní ochrana kukuřice

24. 04. 2018 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2227x

Časně postemergentní herbicidní ochrana je velmi oblíbenou formou řešení plevelů v kukuřici. V případě, že použijeme vhodný reziduální herbicid a zasáhneme plevele v nejcitlivějších růstových fázích, máme v rukách velmi účinný a efektivní nástroj pro řešení plevelů na začátku vegetace. Herbicid Adengo splňuje požadavky moderního herbicidu na spolehlivou účinnost, dlouhodobé působení a velmi dobrou selektivitu.

Hnojení ozimé řepky na jaře je důležité, ale také celkem složité

Hnojení ozimé řepky na jaře je důležité, ale také celkem složité

23. 04. 2018 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 5839x

Ozimá řepka již na podzim vytváří dobře zakořeněné rostliny a značnou biomasu nadzemní hmoty. Pochopitelně za předpokladu, že je včas a dobře založený porost, „přeje“ počasí, jsou dobré půdní vlastnosti a nebude výrazně poškozena škůdci. Takový dobrý porost přijme během podzimního růstu 25–30 % z celkové potřeby dusíku, obdobně tomu může být i u síry nebo bóru. U ostatních živin jako např.

Propulse i Tilmor při fungicidní ochraně máku

Propulse i Tilmor při fungicidní ochraně máku

22. 04. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2515x

Mák je plodina typická pro Českou republiku, která je jedním z nejvýznamnějších producentů. Zároveň je mák jako plodina extrémně citlivý na téměř všechny vstupy. Registrace nových přípravků k ochraně proti jakýmkoli patogenům je náročná, vzhledem k výjimečnosti pěstování v rámci Evropy, tudíž není plně podporována.

Zpevnění pšenice ozimé na začátku sloupkování

Zpevnění pšenice ozimé na začátku sloupkování

21. 04. 2018 Ing. Petr Ort, Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Technologie pěstování Zobrazeno 5853x

Regulace růstu pšenice ozimé patří k velmi důležitým opatřením nejen v intenzivních technologiích pěstování. Regulací rozumíme celkové ovlivnění porostu vedoucí ke zvýšení odolnosti poléhání a zkrácení stébla. Poléhání obilnin je limitujícím faktorem pěstování, protože v jeho důsledku dochází k přímým ztrátám na výnose a ke znehodnocení kvality produkce.

Nová formulace osvědčeného pendimethalinu - Pendifin 400 SC

Nová formulace osvědčeného pendimethalinu - Pendifin 400 SC

20. 04. 2018 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 2572x

Včasné odstranění konkurence plevelů je jednou ze základních podmínek úspěšného pěstování všech plodin, s velkým důrazem pak u plodin setých tzv. „na široko“ (luskoviny, kukuřice, slunečnice). U těchto plodin je první část vegetační doby velmi závislá na kvalitní ochraně před vzcházejícími plevely, minimálně do té doby, než jsou kulturní plodiny schopné konkurovat plevelům. Tj.

Kantik - Pro první i poslední ošetření obilnin

Kantik - Pro první i poslední ošetření obilnin

20. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Choroby Zobrazeno 5098x

Kantik je nový širokospektrální třísložkový fungicid pro použití do všech obilnin s flexibilním dávkováním. Každá účinná látka pochází z jiné chemické skupiny. Je vhodný do antirezistentní strategie. Zvláště doporučovaný do technologií s jednou aplikaci fungicidu za vegetaci. Pozoruhodně výkonný v pšenicích i ječmenech. Stačí položit jednou.

Výživa a regenerace ozimů s CHEMAP AGRO

Výživa a regenerace ozimů s CHEMAP AGRO

19. 04. 2018 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Listová hnojiva Zobrazeno 2633x

Až do poslední dekády letošního února se jevil stav ozimých plodin jako velmi uspokojivý. Především u porostů, které se podařilo zaset v agrotechnickém termínu. Pouze u části později setých obilnin bylo zřejmé, že budou vyžadovat zásahy k podpoře odnožování. Prudké ochlazení na konci února ovšem situaci změnilo, zvlášť v lokalitách bez sněhové pokrývky.

Galleko a kukurica v roku 2017 - získajte z hektára viac

Galleko a kukurica v roku 2017 - získajte z hektára viac

18. 04. 2018 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2159x

Rok 2017 môžeme v súvislosti s pestovaním kukurice nazvať aj „rokom značného stresu“. Pozrieme sa teda bližšie na jeden z hlavných faktorov, ktorý sa podpísal pod uvedený stav - počasie. Po studenej zime rýchlo nastúpila jar s vysokými teplotami a v počiatočných fázach aj dobrými vlahovými podmienkami. Druhú polovicu apríla a začiatok mája poznačilo studené počasie a výrazný pokles teplôt.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2018

17. 04. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7775x

Na jádrovinách, škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, svilušky a různé druhy mšic, dále obaleči pupenoví - na koncích letorostů jsou sbalené listy, mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2018

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2018

16. 04. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3585x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob: padlí pšenice, feosferiové skvrnitosti pšenice (braničnatky plevové) a septoriové skvrnitosti pšenice (braničnatky pšeničné), hnědé rzivosti pšenice (rzi pšeničné) a dalších. Rozvoj chorob v porostech bude zvláště záležet na dalším průběhu počasí.

Sulcotrek - Cesta k čisté kukuřici

Sulcotrek - Cesta k čisté kukuřici

15. 04. 2018 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1814x

Sulcotrek je nově vyvinutý herbicid proti kompletnímu spektru jednoletých plevelů v kukuřici. Obsahuje originální kombinaci dvou osvědčených účinných látek s půdním a zároveň i kontaktním účinkem. Vysoká šetrnost umožňuje jeho použití i v osivových kukuřicích, rovněž tak i v pozdějších růstových fázích na opravné zásahy. Doporučujeme zejména pro časně postemergentní aplikace. Vše za příznivou cenu.

Galleko - osvedčené prípravky pre jarnú regeneráciu repky ozimnej

Galleko - osvedčené prípravky pre jarnú regeneráciu repky ozimnej

15. 04. 2018 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2192x

Pri pohľade z okna sa človeku ani nechce veriť, že vonku na poliach práve panuje pani Zima. Znova sa tak len potvrdzuje staré známe a pre poľnohospodárov charakteristické: „Rok roku nie je bratom“. Minulý rok boli holomrazy a obavy z ich vplyvu na založené porasty repky ozimnej. Prevládali očakávania z vymrznutia slabších a menších jedincov. Tento rok je zatiaľ oveľa miernejší a dáva nádej na prežitie aj slabším a menším repkám.

Základní herbicidní ošetření kukuřice

Základní herbicidní ošetření kukuřice

14. 04. 2018 Ing. Karel Sikora, Ph.D.; Dow AgroSciences Plevele Zobrazeno 4456x

Kukuřice je svou plochou pěstování druhá nejrozšířenější plodina, celosvětově se pěstuje na přibližně 180 milionech hektarů. V České republice je ročně oseto více než 300 tis. ha. V posledních letech narostlo její využití především pro bioplynové stanice, naopak klesá pěstování kukuřice na zrno. Jako typická širokořádková plodina je v ranných vývojových fázích velmi citlivá na konkurenci plevelů.

1 .. 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 .. 110
detail