BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Mechanizace

Postřikovače a příprava na sezonu

Postřikovače a příprava na sezonu

10. 02. 2022 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Brno Mechanizace Zobrazeno 2292x

„Udržovat svoje zařízení pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin i mezi pravidelnými kontrolami a udržovat je v dobrém provozně technickém stavu“, jak uvádí vyhláška č. 207/2012 Sb., je požadavek předpisu, který bychom měli nějakým způsobem zohledňovat, ale důležitá je také péče o zařízení před sezonou. Správný technický stav a funkce stroje jsou zárukou kvalitní, efektivní a bezpečné aplikace přípravků.

Novinky ze světa aplikační techniky

Novinky ze světa aplikační techniky

08. 02. 2022 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Brno Mechanizace Zobrazeno 2259x

Omezování úletů, moderní design, snadné ovládání, ale zejména prvky precizního zemědělství a informační technologie v současné době ovlivňují i aplikaci přípravků. Inovace v oblasti přímé injektáže, příčné i podélné distribuce postřiku, vertikální distribuce postřiku, cílené (bodové) nebo pásové (řádkové) aplikace, zkvalitnění komfortu pro obsluhu, míchání postřiku, přesné aplikace za využití GPS a ...

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Na zimní přestávku s čistým postřikovačem

Na zimní přestávku s čistým postřikovačem

29. 12. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 4488x

Čistá aplikační technika je nezbytná při střídání přípravků na ochranu rostlin, po ukončení práce nebo před kontrolním testováním. Očista zbaví postřikovač zbytků přípravků a nečistot. Důležité je také vyčištění celého stroje po ukončení aplikační sezony spojené s jeho přípravou na zimní odstávku.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Samojízdný postřikovač Hardi Alpha evo se stabilními rameny Delta Force

Samojízdný postřikovač Hardi Alpha evo se stabilními rameny Delta Force

04. 12. 2021 Jana Kadlčíková; UNIMARCO a.s. Mechanizace Zobrazeno 2151x

Samojízdné postřikovače Hardi Alpha evo jsou dobře známé, především díky technologii Twin, aktivní řízené asistenci vzduchu zajišťující minimalizaci úletu postřiku. Rádi bychom Vám představili tento stroj v trochu jiném provedení, než je obvyklé. Praktickou ukázku jsme měli možnost vidět začátkem července u zákazníka v Polsku.

Postřikovače a nové trendy v ochraně rostlin

Postřikovače a nové trendy v ochraně rostlin

02. 12. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3529x

Ochrana rostlin, alespoň pokud jde o aplikaci přípravků na ochranu rostlin, se v současné době potýká se snahami významně omezit používání chemických látek (jak přípravků, tak i hnojiv). Výrobci aplikační techniky ji vybavují novými systémy, technologiemi a způsoby aplikace a zaměřují se mimo jiné na udržitelné používání přípravků. V technických i technologických řešeních se dnes využívá prvků precizního zemědělství.

Specialisté na postřikovače z jihu Čech

Specialisté na postřikovače z jihu Čech

29. 11. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 2241x

Žijeme v době moderních technologií či online komunikace a tyto trendy můžeme pozorovat ve svém okolí napříč různými obory a odvětvími. Některá auta již jezdí sama, letadla také létají pouze s minimální asistencí pilota a například robotická chirurgie je už nedílnou součástí současného zdravotnictví. A vývoj v zemědělské technice není samozřejmě výjimkou.

Strip-till technologie - cesta ke snížení nákladů

Strip-till technologie - cesta ke snížení nákladů

01. 11. 2021 Ing. Josef Šebela; Jedovnice Mechanizace Zobrazeno 6755x

O strip-tillu jsem toho napsal již hodně, ale je důležité opakovaně připomínat výhody této technologie, protože stále nemá v českém zemědělství postavení, jakou by si zasloužila. S ohledem na chystaná nová omezení s tlakem na snížení používání hnojiv a pesticidů anebo zastropování dotací, bude každý farmář nucený přemýšlet o úspoře nákladů se zachováním životaschopné produkce.

Omezovat nežádoucí úlet postřiku se vyplatí

Omezovat nežádoucí úlet postřiku se vyplatí

30. 07. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2612x

Nežádoucí úlet a jeho omezování je stále středem pozornosti odborníků v oblasti aplikačních technologií. Ověřovány a zkoušeny jsou mimo jiné podmínky jeho vzniku a postupy, jak jej maximálně eliminovat. O úletech se hovoří stále častěji také v souvislosti s omezováním používání aplikační techniky, což by mělo pomoci snižovat zejména rizika znečišťování vodních zdrojů.

Očista postřikovače po aplikaci může snížit riziko kontaminace vody

Očista postřikovače po aplikaci může snížit riziko kontaminace vody

07. 06. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2865x

Každý postřikovač by měl po aplikaci přípravků, nejlépe ještě na ošetřovaném pozemku, projít očistou, aby z pole odjížděl zbaven zbytků postřiku, kterým může být znečištěn jak z vnějšku, tak samozřejmě zevnitř. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Pravidla pro správnou aplikaci přípravků

Pravidla pro správnou aplikaci přípravků

18. 05. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3928x

Účinnost přípravků na ochranu rostlin je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku nebo moderních technologií nebo techniky, ale zejména správný postup při jednotlivých činnostech je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu.

Novinky v aplikační technice

Novinky v aplikační technice

03. 05. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2856x

Omezování úletů, moderní design, snadné ovládání, ale zejména prvky precizního zemědělství a informační technologie v současné době začínají ovlivňovat i aplikaci přípravků na ochranu rostlin. Inovace v oblasti přímé injektáže, příčné i podélné distribuce postřiku, vertikální distribuce postřiku, cílené (bodové) aplikace, řádkové aplikace, zkvalitnění komfortu pro obsluhu, míchání postřiku, přesné ...

Správné trysky pro aplikaci přípravků

Správné trysky pro aplikaci přípravků

21. 04. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2659x

Trysky, které se používají k aplikaci přípravků na ochranu rostlin patří k nejdůležitější výbavě postřikovačů s ohledem na přesnost, kvalitu a efektivnost prováděného ošetření Jejich sortiment je rozsáhlý.

Příprava postřikovače pro bezpečnou aplikaci

Příprava postřikovače pro bezpečnou aplikaci

08. 03. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3302x

Udržovat zařízení pro aplikaci přípravků bychom měli nejen před sezonou, ale průběžně po celou dobu aplikačních prací. Správný technický stav a funkce stroje je zárukou kvalitní, efektivní a bezpečné aplikace přípravků. Postupy přípravy postřikovače spojené s vhodně naplánovanou kontrolou a řádnou údržbou zvyšují účinek na jeho způsobilost bezpečně aplikovat přípravky v předepsaném množství a bezpečně pro životní prostředí.

MagGrow přináší úspory a lepší pokrytí při ochraně rostlin

MagGrow přináší úspory a lepší pokrytí při ochraně rostlin

10. 01. 2021 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Mechanizace Zobrazeno 1759x

Přinášíme rozhovor s Brianem Gorhamem ze společnosti MagGrow, která přichází s praktickou nabídkou řešení problematiky zvyšujících se nároků na ochranu životního prostředí a úspor při aplikaci přípravků na ochranu rostlin.

Jihočeské postřikovače patří mezi evropskou špičku

Jihočeské postřikovače patří mezi evropskou špičku

09. 01. 2021 Ing. Jan Kovařík; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 3000x

Historie výroby modrobílých postřikovačů značky AGRIO se v jihočeské Křemži píše již 27 let. Za tu dobu ušla firma dlouhou cestu od rekonstrukcí postřikovačů všech značek až po dnešní výrobu moderních tažených, nástavbových a samochodných strojů. Od malé dílny uprostřed jihočeského městečka k dnešní firmě sídlící v areálu o rozloze 17 000 m2 s 80 zaměstnanci.

Správná příprava postřikovače pro zimní přestávku

Správná příprava postřikovače pro zimní přestávku

08. 11. 2020 Ing. Petr Harašta, PhD.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 1578x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce, při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin nebo před přistavením ke kontrolnímu testování, ale také po ukončení aplikační sezony musí být vždy provedeno důkladné vyčištění postřikovače a jeho příprava na zimní odstávku.

Zetor rozšiřuje portfolio o nové modelové řady Primo a Compax

Zetor rozšiřuje portfolio o nové modelové řady Primo a Compax

22. 09. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 5173x

Tradiční český výrobce zemědělské techniky společnost Zetor Tractors a. s. rozšiřuje svoji nabídku moderních traktorů o nové modelové řady s označením Zetor Primo a Zetor Compax. Jde o kompaktní stroje, které najdou využití především při letní a zimní údržbě obcí, sportovišť nebo firemních areálů. Společnost Zetor je vyrábí ve spolupráci s jihokorejským koncernem Tong Yang Moolsan Co., Ltd.

Podmítka a podmítače

Podmítka a podmítače

14. 09. 2020 Ing. Jiří Pospíšil, CSc.; Mendelova univerzita v Brně Mechanizace Zobrazeno 7412x

Správná volba způsobu zpracování půdy je základ dobrého výnosu. Při výběru technologie zpracování půdy je potřebné zohlednit především půdní a klimatické podmínky a nároky pěstovaných plodin na půdní prostředí. Je nutné také respektovat předplodinu a plodinu, k níž je půda zpracovávaná a dopady na půdu. Při volbě technologií zpracování půdy hraje také významnou roli jejich časová a ekonomická náročnost.

Omezování nežádoucího úletu podle pravidel TOPPS Water Protection

Omezování nežádoucího úletu podle pravidel TOPPS Water Protection

02. 09. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2501x

Stále více si lidé uvědomují potřebu chránit zdroje vody před znečištěním a také Česká asociace ochrany rostlin (CCPA) a Česká společnost rostlinolékařská (ČSR) považují ochranu vody za jeden z klíčových pilířů své práce a snaží se neustále pracovat na podpoře správného používání přípravků na ochranu rostlin jako součásti trvale udržitelného a výkonného zemědělství.

Nové kompaktní postřikovače John Deere

Nové kompaktní postřikovače John Deere

19. 07. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 2806x

Společnost John Deere vyvinula dva nové tažené postřikovače střední třídy, označené jako řada R700i. Prémiovými vlastnostmi modelů R732i a R740i jsou přesnost a inteligentní technologie.

Nové kompaktní traktory značky John Deere

Nové kompaktní traktory značky John Deere

19. 07. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 7274x

Společnost John Deere oznámila řadu vylepšení v komplexním sortimentu kompaktních traktorů pro rok 2020, který zahrnuje 13 modelů v šesti řadách o výkonech od 25 do 66 koní.

Nakladače Kramer KL12.5 a KL14.5 jsou všeumělové

Nakladače Kramer KL12.5 a KL14.5 jsou všeumělové

19. 07. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 2015x

Nové kompaktní kolové nakladače KL12.5 a KL14.5 vás zaujmou svou výkonností a komfortními funkcemi. Oba tyto modely si zachovávají tradiční koncepci řízení všech kol a budou vždy po ruce i v omezených prostorech chlévů při každodenním použití v zemědělských provozech.

Nežádoucí úlet postřiku a jak jej omezovat

Nežádoucí úlet postřiku a jak jej omezovat

14. 07. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2648x

Nežádoucí úlet a jeho omezování je středem zvýšené pozornosti odborníků v oblasti aplikačních technologií již řadu let. Ověřovány a zkoušeny jsou mimo jiné podmínky jeho vzniku a způsoby, jak jej maximálně eliminovat.

Jak na očistu postřikovače po ukončení aplikace

Jak na očistu postřikovače po ukončení aplikace

01. 07. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3324x

Každý postřikovač by měl po aplikaci přípravků, nejlépe ještě na ošetřovaném pozemku, projít očistou, aby z pole odjížděl zbaven zbytků postřiku, kterým může být znečištěn jak z vnějšku, tak samozřejmě zevnitř. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Pro kvalitní aplikaci přípravků je důležitá správná praxe

Pro kvalitní aplikaci přípravků je důležitá správná praxe

28. 05. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2220x

Účinnost přípravků na ochranu rostlin je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku, moderní techniky, ale také správný postup při jednotlivých činnostech je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu. Důraz by měl být kladen také na ohleduplnost k životnímu prostředí.

1 2 3 4
detail