BASF
BASF
BASF

AGRA

Mechanizace

Technologie zpracování půdy s ohledem na erozní ohrožení

Technologie zpracování půdy s ohledem na erozní ohrožení

24. 04. 2020 Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D., Doc. Ing. Jiří Mašek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 4737x

Půda je jedním z nejdůležitějších přírodních zdrojů na Zemi. Obecnou vlastností je její pomalá obnovitelnost. Poškození půdního prostředí různými vlivy bývá patrné i po mnoho desítek let. Současné období je charakterizováno stoupajícím tlakem na produkční schopnost půdy spolu s leckdy nevhodnými technologickými systémy obhospodařování.

Co je nového v aplikační technice?

Co je nového v aplikační technice?

10. 04. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3223x

Zařízení pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin stále procházejí změnami jak v konstrukci, tak ve výbavě. Mění se (precizují) také jejich funkce. V loňském roce (2019) stejně jako pravidelně každé dva roky se konaly dvě pro zemědělskou techniku zásadní výstavy. Na jaře SIMA v Paříži a na podzim Agritechnika v Hanoveru.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Použití trysek při aplikaci přípravků

Použití trysek při aplikaci přípravků

06. 04. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3281x

Trysky, které používáme k aplikaci přípravků na ochranu rostlin, patří k nejdůležitější výbavě postřikovačů s ohledem na správnost, kvalitu a efektivnost prováděného ošetření proti škodlivým organizmům. Jejich sortiment je široký. Plastové, keramické, mosazné, nerezové, v držácích na postřikovacím rámu aplikačního zařízení rozhodují o efektivní a bezpečné aplikaci přípravků.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Farmaření se striptill technologií

Farmaření se striptill technologií

13. 03. 2020 Ing. Josef Šebela; Jedovnice Mechanizace Zobrazeno 3835x

Na dnešní zemědělství je vytvářený neustálý tlak a s tím spojený stres pro farmáře. Nízké výkupní ceny, omezený sortiment tržních plodin, růst cen vstupů (osiva, hnojiva, PHM) nebo tlak na zvyšování mezd a podobně. Otázka zní: je nějaká cesta jak z tohoto ven?

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Na co se zaměřit před aplikační sezonou

Na co se zaměřit před aplikační sezonou

17. 02. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2010x

Aby postřikovač fungoval správně a výsledkem jeho použití byla požadovaná účinnost aplikovaných přípravků, je základem jeho dobrý technický stav. Ověřit správnou funkci a nastavit pracovní režim pro každou aplikaci jsou kroky, které mohou ovlivnit také spotřebu přípravků. Tyto postupy spojené s vhodně naplánovanou kontrolou a řádnou údržbou zvyšují efekt péče o postřikovač.

Na zimu je potřeba postřikovač důkladně připravit

Na zimu je potřeba postřikovač důkladně připravit

29. 01. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská Mechanizace Zobrazeno 3141x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce, při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin nebo před přistavením ke kontrolnímu testování. Také po ukončení aplikační sezony musí být vždy provedeno důkladné vyčištění postřikovače a jeho příprava na zimní odstávku.

Karbonová ramena se osvědčila

Karbonová ramena se osvědčila

21. 12. 2019 Ing. Lešek Podhorský; STROM PRAHA a.s. Mechanizace Zobrazeno 2540x

Během loňského roku se nám podařilo předat hned tři nové samochodné postřikovače R4050i. Jedním z nových majitelů je i společnost Milza Zaječice, která byla vůbec prvním majitelem tohoto stroje vybaveného karbonovými rameny. O první zkušenosti z provozu nového postřikovače se s námi podělil Dušan Hrdlička, DiS., který v Zaječicích zastává pozici místopředsedy představenstva a hlavního agronoma.

Rok plný novinek a průlomových řešení

Rok plný novinek a průlomových řešení

17. 12. 2019 Bc. Richard Musil; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 2310x

Letošní rok, který se pomalu blíží svému konci, byl pro nás plný novinek přicházejících na trh. Některé z nich byly důsledkem stále se rozvíjejícího vlivu mateřské firmy John&Deere na stroje Mazzotti a některé byly pouhým očekávaným završením dlouhodobějšího předchozího vývoje.

TOPPS - evropský projekt pro omezování znečištění vody

TOPPS - evropský projekt pro omezování znečištění vody

04. 12. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 4509x

TOPPS - Školení operátorů k podpoře nejlepších postupů v oblasti řízení a udržitelnosti - předcházení znečištění vody přípravky z bodových a difuzních zdrojů - (Train Operators to Promote best management Practices & Sustainability) je spojená iniciativa Evropské asociace ochrany rostlin (ECPA) a zainteresovaných osob k prevenci a omezování znečištění vody a vodních zdrojů přípravky na ochranu rostlin.

Zařízení pro aplikaci přípravků

Zařízení pro aplikaci přípravků

02. 12. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2590x

V oblasti aplikační techniky pro ochranu rostlin se v současné době setkáváme se zaváděním nových systémů a přístupů zaměřených na udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin. V technických i technologických řešeních se dnes začínají využívat prvky precizního zemědělství se zaváděním dostupných nástrojů (Agriculture 4.0; IoT; včetně bezpilotních prostředků UAV určených i pro aplikaci přípravků).

Je nežádoucí úlet postřiku nebezpečný?

Je nežádoucí úlet postřiku nebezpečný?

14. 07. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2636x

Nežádoucí úlet a jeho omezování je středem pozornosti odborníků v oblasti aplikačních technologií již řadu let. Ověřovány a zkoušeny jsou mimo jiné podmínky jeho vzniku a podmínky, jak jej maximálně eliminovat. O úletech se hovoří stále častěji v souvislosti s omezeními pro použití aplikační techniky, která by měla pomoci minimalizovat úlet a snižovat zejména rizika znečišťování vodních zdrojů.

Kvalitní aplikace přípravků není jen moderní technika

Kvalitní aplikace přípravků není jen moderní technika

15. 06. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2609x

Dokonalá účinnost přípravků je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku, moderní techniky, ale také správný postup při jednotlivých operacích je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu. Důraz by měl být kladen také na ohleduplnost k životnímu prostředí.

Je po ukončení aplikace nutná očista postřikovače?

Je po ukončení aplikace nutná očista postřikovače?

07. 05. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2452x

Po aplikaci přípravků, by měl vždy následovat jeden z posledních kroků, a tím je očista postřikovače po aplikaci. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Inovace pro vyšší efektivitu aplikace přípravků na ochranu rostlin

Inovace pro vyšší efektivitu aplikace přípravků na ochranu rostlin

24. 04. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2178x

Zařízení pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin a jejich odpovídající používání patří k nejdůležitějším článkům při používání přípravků. Omezování úletů, moderní design, snadné ovládání, autonomní řízení, ale také inovace v oblasti přímé injektáže, příčné i podélné distribuce postřiku, vertikální distribuce postřiku, cílené aplikace, CDA technologie, zkvalitnění očisty po aplikaci, míchání postřiku, ...

Zemědělské trysky - standardní nebo protiúletové?

Zemědělské trysky - standardní nebo protiúletové?

18. 03. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 4710x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitějšími komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost prováděného ošetření. Jejich nabídka je široká. Plastové, keramické, mosazné, nerezové, uchycené v držácích na postřikovacím nebo tryskovém rámu aplikačních zařízení rozhodují o efektivní a bezpečné aplikaci přípravků.

Dokonalá příprava postřikovačů na novou sezonu

Dokonalá příprava postřikovačů na novou sezonu

01. 03. 2019 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 3762x

Základním kamenem spolehlivé funkce a požadované účinnosti aplikovaných přípravků je dobrý technický stav použitého aplikačního zařízení. Ověřit správnost jeho funkcí a nastavit pracovní režim pro každou aplikaci jsou kroky, které mohou ovlivnit také spotřebu přípravků. Tyto postupy spojené s vhodně naplánovanou kontrolou a řádnou údržbou zvyšují efekt správné péče o postřikovač.

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

22. 01. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 2397x

MagGrow a Leading Farmers CZ oznámili 28.12.2018 partnerství pro distribuci technologie MagGrow v České republice a na Slovensku. Obě společnosti vítají zavedení této nové technologie pro zemědělskou výrobu v těchto zemích. Leading Farmers působí již mnoho let v zemědělském sektoru a je považována společností MagGrow jako důležitý distributor zemědělských technologií pro svou velkou zákaznickou základnu.

Porovnání působení pásového a kolového traktoru na půdu

Porovnání působení pásového a kolového traktoru na půdu

28. 11. 2018 Ing. Lukáš Staněk, Ph.D., Ing. Tomáš Javor, DiS., Ing. Lenka Beranová, DiS., Ing. Jiří Dostál, CSc.; AGROEKO Žamberk spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 4514x

V Polabí mezi Pardubicemi a Hradcem Králové byl v letech 2016–2018 realizován projekt „Inovace v rostlinné výrobě“ v Agrodružstvu Klas Křičeň. Projekt byl podpořen opatřením 16 Spolupráce z programu rozvoje venkova. V rámci toho projektu bylo i provedení porovnání stávajícího kolového a nového pásového traktoru.

Z dronu do postrekovača

Z dronu do postrekovača

24. 10. 2018 Ing. Jozef Šimončič; Profesional servis s.r.o. Santovka Mechanizace Zobrazeno 3820x

Cielená aplikácia pesticídov pomocou zberu dát bezpilotnými leteckými zariadeniami alebo pomocou snímkovania z družíc, je nový pojem v ochrane rastlín, ktorý sa v EÚ skloňuje na zasadnutiach parlamentných komisií, na stretnutiach rôznych pracovných skupín asociácií ochrany rastlín a aj medzi výrobcami špičkovej poľnohospodárskej techniky.

Na co se soustředit při výběru lesní techniky?

Na co se soustředit při výběru lesní techniky?

13. 09. 2018 Roman Prokšík, Forest Meri Mechanizace Zobrazeno 5122x

Sháníte pomocníka do lesa, ale nevíte, jaký stroj vybrat a jaké parametry sledovat? Ať už vybíráte bazarové zboží, nebo hledáte novinku, nákup neuspěchejte, ať lesní technika plní všechny vaše požadavky. Vysoká cena totiž vždy není zárukou kvality.

Jak dále pracovat s postřikovačem po aplikaci přípravků

Jak dále pracovat s postřikovačem po aplikaci přípravků

12. 09. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 4073x

Po aplikaci přípravků by měl vždy následovat jeden z posledních kroků, a tím je očista postřikovače po aplikaci. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Nežádoucí úlet postřiku - lze jej omezit?

Nežádoucí úlet postřiku - lze jej omezit?

18. 07. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3926x

Nežádoucí úlet a jeho omezování je středem pozornosti odborníků v oblasti aplikačních technologií již řadu let. Ověřovány a zkoušeny jsou mimo jiné podmínky jeho vzniku a podmínky pro jeho maximální eliminaci. Prostředí je uměle modelováno v laboratořích a aerodynamických tunelech, jsou ověřovány technické a technologické možnosti snižování úletu v provozních podmínkách.

TechAgro 2018 - dokonalejší postřikovače

TechAgro 2018 - dokonalejší postřikovače

20. 06. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2801x

V oblasti zemědělských strojů pro ochranu rostlin se na letošním ročníku opět představila řada typů samojízdných, návěsných i nesených postřikovačů. O nich, o nových technologiích i dalších komponentech představených na TECHAGRU si přečtěte v tomto příspěvku.

Správná aplikace - významný aspekt pro účinnou ochranu rostlin

Správná aplikace - významný aspekt pro účinnou ochranu rostlin

01. 06. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 4239x

Dokonalá účinnost přípravků je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku, ale také správný postup při jednotlivých operacích je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu. Důraz by měl být kladen také na ohleduplnost k životnímu prostředí.

Trysky zasluhují pozornost - jeden typ trysky nestačí

Trysky zasluhují pozornost - jeden typ trysky nestačí

07. 05. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3234x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitějšími komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost prováděného ošetření proti škodlivým organizmům. Jejich nabídka je široká. Plastové, keramické, mosazné, nerezové, uchycené v držácích na postřikovacím nebo tryskovém rámu aplikačních zařízení rozhodují o efektivní a bezpečné aplikaci přípravků.

1 2 3 4
detail