BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Mechanizace

Novinky v oblasti přesného setí od firmy Kinze

Novinky v oblasti přesného setí od firmy Kinze

25. 02. 2018 Ing. Antonín Šedek; P & L, spol. s r. o., Biskupice u Luhačovic Mechanizace Zobrazeno 2592x

Každoročně přední výrobci zemědělské techniky přicházejí s novinkami. Pozadu nezůstává ani lídr v oblasti přesného setí společnost KINZE. Reaguje na potřeby moderního zemědělství s ohledem na životní prostředí.

Inovace v aplikační technice nejen ke snižování rizik

Inovace v aplikační technice nejen ke snižování rizik

14. 02. 2018 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2904x

Ochrana rostlin se v současné době potýká s tendencemi, které se snaží maximálně omezit používání přípravků na ochranu rostlin. Přípravky jsou mnohdy v těchto případech označovány za naprosto nepřijatelné pro používání ve všech oblastech omezování škodlivých nebo nežádoucích organizmů. Použití přípravků se tak stává stále více kritizovanou činností zemědělců.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Strategická aliance John Deere + Kramer

Strategická aliance John Deere + Kramer

16. 08. 2017 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 3448x

Společnost John Deere oznámila svou investici do Kramer-Werke GmbH, jejímž smyslem je zdůraznit ambici k vytvoření dlouhodobé aliance. Obě společnosti se po odsouhlasení úřadem na ochranu hospodářské soutěže dohodly, že budou zabezpečovat distribuci řešení zařízení pro manipulaci s materiálem prostřednictvím sítě prodejců John Deere pod obchodní značkou Kramer.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Po ošetření porostu přípravkem práce s postřikovačem pokračuje

Po ošetření porostu přípravkem práce s postřikovačem pokračuje

07. 06. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3619x

Po aplikaci přípravků, by měl vždy následovat jeden z posledních kroků, a tím je očista postřikovače po aplikaci. Správná očista po ukončení aplikace by měla být prováděna pravidelně, důkladně, a také v souladu s požadavky na bezpečnost obsluhy a ochranu životního prostředí.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Úlet postřikové kapaliny při aplikaci přípravků

Úlet postřikové kapaliny při aplikaci přípravků

05. 06. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3863x

Úlet představuje zásadní problém aplikačních technologií pro správnou aplikaci přípravků. Jeho redukce je úzce spjata s využíváním různých protiúletových opatření. Tato opatření mohou být využívána také v případě zmírnění omezení použití některých přípravků.

První zkušenosti se systémem ISARIA

První zkušenosti se systémem ISARIA

30. 04. 2017 Ing. Vítězslav Krček; Česká zemědělská univerzita v Praze Mechanizace Zobrazeno 4163x

Precizní zemědělství je hitem posledních let jak v rostlinné, tak i živočišné výrobě. Tedy alespoň v zemědělsky vyspělém světě, zaměřeném na intenzivní produkci.

Správné trysky zajistí správnou aplikaci

Správné trysky zajistí správnou aplikaci

12. 04. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 3052x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitějšími komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost ošetření proti škodlivým organizmům. Pozor však na některé vlastnosti těchto trysek, které zejména na úkor omezení nežádoucích vlivů (úletu) mohou více či méně snížit míru pokrytí ošetřovaného cíle, a tím i kvalitu aplikace.

Správná příprava před sezonou pro efektivní a bezpečnou aplikaci přípravků

Správná příprava před sezonou pro efektivní a bezpečnou aplikaci přípravků

25. 02. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2652x

Dobrý technický stav postřikovače, jeho správná kalibrace a nastavení pracovního režimu pro každou aplikaci je základním aspektem jeho spolehlivé funkce a správné účinnosti aplikovaných přípravků. Tyto činnosti spojené s vhodně naplánovanou pravidelnou kontrolou a řádnou údržbou jen umocní správnou péči o postřikovač.

Inovace pěstební technologie u brambor s ohledem na ochranu vod

Inovace pěstební technologie u brambor s ohledem na ochranu vod

07. 02. 2017 Ing. Pavel Růžek, CSc. a kol Mechanizace Zobrazeno 5763x

Brambory jsou v ČR pěstovány často v oblastech se zvýšenými nároky na ochranu vod. V tradičních bramborářských oblastech jsou rizika znečištění vod spojená zejména s vodní erozí při pěstování brambor na svažitých pozemcích, zatímco v rano-bramborářských oblastech s vyplavováním a povrchovým smyvem nitrátů do do vodních toků a podzemních vod.

Uhlíková ramena a 5000 litrů

Uhlíková ramena a 5000 litrů

19. 01. 2017 Ing. Pavel Pánek; Strom Praha a.s. Mechanizace Zobrazeno 2202x

Kapotáže formulí 1 a sportovních motorek, trupy a křídla letadel, golfové hole, skluznice lyží – u všech zmíněných položek našly uplatnění uhlíková vlákna, pro něž se vžilo i označení karbon. Proč? Materiál vyrobený z uhlíkových vláken je šestkrát pevnější a 5,5krát lehčí než ocel, ve srovnání s hliníkovou slitinou je dokonce 13krát pevnější a téměř dvakrát lehčí.

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

Co s aplikační technikou po ukončení sezony?

04. 01. 2017 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 2948x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce nebo při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin. Její údržba po sezoně a před zazimováním by měla být vždy doplněna o důkladné vyčištění. Očista je současně platnými předpisy rozdělena na denní a celkovou očistu. Podle čištěných částí a povrchů postřikovače pak na vnější a vnitřní.

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

Postřikovače pro kvalitní a bezpečnou aplikaci

16. 10. 2016 Ing. Petr Harašta, Ph.D., Brno Mechanizace Zobrazeno 3664x

V oblasti ochrany rostlin zaznamenáváme zavádění nových opatření, která jsou zaměřena na udržitelné používání přípravků na ochranu rostlin. Tyto požadavky jsou zacíleny na prevenci a omezování rizik plynoucích z používání přípravků na lidské zdraví a životní prostředí, jejichž dodržování by se mělo stát samozřejmostí.

Německé nakladače Kramer vstupují na český trh

Německé nakladače Kramer vstupují na český trh

02. 09. 2016 Adam Bauer; STROM PRAHA Mechanizace Zobrazeno 5487x

Od 1.9.2016 se stala společnost STROM PRAHA výhradním dovozcem zemědělských nakladačů a teleskopických manipulátorů, tradičního německého výrobce společnosti Kramer. Tento výrobce má více než 50 let zkušeností s výrobou nakladačů pro náročné podmínky stavebního průmyslu a proto se rozhodl nabídnout své produkty i zemědělcům.

Novinky John Deere pro česká pole

Novinky John Deere pro česká pole

17. 03. 2016 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 5982x

Během slavnostní předpremiéry byla v pražských Letňanech představena nová řada čtyřpásových traktorů John Deere řady 9RX a také nová řada samojízdných sklízecích řezaček nesoucí označení 8000. Společnost John Deere při vývoji těchto strojů uplatnila své dlouholeté zkušenosti s vývojem zemědělské techniky.

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

07. 10. 2015 Jan Podbřecký; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 4756x

Společnost AKP neustále odpovídá na aktuální potřeby českých farmářů, a proto již z fáze vývoje přešla do výroby nového samojízdného postřikovače AKP MAF 4180. Tento stroj má podobné, komfortní a výkonové parametry jako modely MAF 4240-5240.

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

11. 09. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 5167x

Společnost Bednar FMT působí na poli zemědělské mechanizace již druhé desetiletí a za tu dobu se díky vlastnímu vývoji a naslouchání potřebám zákazníků podařilo vyvinout v domácích podmínkách plně konkurenceschopnou techniku pro zpracování půdy, ale i další operace v zemědělství. Během prvního polního dne uspořádaného na jihu Čech u Dynína se o tom mohlo přesvědčit mnoho zájemců i již spokojených uživatelů.

Trysky pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin

Trysky pro aplikaci přípravků na ochranu rostlin

03. 03. 2014 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 8149x

Zemědělské trysky používané k aplikaci přípravků na ochranu rostlin jsou nejdůležitější komponenty postřikovačů s ohledem na kvalitu a efektivnost prováděného ošetření proti škodlivému organizmu. Většinou na aplikačních rámech zařízení pro aplikaci přípravků, kde dochází k vlastnímu tříštění připravené kapaliny, jsou umístěny v držácích různého provedení trysky, které v rozhodující míře ovlivňují kvalitu aplikace.

Koncept  a technologie pěstování kukuřice, slunečnice a řepky do pásů strojem strip-till Orthman „1tRIPr“

Koncept a technologie pěstování kukuřice, slunečnice a řepky do pásů strojem strip-till Orthman „1tRIPr“

01. 01. 2014 Ing. Josef Šebela; CIME Pelhřimov Mechanizace Zobrazeno 8059x

Přednosti pásového zpracování půdy a následného přesného setí do těchto pásů, jsou ověřené mnohaletou praxí na farmách a v zemědělských firmách v zámoří, ale už také v Evropě. Snad jen pro připomenutí k jejím přednostem patří protierozní ochrana, zvýšená teplota seťového lůžka umožňující dřívější setí i za méně příznivých klimatických podmínek, doprovázená rychlejším vzcházením a růstem a možná nejdůležitější předností je zachování vody v půdě.

Jak správně aplikovat přípravky?

Jak správně aplikovat přípravky?

03. 04. 2013 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Brno Mechanizace Zobrazeno 9830x

Plnění nádrže postřikovou kapalinou patří k rizikovým krokům přípravy postřikovače na aplikaci, a proto je důležité jí věnovat patřičnou pozornost, pokud jde o ochranu zdraví a životního prostředí. Používejte všechny doporučené osobní ochranné pracovní pomůcky. Zabezpečte pracovní prostor využívaný pro přípravu postřiku proti nepředvídatelnému úniku přípravků, a také před cizími lidmi.

Řízená vzduchová podpora vítězí

Řízená vzduchová podpora vítězí

10. 09. 2012 Ing. Mojmír Freund; UNIMARCO, a.s. Mechanizace Zobrazeno 7592x

Když před téměř čtvrtstoletím uvedla společnost HARDI na trh postřikovač s patentovanou vzduchovou podporou TWIN, bylo jejím cílem dát farmářům účinný nástroj proti úletu postřiku. V současnosti farmáři využívají rovněž celou řadu dalších předností této technologie, která je dosud nepřekonána.

Jak dodržet optimální kapkové spektrum?

Jak dodržet optimální kapkové spektrum?

15. 09. 2011 Ing. Ivan Olšan; AGRIO MZS s.r.o. Mechanizace Zobrazeno 8375x

Počítač Comfort-Terminal umožňuje regulaci dávky, navigaci podle GPS, automatické vypínání záběrových sekcí podle GPS, automatické vyrovnávání ramen atd. Zatím ne příliš známou, přesto velmi prospěšnou funkcí počítače Comfort-Terminal je přepínání různých velikostí trysek za jízdy postřikovače -SELEJET.

Přesná navigace pro zemědělské stroje

Přesná navigace pro zemědělské stroje

02. 06. 2009 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Mechanizace Zobrazeno 15168x

V ČR startuje síť poskytující korekční signál RTK VRS pro GPS přijímače s přesností +/- 2–5 cm. Jako unikátní projekt ve střední Evropě umožní zemědělcům v ČR realizovat i zprávu uvedenou v nadpisu článku.

1 2 3 4
detail