BASF
BASF
BASF

AGRA

Choroby

Acanto<sup>®</sup> Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

Acanto® Plus - nový širokospektrální fungicid s vysokou ekonomickou návratností

15. 04. 2017 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont Choroby Zobrazeno 2674x

Acanto Plus je nový širokospektrální fungicid s registrací do obilnin, řepky a cukrové řepy. Poskytuje dlouhou (až 6 týdnů) preventivní, kurativní a eradikativní účinnost, která je podpořena unikátní kombinací účinných látek ze skupiny strobilurinů a triazolů. Tyto vlastnosti ještě umocňuje vylepšená SC (suspenzní koncentrát) formulace.

Opera<sup>®</sup> Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

Opera® Top - vysoká kvalita za rozumnou cenu a spolehlivá účinnost

14. 04. 2017 Ing. Antonín Dostál; BASF Choroby Zobrazeno 3099x

Proč použít fungicid Opera® Top? Obsahuje dvě účinné látky - epoxiconazole a pyraclostrobin. Obecně je považován za nejsilnější - nejzelenější strobilurin. Důvodem je účinnost na houbové choroby (braničnatky, rynchosporiová a hnědá skvrnitost, rzi) a zdůrazňujeme též účinnost na listové choroby typu DTR. Délka působení je 4–6 týdnů a zároveň má významný vliv na omezení nespecifických skvrn.

Proseeds
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

Chcete dosáhnout vysokých výnosů a zdravého porostu?

13. 04. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2138x

Síla, na kterou se můžete spolehnout, je sloganem fungicidního přípravku Adexar® Plus. Od uvedení na trh to můžeme s hrdostí také potvrdit na základě zkušeností pěstitelů a samozrejmě z různých pokusů. Jde o nejlepší fungicid na trhu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor<sup>®</sup>

Boscalidový ochranný štít - unikátní řešení ochrany řepky od BASF - Všestranný fungicid Pictor®

13. 04. 2017 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 2357x

Fungicid Pictor® je součástí unikátního systému ochrany řepky - boscalidového ochranného štítu. Ten poskytuje dlouhodobou fungicidní clonu na základě masivní dávky boscalidu v kombinaci s metconazolem (Efilor®) a dimoxystobinem (Pictor®).

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Pouze jedna šance

Pouze jedna šance

27. 03. 2017 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer CropScience Choroby Zobrazeno 1752x

Kvalitní osivo je základním předpokladem pro využití výnosového potenciálu a dosažení rentabilních výnosů zrna. Kvalita osiva ovlivňuje jak polní vzcházivost, tak i vyrovnanost porostu. Pro tvorbu výnosotvorných prvků je důležitá optimální hustota porostu. Pro dosažení všech zmíněných parametrů je potřeba kvalitní osivo ochránit vhodným mořidlem, neboť choroby přenosné osivem a půdou není možné zastavit foliární aplikací fungicidů.

Choroby řepky a morforegulace na jaře

Choroby řepky a morforegulace na jaře

25. 03. 2017 Ing. Karel Sypták Choroby Zobrazeno 4350x

Rok 2016 byl pro pěstitele po třech letech ročníkem s významnějším napadením houbovými chorobami. Vlhká a mimořádně teplá zima přála především rozvoji houby Leptosphaeria maculans způsobující fomovou hnilobu brukvovitých, která se projevuje zejména destrukcí kořenového krčku řepky. V mimořádně teplém a na srážky bohatém únoru došlo k masovému rozvoji této choroby.

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

Výskyt houbových chorob řepky ozimé v roce 2016 v České a Slovenské republice

20. 03. 2017 Ing. David Bečka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 3064x

V pěstitelském ročníku 2015/16 se propadly výnosy u „řepkových velmocí“ SRN, Francie, Polska a zčásti i ČR. Naopak dobré úrody kromě Slovenské republiky měly Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina.

Efilor - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

Efilor® - nejlepší volba pro jarní ošetření porostů řepky ozimé

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 3006x

Společnost BASF v současné době nabízí dva špičkové fungicidy určené pro jarní ochranu řepky ozimé, jejichž vynikající účinnost je založena na účinné látce boscalid. Jedná se o fungicidy Efilor®, kde je účinná látka boscalid v kombinaci s účinnou látkou metconazole a Pictor® kde je boscalid v kombinaci s účinnou látkou dimoxystrobin. Účinná látka boscalid patří do inovativní skupiny tzv.

Tocata Super - houby patří do lesa, ne na pole

Tocata® Super - houby patří do lesa, ne na pole

15. 03. 2017 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 2445x

Každý z pěstitelů se setkává s výskytem houbových chorob. Jsou ročníky, kdy je tlak silný, hlavně při optimálních podmínkách pro rozvoj, jako jsou teplo, vlhko a časté srážky, ale na druhé straně jsou ročníky, kdy je tlak menší až téměř žádný. Dovedete si představit, že by se na vašem poli nevyskytovaly žádné houbové choroby? Pokud ano, pro vás představujeme fungicidní novinku sezóny 2017 - Tocata® Super.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2015/16

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2015/16

10. 02. 2017 Ing. Pavel Kraus, Ph.D; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 4348x

Průběh počasí má zásadní vliv na výskyt škodlivých organizmů a intenzitu poškození napadených plodin v průběhu celého vegetačního období. Téměř každý ročník je z tohoto pohledu něčím výjimečný. Uplynulý vegetační rok 2015/16 byl charakteristický výrazným nedostatkem vláhy v průběhu zakládání porostů ozimů, velmi teplou zimou a periodou vysokých teplot a intenzivních srážek v závěru vegetace.

Hrozí zelené peklo na našich polích?

Hrozí zelené peklo na našich polích?

16. 11. 2016 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech Choroby Zobrazeno 3300x

Ne, nebojte se. Na pranýři nebude žádná plodina, která by byla trnem v oku nezemědělské veřejnosti, jako tomu je u rozkvetlých lánů řepky. Řeč bude o nejen na jaře lehce zaměnitelném lupiči úrody. Nebezpečím, o kterém se bude asi častěji mluvit, je plíseň zelná na řepce.

Kolikrát ošetřovat pšenici fungicidem?

Kolikrát ošetřovat pšenici fungicidem?

12. 10. 2016 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada, Kroměříž Choroby Zobrazeno 3809x

Fungicidy jsou chemické látky, které jsou schopny potlačit napadení rostlin obligátními a fakultativními houbovými parazity. U pšenice na listech a klasech se jedná o padlí, rez plevovou, rez pšeničnou, rez travní, braničnatku pšeničnou, DTR a fuzária. Při tom vztahy mezi hostitelem a parazitem jsou velmi dynamické a komplikované.

Význam ošetření osiva obilnin

Význam ošetření osiva obilnin

10. 10. 2016 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 7154x

O původcích chorob přenosných osivem obilnin a o kvalitě osiva obecně bylo již v minulosti napsáno hodně, řada informací byla i v tomto časopise nejen v letošním roce. Přesto v této roční době považujeme za vhodné připomenout význam, možnosti a potřebu ošetření osiva. Letos se dá očekávat zhoršená kvalita osiva oproti minulému roku, i když příčiny budou na jednotlivých lokalitách rozdílné.

Sněti na pšenici - aktuální stav a možnosti ochrany v různých systémech pěstování

Sněti na pšenici - aktuální stav a možnosti ochrany v různých systémech pěstování

04. 10. 2016 RNDr. Veronika Dumalasová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 4556x

V posledních dvaceti letech dochází v Evropě k nárůstu výskytu spor mazlavých snětí ve vzorcích osiva. Velká pozornost se k mazlavým snětím po mnoha letech znovu obrací také v souvislosti s jejím šířením v podmínkách ekologického zemědělství. Proč stále dochází k výskytům mazlavých snětí nejen v ekologickém, ale i konvenčním zemědělství?

Ochrana repky ozimnej v jesennom období a jej špecifiká

Ochrana repky ozimnej v jesennom období a jej špecifiká

04. 07. 2016 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 4665x

Repka ozimná patrí v súčasnosti k poľnohospodárskym plodinám, na ktorých sa vyskytuje počas celej vegetačnej doby pomerne široké spektrum patogénnych organizmov a poškodzuje ich veľa škodcov. Z tohto dôvodu môže zanedbanie ochranných opatrení viesť k nevyčísliteľným stratám. Časté používanie insekticídnych a fungicídnych prípravkov sa stalo významnou súčasťou pestovateľskej technológie repky.

Významné choroby kukuřice

Významné choroby kukuřice

17. 06. 2016 Ing. Pavel Tóth, Ph.D. a Ing. Martin Kmoch, Ph.D. Choroby Zobrazeno 12524x

Kukuřice setá (Zea mays L.) je díky rychlosti tvorby biomasy významnou obilninou pěstovanou v České republice. V roce 2015 byla pěstována na ploše 93 575 ha. Z rostlinolékařského hlediska se jedná o plodinu významně poškozovanou jedním až třemi škůdci, zejména v kukuřičné výrobní oblasti s vysokou koncentrací v osevním postupu.

Nádorovitosti kořenů brukvovitých na ozimé řepce - nový problém pro farmáře

Nádorovitosti kořenů brukvovitých na ozimé řepce - nový problém pro farmáře

13. 06. 2016 Mgr. Veronika Řičařová, Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 4781x

Nádorovitost kořenů brukvovitých je choroba způsobena půdním patogenem Plasmodiophora brassicae Wor., která napadá rostliny z čeledi brukvovité (Brassicaceae). V minulosti byl patogen řazen různě, například i mezi prvoky, dnes se v systému nachází na pomezí živočišné a rostlinné říše (říše Rizaria).

Nové poznatky o výskytu klasových fuzarióz na území ČR a o rezistenci odrůd pšenice ozimé

Nové poznatky o výskytu klasových fuzarióz na území ČR a o rezistenci odrůd pšenice ozimé

29. 05. 2016 Ing. Jana Chrpová, CSc., Ing. Lenka Štočková, Ph.D., Mgr. Taťána Sumíková Ph.D., Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 4770x

Fuzariózy klasu představují závažné onemocnění, jehož důsledkem je kromě výnosových ztrát a negativního ovlivnění technologické kvality i kontaminace obilnin mykotoxiny. Škála mykotoxinů produkovaných patogeny rodu Fusarium je velmi široká a variabilní. Nejvíce je sledován výskyt deoxynivalenolu (DON), který stejně jako nivalenol (NIV), HT-2 a T-2 toxin patří mezi trichothecenové deriváty.

Choroby slnečnice ročnej a riziko výskytu popolavej hniloby v suchých a teplých rokoch

Choroby slnečnice ročnej a riziko výskytu popolavej hniloby v suchých a teplých rokoch

24. 05. 2016 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 3251x

Vývoj slnečnice ročnej a zdravotný stav porastov bol v roku 2015 nepriaznivo ovplyvnený výrazným nedostatkom zrážok v období kvitnutia, čo sa v konečnom dôsledku prejavilo aj na výške dosahovaných úrod nažiek slnečnice. Veľmi nízke úhrny zrážok a vysoká teplota vzduchu v rastových fázach kvitnutie a tvorba nažiek spôsobili, že nažky neboli plne vyvinuté a priemerná úroda na Slovensku bola nižšia v porovnaní s rokom 2014.

Ošetření proti hlízence v řepce a signalizace rizika napadení

Ošetření proti hlízence v řepce a signalizace rizika napadení

10. 05. 2016 Ing. Eva Plachká, Ph.D., Ing. Jana Poslušná Choroby Zobrazeno 5302x

Sclerotinia sclerotiorum je polyfágní patogen, který napadá více než 300 druhů rostlin a široký okruh zemědělských plodin (hořčice bílá, brukvovité, mák setý, luskoviny, kmín kořenný, slunečnice roční aj.). Přežívá v půdě v podobě černých sklerocií.

Ochrana pšenice proti chorobám - uplatnění integrované ochrany rostlin v ČR

Ochrana pšenice proti chorobám - uplatnění integrované ochrany rostlin v ČR

21. 03. 2016 Doc. Ing. Dr. Jaroslav Benada; Kroměříž Choroby Zobrazeno 4032x

Již třetím rokem bude probíhat v ČR snaha o uplatnění zásad integrované ochrany rostlin. Situaci hodnotil Ing. Ervín Hausvater, CSc. z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod v úvodním článku ve čtvrtém čísle Agromanuálu 2015. Upozorňuje na poškození porostů pesticidy a na zbytečné aplikace bez odpovídajícího efektu.

Podzimní ochrana řepky proti chorobám a regulace růstu

Podzimní ochrana řepky proti chorobám a regulace růstu

24. 11. 2015 Ing. Tomáš Fiala, Ing. Milena Bernardová, Zkušební stanice Kluky. spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 7122x

Regulace růstu řepky ozimé se již stala součástí technologie pěstování. Je to proto, že je snaha dosáhnout vyšší výnosy a vyšší intenzita pěstování s sebou nese řadu faktorů, které mohou způsobit poškození až vyzimování ozimé řepky. Důležité je, aby se rostliny řepky nedostaly již na podzim do vyšších vývojových fází a aby nedošlo k prodlužování kořenového krčku.

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

12. 06. 2015 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž, Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Choroby Zobrazeno 5394x

V současné době je možné provádět fungicidní ochranu ječmene s využitím celé škály skupin účinných látek, které byly postupně k tomuto cíli registrovány. Je však třeba respektovat řadu zásad a pravidel, kterými se snažíme zabránit vývoji méně citlivých populací patogenů, snížení účinku v důsledku špatného načasování zákroku nebo chybným použitím účinné látky v nevhodném termínu.

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

04. 06. 2015 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 3956x

Antirezistentní management je aktuální téma i v ochraně Vašich sadů. Opomíjeným střídáním účinných látek z odlišných skupin dochází k rychlé selekci kmenů odolných ke konkrétním skupinám fungicidů a v konečném důsledku ke snížení efektivity fungicidního zásahu a dalším, neplánovaným nákladům v ochraně.

Výskyt chorob pat stébel na obilninách

Výskyt chorob pat stébel na obilninách

01. 04. 2015 Ing. Marie Šindelková, Ing. Karel Říha; Brno Choroby Zobrazeno 6690x

Pěstitelé si dávno zvykli, že porosty ječmene ozimého jsou svojí žlutou barvou již na podzim výrazně odlišeny od porostů pšenice ozimé. Je to považováno za „druhový znak“ obilniny. Nicméně v několika posledních letech se i na pšenici ozimé objevují (čím dál tím rozsáhlejší) ohniska nebo pruhy s hnědavou nebo až výrazně žlutou barvou. Jednotliví pokusníci, včetně organizací (např. ČZU Praha), se pokoušejí o nápravu tohoto stavu.

1 .. 10 11 12 13 14 15 16
detail