BASF
BASF
BASF

AGRA

Choroby

Choroby ozimnej repky v premenlivých podmienkach a odporúčania pre prax

Choroby ozimnej repky v premenlivých podmienkach a odporúčania pre prax

11. 07. 2019 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 2497x

Aj napriek nie príliš priaznivým podmienkam pre rast a vývoj rastlín repky ozimnej, ktoré prevládali počas vegetačnej doby v roku 2018 sa podarilo na Slovensku, ale i v ČR dosiahnuť relatívne dobré úrody. Priemerná úroda repky ozimnej na Slovensku v roku 2018 by mala byť 3,08 t/ha (odhad ŠÚ k 15. 8. 2018), čo je viac ako v roku 2017, kedy bola priemerná úroda repky na Slovensku 2,99 t/ha.

Choroby obilnin (11) - Rzivost obilnin (1.)

Choroby obilnin (11) - Rzivost obilnin (1.)

09. 07. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2167x

Houby způsobující rzivosti obilnin jsou závažní obligátní biotrofní parazité. V systému je řadíme do oddělení Basidiomycota (houby stopkovýtrusné), kam patří i většina hub, které sbíráme v lese. Na obilninách se rzi vyskytují se na listech, listových pochvách, stéblech a některé i na klasech. Během svého vývoje vytváří pět druhů výtrusů, které se tvoří na dvou různých hostitelích.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Systiva v ozimé pšenici

Systiva v ozimé pšenici

05. 07. 2019 Ing. Václav Pavelka; BASF Choroby Zobrazeno 1829x

Systiva si za poměrně krátkou dobu 5 let své registrace v České republice vydobyla výsadní postavení především u výrobců kvalitních sladovnických ječmenů i pěstitelů vysoce produkčních ječmenů ozimých. Několikaleté pokusy v pšenici však ukázaly, že i zde najde uplatnění. V pšenici není její používání zatím tak rozšířené jako v ječmeni, přesto v podnicích, kde si technologii se Systivou vyzkoušeli, s ní mají velmi dobré zkušenosti.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Důležitost plošného monitoringu nejen u rezistence

Důležitost plošného monitoringu nejen u rezistence

04. 07. 2019 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Choroby Zobrazeno 1513x

Rezistence škodlivých organizmů vůči pesticidům je závažným problémem celosvětově. Obzvláště významnými jsou případy vícenásobné rezistence vůči několika účinným látkám, jako například herbicidní rezistence metlice chundelky či psárky. Neméně závažná je situace u rezistence hmyzích škůdců vůči insekticidům, například blýskáčka řepkového nebo mandelinky bramborové, v neposlední řadě pak houbových patogenů vůči fungicidům.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Choroby obilnin (10) - Vyzimování porostů

Choroby obilnin (10) - Vyzimování porostů

28. 06. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3137x

V předešlém dílu byly popsány fuzariózy na obilninách, do této skupiny můžeme zařadit i patogena Monographella nivalis var. nivalis (anamorfa Microdochium nivale, syn. Fusarium nivale).

Biologická ochrana rostlin s využitím mykoparazitických hub

Biologická ochrana rostlin s využitím mykoparazitických hub

03. 06. 2019 Mgr. Eliška Ondráčková a kol. Choroby Zobrazeno 5575x

Mykoparazitické houby mají schopnost napadnout hyfy jiné houby a využít je jako zdroj živin. Někdy se používá také termín hyperparazitismus k popsání houby parazitující na jiné patogenní houbě. Tyto schopnosti hub se využívají v biologické ochraně rostlin.

Reakce původců stéblolamu na vybrané účinné látky fungicidů

Reakce původců stéblolamu na vybrané účinné látky fungicidů

30. 05. 2019 Mgr. Jana Palicová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2276x

Stéblolam je nejzávažnější chorobou pat stébel obilnin. Jeho původcem jsou dva samostatné druhy vřeckovýtrusých hub: Oculimacula yallundae a Oculimacula acuformis.

Houba Verticillium longisporum na řepce ozimé

Houba Verticillium longisporum na řepce ozimé

20. 05. 2019 Ing. Eva Zusková, Mgr. Veronika Konradyová, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 3777x

Jednou z hlavních kořenových chorob řepky v současné době je verticiliové vadnutí, které způsobují Verticillium longisporum (C. Stark) Karapapa, Bainbr & Heale, 1997 a Verticillium dahlie Kleb. (1913), z hlediska patogenity je významnějším původcem V. longisporum.

Kompletní a vysoká účinnost

Kompletní a vysoká účinnost

09. 05. 2019 Ing. Martin Hájek, Ph.D.; Syngenta Choroby Zobrazeno 2306x

Elatus™ Era je nejúčinnější fungicid, který díky kompletní ochraně listů poskytuje nadprůměrné výnosy v té nejvyšší kvalitě a nejdelší době účinku.

Zkuste zlatou edici osvědčené technologie

Zkuste zlatou edici osvědčené technologie

08. 05. 2019 Ing. Helena Bochová; Syngenta Choroby Zobrazeno 2529x

Situace na trhu s přípravky na ochranu rostlin není zrovna růžová a budoucnost se jeví ještě složitější. Snažíme se tedy vyvíjet a uvádět na trh přípravky, u kterých je předpoklad, že tu s námi alespoň pár let zůstanou.

Serenade® ASO - biologický přípravek pro široké spektrum plodin

Serenade® ASO - biologický přípravek pro široké spektrum plodin

06. 05. 2019 Mgr. Zdeněk Vošlajer, Ing. Marian Havlíček; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 4425x

Společnost Bayer představila a od roku 2018 zajistila dostupnost přípravku Serenade® ASO pro české zemědělce. V první vegetační sezóně bylo doporučeno použití převážně v plodinách, jako je réva vinná, ovoce či zelenina. I přesto si někteří pěstitelé vyzkoušeli první provozní aplikace tohoto přípravku i v polních plodinách.

Významné listové choroby pšenice

Významné listové choroby pšenice

30. 04. 2019 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D., Mgr. Jana Palicová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 8090x

Každoročně se na pšenici setkáváme s řadou chorob houbového původu. Nadcházející jarní období určí jejich šíření po celou vegetační dobu, a také škody, které později způsobí na výnosu. Mezi nevýznamnější patří listové skvrnitosti, rzi, padlí travní.

Fungicidní ochrana pšenice ozimé v proměnlivých podmínkách

Fungicidní ochrana pšenice ozimé v proměnlivých podmínkách

18. 04. 2019 Ing. Milena Bernardová, Ing. Tomáš Fiala; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 3703x

Pšenice ozimá je nejpěstovanější obilninou v České republice. V roce 2018 jí bylo pěstováno na našem území podle Českého statistického úřadu 820 tisíc ha, což je více než 33 % z celkové osevní plochy. Tento fakt vypovídá o důležitosti této plodiny a odůvodňuje zájem o kvalitní komplex pěstitelské technologie, jejíž samozřejmou součástí je ochrana proti chorobám.

Virová žlutá zakrslost ječmene

Virová žlutá zakrslost ječmene

12. 04. 2019 Ing. Jana Chrpová, CSc., Ing. Lucie Slavíková, Ing. Jiban Kumar, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Ing. Pavel Mařík; SELTON s.r.o. Choroby Zobrazeno 3665x

Virus žluté zakrslosti ječmene (BYDV - Barley yellow dwarf virus) je přenášen některými druhy mšic, z nichž jsou u nás nejvýznamnější Rhopalosiphum padi - mšice střemchová, Sitobion avenae - kyjatka osenní a Metopolophium dirhodum - kyjatka travní. Obilniny jsou v ČR infikovány BYDV ve dvou fázích.

Priaxor® EC v první sezóně předčil očekávání

Priaxor® EC v první sezóně předčil očekávání

04. 04. 2019 Ing. Václav Pavelka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2058x

V současné době se ochrana zemědělských kultur před škodlivými činiteli nachází v přelomovém období. Tlak na omezení používání prostředků na ochranu rostlin stále roste, a kvůli často nedostatečně odborné argumentaci v masových médiích je mnohdy výsledkem fakt, že zemědělec je vnímán takřka jako třídní nepřítel.

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

25. 03. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3484x

Houby rodu Fusarium jsou významnými patogeny obilnin, které jimi mohou být ohroženy po celou dobu vegetace. Negativně ovlivňují klíčení zrn, napadají kořeny a báze stébel, ale největší škody vznikají po infekci klasů, kde způsobují tzv. růžovění klasů pšenice, ječmene, žita. Fuzária způsobují ztráty na kvantitě i kvalitě výnosu, vytvářejí mykotoxiny, které znehodnocují zrna a ohrožují tak zdraví lidí a zvířat.

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

23. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2278x

S nástupem nového roku jsou často spojena očekávání a přání jak soukromá, tak pracovní. V oboru, kde mnohé záleží na vlídnosti přírody, jedním z přání bývá i dobré počasí. Dobré počasí může mít však mnoho podob. Ideální by byl dostatek vláhy bez výskytu chorob a škůdců. Bohužel však ani chorobám ani škůdcům se nevyhneme za téměř žádného počasí.

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo  s SDHI do brambor

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo s SDHI do brambor

17. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D. Choroby Zobrazeno 2770x

Společnost Bayer připravila pro jarní sezonu 2019 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Emesto® Silver nahrazuje stávající Monceren® Pro.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2017/18

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2017/18

07. 03. 2019 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 2081x

Průběh počasí má zásadní vliv na výskyt škodlivých organizmů a jejich interakci s genotypem hostitelské rostliny. Ročník 2017/18 byl charakterizován mimořádně vysokými teplotami a nízkými úhrny srážek v průběhu většiny vegetačního období. Růst a vývoj rostlin tak byl zpravidla více než patogenními organizmy ovlivněn abiotickými stresovými faktory.

Choroby náprstníku

Choroby náprstníku

06. 03. 2019 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2780x

Z přibližně 25 druhů náprstníku (Digitalis L., Plantaginaceae) se využívají jako léčivé rostliny pouze náprstník vlnatý (Digitalis lanata), náprstník červený (D. purpurea), ojediněle náprstník žlutý (D. lutea). Pěstování náprstníku červeného bylo postupně nahrazeno (D. lanata), který obsahuje vyšší množství účinných látek.

Choroby brambor a ochrana v roce 2018

Choroby brambor a ochrana v roce 2018

03. 03. 2019 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Choroby Zobrazeno 13305x

Průběh vegetace v roce 2018 byl i pro brambory do značné míry extrémní, a také lokálně velmi rozdílný, takže jakékoliv zevšeobecnění má výjimky a nemusí platit stejně pro všechny pěstitelské oblasti. Specifické podmínky měla ranobramborářská oblast, kde se výsadba vlivem chladného počasí opozdila, ale značná část porostů byla zavlažována, takže následující řádky jsou věnovány především tradičním bramborářským oblastem.

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2018

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2018

26. 02. 2019 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Choroby Zobrazeno 4600x

Výskyt chorob i abiotikóz ovlivňuje především počasí. Typické pro počasí v loňském roce byly dlouhé velmi teplé periody a po převážnou část vegetačního období nedostatek dešťových srážek. Pokud jde o dešťové srážky, byly významné rozdíly mezi regiony i v rámci regionů. V průběhu vegetačního období ovocných druhů i révy byly převážně méně příznivé podmínky pro výskyt oomycetóz a houbových skvrnitostí i hnilob.

Hodnocení kvality kukuřičné siláže a zrna z hlediska obsahu mykotoxinů

Hodnocení kvality kukuřičné siláže a zrna z hlediska obsahu mykotoxinů

11. 02. 2019 RNDr. Jan Nedělník, Ph.D., Ing. Miroslava Strejčková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Choroby Zobrazeno 2757x

Kvalita kukuřičného zrna a siláže jsou v České republice každoročně sledovanými parametry z hlediska napadení houbami rodu Fusarium a jejich následné kontaminaci mykotoxiny. Do obecného názvu fuzariózy kukuřice můžeme zahrnout padání klíčních rostlin, hnilobu kořenů kukuřice, růžovou hnilobu stébel kukuřice. Nás bude nejvíce zajímat bělorůžová hniloba obilek kukuřice, případně růžová hniloba palic kukuřice.

Jarní regulace a ochrana řepky

Jarní regulace a ochrana řepky

01. 02. 2019 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 3135x

S nástupem jarního období a zahájením vegetace řepky musí každý agronom správně rozhodnout o použití vhodného fungicidu. V případě příznivých podmínek pro jarní vitální růst pak i o použití regulátoru. V ideálním případě o použití jednoho přípravku obsahující regulační i fungicidní složku.

Problematika viróz řepky v ročníku 2017/18

Problematika viróz řepky v ročníku 2017/18

29. 01. 2019 Mgr. Veronika Konradyová, Ing. Eva Zusková, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 2599x

Na podzim roku 2016 došlo v České republice k enormnímu výskytu mšic, mezi nimi také mšice broskvoňové (Myzus persicae), která je hlavním vektorem virů napadajících řepku olejnou. V sacích pastech ÚKZÚZ bylo v týdnu 10.–16. 10. 2016 zachyceno rekordní množství 11 778 mšic (Aphid buletin č. 27, 2016). Porosty řepky, které byly na podzim infikovány, vykazovaly silné napadení virózami i na jaře 2017.

1 .. 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16