BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Choroby

Klasová fuzária v pšenici ozimé k 15. 7. 2020 - Čechy

Klasová fuzária v pšenici ozimé k 15. 7. 2020 - Čechy

18. 07. 2020 Ing. Milena Bernardová; ZS Kluky Choroby Zobrazeno 2363x

Ve dnech 10.–15. 7. 2020 byl proveden průzkum na napadení pšenic klasovými fuzárii (růžovění klasů pšenice) na 62 lokalitách v Čechách, v rámci projektu MSD (monitoring, signalizace, doporučení).

Napadení řepky ozimé hlízenkou obecnou a verticiliovým vadnutím k 15. 7. 2020 - Čechy

Napadení řepky ozimé hlízenkou obecnou a verticiliovým vadnutím k 15. 7. 2020 - Čechy

18. 07. 2020 Ing. Milena Bernardová; ZS Kluky Choroby Zobrazeno 1889x

Průzkum v porostech řepky byl proveden ve dnech 10.–15. 7. 2020 na 62 lokalitách v Čechách, v rámci projektu MSD (monitoring, signalizace, doporučení).

Proseeds
Ochrana pšenice proti fuzariózám klasu

Ochrana pšenice proti fuzariózám klasu

14. 07. 2020 Ing. Jana Chrpová, CSc., Ing. Jana Palicová, Ph.D., Ing. Jana Kozová; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 1507x

Fuzariózy klasu jsou nejvýznamnější klasovou chorobou pšenice. Vzhledem k tomu, že některé druhy rodu Fusarium jsou producenty mykotoxinů, dochází u napadeného zrna nejen k redukci výnosů, ale i ke snížení hygienické kvality zrna. K napadení porostů obilnin přispívá zúžení osevních postupů i zvýšené využití minimalizace nebo bezorebného zpracování půdy.

Choroby kukuřice (4): Houbové choroby kukuřice III.

Choroby kukuřice (4): Houbové choroby kukuřice III.

08. 07. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2192x

Kromě obecné listové spály kukuřice způsobené patogeny rodu Cochliobolus a Setosphaeria, o které jsem se zmínila v minulém čísle, můžeme na listech kukuřice pozorovat antraknózovou listovou spálu kukuřice, způsobenou vřeckovýtrusnou houbou Glomerella graminicola (a.: Colletotrichum graminicola). Patogen napadá kukuřici, čirok a trávy.

Fungicidní ochrana a stimulace sóji v roce 2019

Fungicidní ochrana a stimulace sóji v roce 2019

04. 07. 2020 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1814x

Jelikož počasí na většině území ČR bylo velmi suché a teplé, výskyt a rozvoj houbových chorob byl jen ojedinělý a velmi nízký. Občas byl zaznamenán velmi slabý výskyt hlízenky (Sclerotinia sclerotiorum).

Všechno začíná osivem

Všechno začíná osivem

02. 07. 2020 Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 1823x

Ochrana vašeho výnosu začíná u volby vhodného osiva. Kromě samotné odrůdy je dnes základem bohaté úrody také volba správného mořidla. Můžete mít nejúrodnější pole a nejlepší osivo, ale pokud ho nedokážete ochránit, je váš výnos ohrožen. Když se řekne mořidla od BASF, většině z vás se asi nejdříve vybaví Kinto® Duo nebo Systiva®.

Použití a vlastnosti Systivy

Použití a vlastnosti Systivy

02. 07. 2020 Ing. Václav Pavelka, Ing. Matúš Czakó; BASF Choroby Zobrazeno 1485x

Přípravek Systiva® (Xemium® 333 g/l) pro fungicidní ošetření osiva je v praxi posledních let dobře známý z používání především v jarním, ale i ozimém ječmeni. Nyní se zaměřujeme na jeho používání také v ozimé pšenici, kde má velký potenciál. O Systivě se toho už hodně napsalo, proto jsem se rozhodl zaměřit na praktické uplatnění Systivy a očekávání.

Kompletní ochrana porostů brambor

Kompletní ochrana porostů brambor

01. 07. 2020 Ing. Jan Herman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 2270x

Na základě nařízení EU o zákazu používání účinné látky diquat ke dni 4. 2. 2020 zmizely z našeho trhu přípravky k desikaci brambor. Jediný prostředek, který je v současné době možné k tomuto účelu použít, je herbicid Kabuki od společnosti Sumi Agro Czech. Ale nejen Kabuki tvoří naši nabídku do bramboru. V portfoliu najdete celou řadu dalších přípravků ke spolehlivé ochraně brambor po celou dobu vegetace.

Hospodářsky významné choroby řepky

Hospodářsky významné choroby řepky

25. 06. 2020 Ing. Tomáš Fiala; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 3691x

Řepka ozimá je podle dat Českého statistického úřadu druhou nejpěstovanější polní plodinou v České republice. Plocha osetá touto plodinou zaujímala v roce 2019 přibližně 380 tisíc ha, což je 15,4 % celkové osevní plochy u nás. Vyšší podíl v osevním postupu a frekvence pěstování s sebou nese, stejně jako v jiných plodinách, i vyšší riziko napadení škodlivými činiteli.

Aktuální výskyt rzí na pšenici

Aktuální výskyt rzí na pšenici

19. 06. 2020 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i, Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 1992x

Před začátkem vegetační sezony si každoročně klademe otázku, jak se připravit na možné problémy s rozvojem chorob a jejich dopadem na zdraví porostů. K nejzávažnějším chorobám pšenice v České republice i v Evropě patří rzi. Jejich šíření je do značné míry odvislé od počasí a to nejen počasí u nás, ale i v oblastech kontinentu odkud se k nám šíří jejich spóry.

Fungicidní ochrana v pšenici ozimé: Zkušenosti z monitoringu chorob a pokusů

Fungicidní ochrana v pšenici ozimé: Zkušenosti z monitoringu chorob a pokusů

10. 06. 2020 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Choroby Zobrazeno 2045x

Změna klimatu, oteplování a větší sucho by mohlo v laikovi evokovat myšlenku, že musí ubývat chorob (rozhodně houbových chorob) a tudíž i potřeba ošetření fungicidními přípravky. Dedukce je to logická, ale ne zcela správná a situace je složitější. Pokusme se nyní vysvětlit konkrétní vývoj počasí, vývoj plodin - v tomto případě pšenice ozimé, napadení patogeny a dále shrnout možnosti fungicidní ochrany.

Choroby kukuřice (3): Houbové choroby kukuřice II.

Choroby kukuřice (3): Houbové choroby kukuřice II.

08. 06. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2275x

Choroba obecná listová spála kukuřice může být způsobena patogeny Setosphaeria turcica, Cochliobolus carbonum a Cochliobolus heterostrophus.

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

07. 06. 2020 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o., Praha Choroby Zobrazeno 1393x

Je stav nouze. Zdá se, že celý svět se zastavil. Na přírodu máme však spolehnutí, ta se nezastavila a nezastaví. Porosty po mírné zimě jsou všechny téměř v dobré kondici. Kdyby nebylo hrabošů, byla by pole téměř bez nedostatků. Určitě máme mnoho“ ale“, kdy jedním z nich je určitě nedostatek vláhy. Další opatření, která nás budou do budoucna limitovat, bude také úbytek účinných látek.

Choroby měsíčku lékařského

Choroby měsíčku lékařského

05. 06. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3704x

Měsíček lékařský (Calendula officinalis L., Asteraceae) údajně pocházející ze Středomoří a Východní Asie, se rychle rozšířil po celém světě jako léčivá i okrasná rostlina. Jeho léčivé účinky byly využívány již starými řeckými, indickými a arabskými kulturami.

Výskyt stéblolamu a odolnost odrůd ozimé pšenice

Výskyt stéblolamu a odolnost odrůd ozimé pšenice

03. 06. 2020 Mgr. Jana Palicová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2466x

Choroby pat stébel patří mezi významná houbová onemocnění převážně na pozemcích s častým zastoupením obilnin v osevním sledu. Nejzávažnější ztráty na výnosech způsobuje stéblolam (až 30 %), a to vlivem poškození cévních svazků a poleháním.

Efektivní fungicidní ochrana obilnin v různých pěstitelských podmínkách

Efektivní fungicidní ochrana obilnin v různých pěstitelských podmínkách

30. 05. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Choroby Zobrazeno 1836x

Fungicidní ochrana obilnin se stala jedním z nejvýznamnějších a nejefektivnějších opatření v pěstitelských technologiích. Základem úspěchu je využití přípravků, které jsou schopné zabezpečit fungicidní ochranu odpovídající intenzitě pěstování v nejrůznějších podmínkách. Široké spektrum účinnosti a flexibilní použití jsou proto základní podmínkou, kterou musí splňovat vhodný fungicid.

Choroby kukuřice (2): Houbové choroby kukuřice I.

Choroby kukuřice (2): Houbové choroby kukuřice I.

19. 05. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3298x

Jednou z nejrozšířenějších chorob kukuřice je obecná snětivost kukuřice (starším názvem sněť kukuřičná), kterou způsobuje Ustilago maydis. Patogen je houbového původu z oddělení Basidiomycota (houby stopkovýtrusné). Choroba se vyskytuje ve všech oblastech, kde se kukuřice pěstuje.

Belchim uvádí novou účinnou látku isofetamid v přípravku Kenja

Belchim uvádí novou účinnou látku isofetamid v přípravku Kenja

16. 05. 2020 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Choroby Zobrazeno 2697x

Ochrana řepky proti hlízence je jedním ze základních opatření prováděných na jaře v průběhu kvetení. Choroba způsobuje vysoké výnosové ztráty. I v posledních suchých letech, kdy byl zaznamenán její nižší výskyt, porosty ošetřené proti hlízence dosahují vyššího výnosu. Novinkou v této ochraně je zcela nová účinná látka isofetamid.

Propulse, Tilmor, Prosaro k fungicidní ochraně máku setého

Propulse®, Tilmor®, Prosaro® k fungicidní ochraně máku setého

02. 05. 2020 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1953x

Mák je plodina typická pro Českou republiku, která patří k nejvýznamnějším producentům. Zároveň je mák jako plodina extrémně citlivý na téměř všechny vstupy. Registrace nových přípravků k ochraně proti jakýmkoli patogenům je náročná, vzhledem k výjimečnosti pěstování v rámci Evropy, tudíž není plně podporována.

Výsledky fungicidních pokusů ječmene jarního sladovnického

Výsledky fungicidních pokusů ječmene jarního sladovnického

18. 04. 2020 Ing. Jiří Šilha, Ph.D.; SOUFFLET AGRO a.s. Choroby Zobrazeno 2012x

I když máme zhruba poloviční spotřebu pesticidů na ha zemědělské půdy v normálním zemědělství oproti Německu, Francii či Rakousku, státní správa vyvíjí silný tlak na snížení spotřeby POR i v ČR. Zajímavé je, že si podle průzkumů veřejnost myslí, že v ČR je spotřeba POR mnohem vyšší než ve jmenovaných státech a potraviny z těchto států jsou pro ně etalonem kvality.

Špičková ochrana řepky v květu

Špičková ochrana řepky v květu

01. 04. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 2248x

Ochrana řepky v květu je posledním a nejdůležitějším fungicidním ošetřením řepky v její vegetační sezóně. Výběr přípravku má vliv především na kvalitu a výši úrody. Nejpoužívanějším řešením pro ochranu porostů řepky ozimé v České republice je po mnoho let přípravek Pictor®.

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

08. 03. 2020 Ing. Stanislav Malík; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 3296x

Pro rok 2020 firma BASF přináší nový fungicid s účinnou látkou metrafenon, který si pěstitelé obilnin budou moci vyzkoušet již od jara tohoto roku. Metrafenon je fungicidní látka se systémovým působením ze skupiny tzv. benzofenonů (fungicidní skupina B6). Z této skupiny je metrafenon jedinou účinnou látkou, která se v našich podmínkách používá v ochraně obilnin proti houbovým chorobám, je tedy velmi vhodná jako základ antirezistení strategie.

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

07. 03. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 2436x

S meziročními výkyvy je v České republice ročně ošetřeno jarními fungicidy v průměru posledních 4 let celkem 64 % ploch. Na rozdíl od herbicidního ošetření se používá téměř výhradně systém jednoho hotového přípravku v postřikovači, tj. vícesložkový formulovaný přípravek.

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

03. 03. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2785x

Napadení kukuřice virovými patogeny může vzhledem k pozdní sklizni porostu představovat významný zdroj infekce pro ozimé obilniny. Infekce často probíhá bez příznaků, a tím nám uniká pozornosti. Viry jsou obligátní vnitrobuněční parazité, přežívají jen v živých rostlinách. Kukuřice slouží jako „zelený most“ mezi sklizní obilnin a vzejitím výdrolu nebo ozimů.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

27. 02. 2020 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Choroby Zobrazeno 2196x

Výskyt škodlivých organizmů a jejich vliv na hostitelské rostliny je výrazně ovlivněn průběhem počasí v daném roce. Ročník 2018/19 byl charakterizován nadprůměrně vysokými teplotami během většiny vegetačního období a nerovnoměrným rozložením srážek. Vliv abiotických faktorů na růst a vývoj rostlin tak byl často vyšší než vliv patogenních organizmů.

1 .. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 .. 16
detail