BASF
BASF
BASF

AGRA

Výživa a stimulace

Galleko® - riešenie pre ozimné pšenice a jačmene

Galleko® - riešenie pre ozimné pšenice a jačmene

05. 07. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2428x

Zimná prestávka pomaly ale isto končí a jarné práce sa pozvoľna začínajú rozbiehať. Čo nevidieť však budú v plnom prúde. Je pravdou, že zima nijak zvlášť porastom ozimných pšeníc a jačmeňov, neublížila. Zatiaľ sa nám vyhli holomrazy a taktiež dní s dennou teplotou pod bodom mrazu bolo minimum. Dúfajme, že to teraz už tak aj zostane. Porasty ozimných obilnín sú v rámci celého Slovenska i Česka v slušnej kondícii.

Vitalic - stimulátor na regeneraci kořenů, nadzemní biomasy a zpevnění pletiv

Vitalic - stimulátor na regeneraci kořenů, nadzemní biomasy a zpevnění pletiv

05. 07. 2020 Ing. Zora Marková-Špirakusová; Amagro s.r.o. Stimulace Zobrazeno 2073x

Vitalic je kombinovaný sofistikovaný stimulátor růstu na bázi lignohumátu draselného s vysokým podílem huminových kyselin a vzácných fulvokyselin ke stimulaci růstu kořenů a nitrofenolátů draselných, které chrání a zpevňují pletiva.

Proseeds
Energen

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

Ve druhé polovině dubna 2024 prochází porosty nízkými teplotami. Některým porostům teploty okolo 8 °C spíše prospějí, jiné budou pravděpodobně poškozené nočními mrazíky. Obecně by takovýto průběh teplot nebyl k tomuto datu nijak výjimečný, ale vzhledem k vývoji porostů, které jsou o měsíc napřed, to může být problém.

Kdy, proč a jak používat mimokořenovou aplikaci živin

Kdy, proč a jak používat mimokořenovou aplikaci živin

29. 06. 2020 Ing. Gabriela Kurešová, Ph.D., RNDr. Ivana Raimanová, Ph.D., Bc. Gabriela Lotová; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Listová hnojiva Zobrazeno 5034x

Rostliny pro svůj růst a vývoj potřebují dostatečný přísun živin. Rostlina je získává především prostřednictvím kořenového systému z půdní zásoby. Během vegetace mnohdy dochází k narušení tohoto procesu a rostlinám se pak živiny nedostávají. Častou příčinou je zhoršená dostupnost živin z půdy, která nastává v důsledku nedostatku vody, přemokření, nízké teploty půdy, nevyhovující půdní rekci případně jiných důvodů.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Vliv různých způsobů aplikace dusíkatých hnojiv na výnos brambor

Vliv různých způsobů aplikace dusíkatých hnojiv na výnos brambor

22. 06. 2020 Ing. Andrea Svobodová, Ph.D., Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s. r. o. Hnojení Zobrazeno 5636x

Brambory jsou plodinou náročnou na živiny. Jedná se o obecně známou skutečnost, ale vzhledem k podmínkám pěstování, ne vždy jsou živiny z aplikovaných hnojiv plně využity.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Využití biostimulátorů v obilninách v měnícím se klimatu

Využití biostimulátorů v obilninách v měnícím se klimatu

17. 06. 2020 Ing. Alena Bezdíčková PhD.; Ditana s.r.o. Velká Bystřice Stimulace Zobrazeno 3137x

Změna klimatu je v posledních letech velmi diskutovaným tématem a dnes již snad nikdo nepochybuje o změnách, které v současné době probíhají a dle sofistikovaných prognóz probíhat budou, a které se velkou měrou odráží v zemědělství.

Aspekty produkčného procesu slnečnice ročnej a repy cukrovej vplyvom aplikácie Florone a Fertisilinu

Aspekty produkčného procesu slnečnice ročnej a repy cukrovej vplyvom aplikácie Florone a Fertisilinu

13. 06. 2020 Doc. Ing. Ivan Černý, PhD., Ing. Dávid Ernst, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Listová hnojiva Zobrazeno 2309x

Podiel výživy a hnojenia na úrode poľných plodín je relevantný a exaktne garantovaný. Ako základný intenzifikačný faktor zasahuje do všetkých fyziologických a biochemických procesov rastlín podieľajúcich sa na formovaní úrody.

Vhodná dávka síry a termín aplikace při jarním hnojení ozimé pšenice

Vhodná dávka síry a termín aplikace při jarním hnojení ozimé pšenice

12. 06. 2020 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3858x

Ozimá pšenice je v České republice nejrozšířenější plodinou. Obecně je řazena mezi plodiny s relativně nízkými nároky na síru. V mnoha polních pokusech i zemědělské praxi je stále častěji zjišťován nedostatek přístupné síry v půdě, což se odráží na nízkém obsahu síry v rostlinách, a to i pšenice.

Agro-Sorb® Folium - stimulátor pro zlepšení zdravotního stavu a výnosu pěstovaných plodin

Agro-Sorb® Folium - stimulátor pro zlepšení zdravotního stavu a výnosu pěstovaných plodin

07. 06. 2020 Ing. Jaroslav Šuk; VP AGRO, spol. s r.o., Ing. Jaromír Šuk; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 3182x

Stres polních plodin nezpůsobují pouze nepříznivé meteorologické podmínky, ale může být vyvolán i nevhodnou aplikací pesticidu, napadením škůdci či chorobou. Pro snížení nežádoucí reakce rostlin na stresový faktor lze aplikovat stimulátor růstu.

Regenerácia ozimín prípravkami Galleko®

Regenerácia ozimín prípravkami Galleko®

24. 05. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 1926x

Podľa kalendára je zima takmer na konci a pomaly začínajú jarné práce. Doterajšie, na túto dobu veľmi mierne počasie, nasvedčuje tomu, že to bude už čoskoro. Zabúdať však nesmieme ani na minulé roky, kedy zima v závere zvykla prekvapiť a porasty ozimín aj riadne potrápiť. Mnohí pestovatelia rozmýšľajú nad stratégiou, ktorú zvolia na jar. Častokrát pri tom vychádzajú z minulého roka, v ktorom bola jar nadpriemerne teplá a suchá.

Hořčík patří do systému hnojení luskovin

Hořčík patří do systému hnojení luskovin

14. 05. 2020 Doc. Ing. Petr Škarpa Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3250x

Luskoviny patří mezi tradiční plodiny pěstované v ČR. Bezesporu je řadíme mezi plodiny s přívlastkem „zlepšující“. Je to dáno obecně známým agronomickým významem luskovin souvisejícím s jejich schopností vázat vzdušný dusík prostřednictvím hlízkových bakterií, schopností vytvářet mohutný kořenový systém, který pozitivně ovlivňuje fyzikální parametry půdy a její strukturu.

Racionální výživa v jarním období

Racionální výživa v jarním období

10. 05. 2020 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ s.r.o. Listová hnojiva Zobrazeno 1881x

Zemědělství prochází v současnosti mnoha změnami, které kladou významné nároky na přizpůsobivost všech producentů zemědělských komodit. Naším cílem je proto hledat pro naše zákazníky stále nová řešení a cesty, jak reagovat i na aktuální vývoj v odvětví a pomáhat tak českým zemědělcům k lepší efektivitě a ekonomice výroby.

Možnosti regenerace a stimulace rostlin ve stresových situacích

Možnosti regenerace a stimulace rostlin ve stresových situacích

03. 05. 2020 Ing. Martin Olišar; UPL (Arysta LifeScience Czech s.r.o.) Stimulace Zobrazeno 2578x

Zima je ročním obdobím, které má v koloběhu hospodaření velmi významnou roli, ačkoli se může zdát, že se během ní nic neděje. Mráz snižuje počty zimujících škůdců, a to nejen hmyzích, ale i například aktuálních hrabošů. Nástup nízkých teplot a jejich odeznění spolu s měnící se fotoperiodou mají i zásadní vliv na impulsy směrem k ozimým plodinám pro tvorbu generativních orgánů.

Špičkový biostimulátor nyní i na našich polích - Pomáhá rostlinám prosperovat

Špičkový biostimulátor nyní i na našich polích - Pomáhá rostlinám prosperovat

02. 05. 2020 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Stimulace Zobrazeno 2192x

Talisman® je zcela nový přípravek vyvinutý v rámci spolupráce specializované britské firmy Intracrop se špičkovým vědeckým pracovištěm The University of Nottingham. Zadání od britských farmářů bylo prosté: najít účinnou metodu, jak bránit výnosový potenciál rostlin na svých polích proti čím dál častějším výskytům abiotického stresu způsobeného čím dále více rozkolísanými rozmary počasí.

Hnojení ozimé pšenice dusíkem podle vývoje porostu a vědeckých poznatků

Hnojení ozimé pšenice dusíkem podle vývoje porostu a vědeckých poznatků

30. 04. 2020 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 9167x

Při rozhodování o dávce dusíku máme u ozimé pšenice výhodu, že odběr dusíku koresponduje s růstem rostlin. Teoretickou potřebu hnojení pro předpokládaný výnos lze celkem spolehlivě vypočítat. Obdobně jako u jiných plodin je však skutečné dosažení plánovaného výnosu ovlivněno celou řadou faktorů, přičemž v posledních letech je to především průběh počasí. Je proto oprávněné reagovat na růst rostlin správným dělením dávek dusíku.

Podpora kořenů a produktivních odnoží, jako základ stabilního výnosu obilnin

Podpora kořenů a produktivních odnoží, jako základ stabilního výnosu obilnin

25. 04. 2020 Ing. Radoslav Koprna, Ph.D. a kol. Stimulace Zobrazeno 2766x

Mohutný kořenový systém obilnin, je důležitý nejen pro následnou odnožovací schopnost, ale zejména pro lepší hospodaření s vláhou, živinami a jistotu přezimování. Následná tvorba a vývoj produktivních odnoží je zásadním faktorem, který rozhoduje o výnosu obilnin. Efektivní způsob, jak dosáhnout podpory nejen kořenové soustavy, ale i produktivních odnoží, je skrze ovlivnění obsahu fytohormonů v rostlinách.

Galleko v porastoch jarného jačmeňa

Galleko® v porastoch jarného jačmeňa

19. 04. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko® Stimulace Zobrazeno 1477x

Jarný jačmeň v minulom roku patril medzi plodiny, ktorých konečný výsledok prekonal počiatočné očakávania. Prvé odhady na začiatku roka očakávali zvýšenie úrod oproti roku 2018 (3,63 t/ha) v rozmedzí od 2,34–6,52 % (NPPC – VÚPOP Bratislava, 10.5.2019). Tieto predpovede odzrkadlili počiatočne nadpriemerne suché a teplé počasie v mesiacoch marec a apríl. Evidentne však porastom jarného jačmeňa prospel chladnejší a na zrážky bohatý mesiac máj.

Diagnostické metody pro stanovení fosforu v půdě a jejich praktické využití

Diagnostické metody pro stanovení fosforu v půdě a jejich praktické využití

09. 04. 2020 Ing. Ondřej Sedlář, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 2967x

Fosfor sice neumí hrát karty, ale zachovat si pokerovou tvář je schopnost fosforu vyloženě vlastní. Odhalit u rostlin omezený příjem fosforu je velmi obtížné, protože rostliny často nevykazují žádné vizuální symptomy jeho nedostatku během vegetativní fáze růstu. Objeví-li se přece červenofialové zbarvení starších orgánů rostlin coby projev deficitního příjmu fosforu, na nápravná řešení je už pozdě.

Hnojení jarního ječmene dusíkem - co vše spolu může souviset a proč vždy hnojení „nefunguje“, jak si přejeme

Hnojení jarního ječmene dusíkem - co vše spolu může souviset a proč vždy hnojení „nefunguje“, jak si přejeme

08. 04. 2020 Ing. Jindřich Černý, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 4905x

U jarního ječmene, obdobně jako u jiných obilnin (např. pšenice), velice dobře koresponduje výnos s odběrem živin. Bylo by tedy možné konstatovat, že jeho hnojení bude celkem jednoduché. Níže uvedené teoretické výpočty nám vše jen potvrzují. Proč se ale praktické dopady hnojení dusíkem často od našich představ odlišují? Bylo by možné konstatovat, že jsme se přepočítali nebo snad lze tvrdit, že je ječmen nevypočitatelný?

Využijte hnojivo DAM na maximum s použitím inhibitoru ureázy Limus®

Využijte hnojivo DAM na maximum s použitím inhibitoru ureázy Limus®

06. 03. 2020 Hnojení Zobrazeno 4508x

Limus® Clear (dále jen Limus) je inhibitor ureázy vhodný pro všechny typy kapalných minerálních hnojiv obsahujících močovinu. Limus® snižuje ztráty dusíku uvolňováním dusíku do ovzduší, a tím prodlužuje jeho využití rostlinami (Graf 1). Močovinový dusík tak zůstává v půdě dostupný pro plodiny delší dobu.

Stimulace vzcházivosti máku

Stimulace vzcházivosti máku

29. 02. 2020 Ing. Jiří Havel, CSc. a kol. Stimulace Zobrazeno 2849x

Mák je drobnosemenná plodina, je proto velmi náročný na kvalitu předseťové přípravy a dostatek vláhy při vzcházení. Často se vyskytující jarní přísušky komplikují vzcházení máku do té míry, že někdy je porost nutné zaorat. Přesévání špatně vzešlého porostu je sice možné, výsledek ale většinou bývá dost problematický.

Přibližme se co nejvíce nejvyšším možným výnosům kukuřice

Přibližme se co nejvíce nejvyšším možným výnosům kukuřice

29. 02. 2020 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Hnojení Zobrazeno 2670x

Rok 2019 byl pro pěstitele kukuřice relativně příznivý. Sice se jelo „nadoraz“ a leckde museli odkrývat jámy již po pár dnech (díky konzervantům od firmy Pioneer to nebyl problém), ale celkově si není na co stěžovat - zatím. Výnosy byly rozkolísané, ale řadě podniků se povedlo i po žitu v průběhu května zasít a sklidit ještě přes 30 t silážní hmoty. Co ovšem s pěstováním kukuřice udělají další a další byrokratická nařízení nevíme.

Výsledky pokusov s prípravkami Galleko v sezóne 2018/19 vo vybraných plodinách

Výsledky pokusov s prípravkami Galleko v sezóne 2018/19 vo vybraných plodinách

22. 02. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 1722x

Jeseň znamená pre poľnohospodárov aj začiatok novej sezóny. Inak tomu nie je ani v tomto roku. Jesenné práce prebiehajú v plnom prúde. Porasty ozimín sú z väčšej časti už založené. A aj keď stále platí to staré známe „rok roku nie je bratom“, tohtoročná jeseň sa veľmi podobá na tú minuloročnú. A to nielen čo sa týka počasia. Tiež je pre ňu charakteristické mimoriadne teplé počasie s pomerne nízkym výskytom zrážok.

Vliv různého organického hnojení na výnosy obilnin

Vliv různého organického hnojení na výnosy obilnin

02. 01. 2020 Ing. Blanka Procházková, CSc. a kol. Hnojení Zobrazeno 4037x

Se změnami ekonomických podmínek se v našem zemědělství mění struktura rostlinné i živočišné výroby. Dochází ke zjednodušování skladby plodin, zvyšuje se zejména zastoupení obilnin a olejnin. Přibývá podniků hospodařících bez živočišné výroby, respektive s živočišnou výrobou bez potřeby slámy. Z výše uvedených důvodů se v zemědělské praxi stále častěji setkáváme s přímým hnojením slámou.

Přihnojení řepky dusíkem v průběhu podzimního růstu

Přihnojení řepky dusíkem v průběhu podzimního růstu

19. 12. 2019 Ing. Pavel Růžek, CSc. a kol. Hnojení Zobrazeno 3227x

Podzimní přihnojení řepky dusíkem přispívá ke stabilizaci výnosů semen, a to zejména při nedostatku srážek v jarním období. To se projevilo výrazněji například v ročníku 2017/18 s pozdním nástupem jara, rychlým nárůstem teplot, absencí srážek a v důsledku toho nízkým využitím dusíku z aplikovaných hnojiv při jarním hnojení.

Prínos aplikácie prípravku Galleko® koreň v porastoch repky ozimnej

Prínos aplikácie prípravku Galleko® koreň v porastoch repky ozimnej

15. 12. 2019 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2370x

V čase vzniku tohto článku je už úroda repky ozimnej v rámci SR a ČR „pod strechou“. Celkové čísla úrod ešte neboli zverejnené, no v porovnaní s minulým rokom určite zaznamenajú výrazný pokles. Nenaplnili sa optimistické predpovede farmárov z mája. Poniektorí v tom období očakávali ešte rekordné úrody v tejto plodine. Vychádzali z aktuálneho stavu porastov, dostatočnej (miestami až nadpriemernej) vlahy a chladnejšieho počasia.

1 .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
detail