BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (10): Slnečnica hľuznatá a slnečnica ročná burinná

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (10): Slnečnica hľuznatá a slnečnica ročná burinná

29. 05. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 3653x

Trváca rastlina s podzemkovými hľuzami a mohutnou koreňovou sústavou. Pri zplanelých jedincoch majú hľuzy vretenovitý tvar. Výška rastlín dosahuje do 300 cm. Stonky sú väčšinou priame, drsno chlpaté, v hornej časti rozkonárené. Listy sú striedavé, vajcovité, na okraji pílkovité, rubovej strane belavo páperisté, dlhé 10–20 cm, široké 5–10 cm. Úbory majú priemer 15–20 cm, žltej farby.

Přípravky společnosti Coteva Agriscience v máku od setí až do sklizně

Přípravky společnosti Coteva Agriscience v máku od setí až do sklizně

29. 05. 2020 Ing. Radomil Vlk, Ph.D.; Corteva Agriscience Ochrana obecně Zobrazeno 2151x

Společnost Corteva Agriscience nabízí preemergentní i postemergentní herbicidy, fungicidy, růstové regulátory a insekticidy. S přípravky této společnosti lze ošetřovat porosty máku od setí až do sklizně.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Pro kvalitní aplikaci přípravků je důležitá správná praxe

Pro kvalitní aplikaci přípravků je důležitá správná praxe

28. 05. 2020 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2244x

Účinnost přípravků na ochranu rostlin je významně závislá na kvalitě jejich aplikace. Nejen použití vhodného přípravku, moderní techniky, ale také správný postup při jednotlivých činnostech je zárukou efektivity a bezpečnosti zásahu. Důraz by měl být kladen také na ohleduplnost k životnímu prostředí.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Nové poznatky o možnostech pěstování luskovino-obilních směsek v ekologickém zemědělství

Nové poznatky o možnostech pěstování luskovino-obilních směsek v ekologickém zemědělství

27. 05. 2020 Ing. Igor Huňady, Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D.; AGRITEC Plant Research s. r.o., Šumperk Technologie pěstování Zobrazeno 3977x

Jedno z aktuálních témat ekologického zemědělství v ČR je soběstačnost farem v produkci bílkovin pro výživu hospodářských zvířat. Z hlediska krmivářských parametrů mají luskovino-obilní směsky a z nich vyráběná konzervovaná krmiva (siláže) pro výživu přežvýkavců potenciál zvyšování krmné hodnoty základních krmných dávek.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Vitalita osiva máku ovlivňuje produktivitu porostu

Vitalita osiva máku ovlivňuje produktivitu porostu

26. 05. 2020 Ing. Hana Honsová, Ph.D., Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 1882x

Kvalita osiva je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících tvorbu výnosu. Jde o souhrn vlastností a ukazatelů zařazených pod pojem jednak semenářská hodnota a jednak biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

A ještě stále hraboš?

A ještě stále hraboš?

25. 05. 2020 Doc. RNDr. Marta Heroldová, Ph.D., Doc. Ing. Josef Suchomel, Ph.D., Mgr. Jan Šipoš, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Škůdci Zobrazeno 3126x

Letošní mírná zima nám zase dělá starosti. Hraboši jsou stále aktivní, kolonie rostou, plochy plodin ubývají a dokonce již byly nalezeny gravidní samičky. To jsou důvody, proč se Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) rozhodl povolit plošnou aplikaci pesticidu na plochy polí nejvíc poškozené hraboši.

Regenerácia ozimín prípravkami Galleko®

Regenerácia ozimín prípravkami Galleko®

24. 05. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 1931x

Podľa kalendára je zima takmer na konci a pomaly začínajú jarné práce. Doterajšie, na túto dobu veľmi mierne počasie, nasvedčuje tomu, že to bude už čoskoro. Zabúdať však nesmieme ani na minulé roky, kedy zima v závere zvykla prekvapiť a porasty ozimín aj riadne potrápiť. Mnohí pestovatelia rozmýšľajú nad stratégiou, ktorú zvolia na jar. Častokrát pri tom vychádzajú z minulého roka, v ktorom bola jar nadpriemerne teplá a suchá.

Regulace trávovitých plevelů v kukuřici

Regulace trávovitých plevelů v kukuřici

23. 05. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4026x

Trávy jsou velmi významnou skupinou plevelů kukuřice a to nejen v ČR, ale všude, kde se tato plodina pěstuje. Nejčastěji je kukuřice zaplevelována takovými trávovitými plevely, které se dokáží nejlépe přizpůsobit jejím agroekologickým požadavkům, přičemž se jedná obvykle o plevele s tzv. C4 metabolizmem, které dokáží při fotosyntéze efektivněji využívat vodu. K těmto plevelům patří ježatky, čiroky, béry, troskuty, kalužnice a rosičky.

Škůdci máku v jarním období

Škůdci máku v jarním období

22. 05. 2020 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Škůdci Zobrazeno 3030x

Mák setý se v České republice pěstuje každoročně s rozdílnou výměrou. Závisí to na průběhu povětrnostních podmínek a zvládnutí technologie pěstování, včetně komplexní ochrany před hmyzími škůdci i houbovými chorobami.

Využití biologické ochrany v produkci rostlin

Využití biologické ochrany v produkci rostlin

21. 05. 2020 Mgr. Dominik Bleša a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 4257x

Ochrana plodin proti působení biotického stresu je stále jednou z klíčových otázek zemědělství. Po érách nadbytečných a často i neúčelných plošných aplikací chemických přípravků jsou v současnosti metody integrované ochrany rostlin zaměřeny na efektivnost, zkvalitnění pěstovaných plodin, ochranu necílových organizmů a udržitelnost.

Babôčka bodliaková - najúspešnejší migrant medzi škodcami

Babôčka bodliaková - najúspešnejší migrant medzi škodcami

20. 05. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta s.r.o., Nitra Škůdci Zobrazeno 6482x

Roku 2019 na rôznych lokalitách Slovenska ale aj v iných štátoch strednej Európy bol neprehliadnuteľný silný výskyt motýľov, ale aj lariev motýľa babočky bodliakovej (obr. 1). Motýle poletovali na rôznych biotopoch. Boli na porastoch rôznych rastlín, najviac ale na sóji. Čo sa stalo, prečo zrazu taký veľký počet motýľov?

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v květnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v květnu

20. 05. 2020 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1226x

Zatímco duben můžeme považovat za začátek vegetační sezony a ochranu teprve zvolna zahajujeme, s příchodem měsíce května zaznamenáváme zásadní posun ve vývoji ovocných dřevin a v aktivitě širokého spektra škůdců a patogenů.

Choroby kukuřice (2): Houbové choroby kukuřice I.

Choroby kukuřice (2): Houbové choroby kukuřice I.

19. 05. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3366x

Jednou z nejrozšířenějších chorob kukuřice je obecná snětivost kukuřice (starším názvem sněť kukuřičná), kterou způsobuje Ustilago maydis. Patogen je houbového původu z oddělení Basidiomycota (houby stopkovýtrusné). Choroba se vyskytuje ve všech oblastech, kde se kukuřice pěstuje.

Změny druhového spektra plevelů v jarním ječmeni

Změny druhového spektra plevelů v jarním ječmeni

18. 05. 2020 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 2436x

Jarní ječmen v minulosti patřil a stále patří k našim tradičním plodinám. Počátky jeho pěstování u nás jsou spojeny se vznikem zemědělství. Jarní ječmen je brzo setá jařina s poměrně mělkým kořenovým systémem, vyžadující přítomnost živin v hloubce pro své kořeny dostupné. Vzcházející rostliny jsou velmi citlivé na sktrukturu půdy a nesnášejí tzv. zamazání. Proto je důležitá kvalitní předseťová příprava půdy za vhodných vlhkostních podmínek.

První zkušenosti s Conviso Smart cukrovou řepou v ČR

První zkušenosti s Conviso Smart cukrovou řepou v ČR

17. 05. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc., Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3859x

V posledních letech dochází k poměrně dynamické restrikci účinných látek pesticidů, přičemž tento trend bude pravděpodobně pokračovat (programové priority nové Evropské komise).

Regulace plevelů v bramborách - současnost a perspektivy

Regulace plevelů v bramborách - současnost a perspektivy

17. 05. 2020 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 3136x

Plevele jsou u brambor (podobně jako u většiny ostatních kulturních plodin) velmi významným škodlivým činitelem. V závislosti na druhovém spektru a intenzitě výskytu mají negativní vliv zejména na výnos hlíz.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2020

16. 05. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6151x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloně a strupovitost jabloně a hrušně. Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů jsou sbalené listy, svilušky a různé druhy mšic. Na hrušních může také škodit rzivost hrušně a místy i mera skvrnitá a mera hrušňová.

Belchim uvádí novou účinnou látku isofetamid v přípravku Kenja

Belchim uvádí novou účinnou látku isofetamid v přípravku Kenja

16. 05. 2020 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Choroby Zobrazeno 2771x

Ochrana řepky proti hlízence je jedním ze základních opatření prováděných na jaře v průběhu kvetení. Choroba způsobuje vysoké výnosové ztráty. I v posledních suchých letech, kdy byl zaznamenán její nižší výskyt, porosty ošetřené proti hlízence dosahují vyššího výnosu. Novinkou v této ochraně je zcela nová účinná látka isofetamid.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2020

15. 05. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2753x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů ozimé pšenice nejpozději ve fázi BBCH 50–51 (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek (pšeničné a plevové), také výskyty těchto škůdců.

Představení ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2020

Představení ozimé řepky jednotlivých společností dodávajících osiva na český trh v roce 2020

15. 05. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 3865x

Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Hořčík patří do systému hnojení luskovin

Hořčík patří do systému hnojení luskovin

14. 05. 2020 Doc. Ing. Petr Škarpa Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3261x

Luskoviny patří mezi tradiční plodiny pěstované v ČR. Bezesporu je řadíme mezi plodiny s přívlastkem „zlepšující“. Je to dáno obecně známým agronomickým významem luskovin souvisejícím s jejich schopností vázat vzdušný dusík prostřednictvím hlízkových bakterií, schopností vytvářet mohutný kořenový systém, který pozitivně ovlivňuje fyzikální parametry půdy a její strukturu.

Expanze vlhkomilných plevelů na orné půdě

Expanze vlhkomilných plevelů na orné půdě

13. 05. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 3685x

Druhové spektrum plevelů na zemědělské půdě je ovlivňováno mnoha faktory, které je v krátkodobých i dlouhodobých obdobích mohou výrazně ovlivnit. Plevelné rostliny doprovázejí plodiny od počátku zemědělství a patří mezi nejproblematičtější škodlivé činitele.

Fotosoutěž k Mezinárodnímu roku zdraví rostlin 2020

Fotosoutěž k Mezinárodnímu roku zdraví rostlin 2020

13. 05. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 1598x

Usnesením Valného shromáždění OSN byl rok 2020 vyhlášen Mezinárodním rokem zdraví rostlin. Smyslem fotosoutěže je tedy ukázat život rostlin jako nezastupitelné a mnohostranně prospěšné součásti naší planety, ale také zachytit rostliny jako živé organizmy trpící chorobami, škůdci a nepříznivými podmínkami prostředí, a které potřebují péči.

Choroby a škůdci levandule

Choroby a škůdci levandule

12. 05. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 13710x

Původním místem výskytu levandule (Lavandula spp., Lamiaceae) jsou oblasti s osluněnými suchými svahy a kamenitými stráněmi vyskytující se od Kanárských ostrovů přes Středozemí až po Přední Indii. V současné době se levandule pěstuje na celém světě pro farmaceutický a kosmetický průmysl, často i jako okrasná rostlina s fialovými, bílými, růžovými a modrými květy, i s různobarevnými listy.

Čmeláci a další hmyzí opylovatelé ve službách zemědělství

Čmeláci a další hmyzí opylovatelé ve službách zemědělství

11. 05. 2020 Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Technologie pěstování Zobrazeno 4830x

Výnos mnoha druhů zemědělských plodin, jejichž sklizňovou část představují plody nebo semena, ovlivňuje ve vysoké míře kvalita opylení jejich květů hmyzem. Týká se to většiny druhů ovocných dřevin v sadech, jahodníku, plodové zeleniny (rajčata, okurky, tykve aj.), máku, ale třeba také ostropestřce mariánského, který se v posledním desetiletí s 3–5 tisíci ha pěstební plochy stal nejpěstovanější léčivou rostlinou v ČR.

1 .. 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 .. 110
detail