BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2020

18. 03. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6542x

V integrované produkci ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2020

17. 03. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3664x

Porosty ozimých obilnin, kde přetrvává zaplevelení pcháčem rolním, šťovíkem kadeřavým, případně dalšími vytrvalými plevely, bude vhodné ještě ošetřit některým herbicidem s účinnou látkou MCPA, 2,4-D, clopyralid, dicamba aj. Maximální herbicidní účinnosti dosáhneme při aplikaci na plevele ve fázi listové růžice až do výšky 20–30 cm pcháče a při teplotách nad 12 °C.

Limagrain
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Farmaření se striptill technologií

Farmaření se striptill technologií

13. 03. 2020 Ing. Josef Šebela; Jedovnice Mechanizace Zobrazeno 3837x

Na dnešní zemědělství je vytvářený neustálý tlak a s tím spojený stres pro farmáře. Nízké výkupní ceny, omezený sortiment tržních plodin, růst cen vstupů (osiva, hnojiva, PHM) nebo tlak na zvyšování mezd a podobně. Otázka zní: je nějaká cesta jak z tohoto ven?

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

Flexity® - nový specialista na padlí travní a choroby pat stébel v obilninách

08. 03. 2020 Ing. Stanislav Malík; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 3371x

Pro rok 2020 firma BASF přináší nový fungicid s účinnou látkou metrafenon, který si pěstitelé obilnin budou moci vyzkoušet již od jara tohoto roku. Metrafenon je fungicidní látka se systémovým působením ze skupiny tzv. benzofenonů (fungicidní skupina B6). Z této skupiny je metrafenon jedinou účinnou látkou, která se v našich podmínkách používá v ochraně obilnin proti houbovým chorobám, je tedy velmi vhodná jako základ antirezistení strategie.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

Špičkový jarní fungicid s mírnými regulačními účinky

07. 03. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol s r.o. Choroby Zobrazeno 2496x

S meziročními výkyvy je v České republice ročně ošetřeno jarními fungicidy v průměru posledních 4 let celkem 64 % ploch. Na rozdíl od herbicidního ošetření se používá téměř výhradně systém jednoho hotového přípravku v postřikovači, tj. vícesložkový formulovaný přípravek.

Využijte hnojivo DAM na maximum s použitím inhibitoru ureázy Limus®

Využijte hnojivo DAM na maximum s použitím inhibitoru ureázy Limus®

06. 03. 2020 Hnojení Zobrazeno 4509x

Limus® Clear (dále jen Limus) je inhibitor ureázy vhodný pro všechny typy kapalných minerálních hnojiv obsahujících močovinu. Limus® snižuje ztráty dusíku uvolňováním dusíku do ovzduší, a tím prodlužuje jeho využití rostlinami (Graf 1). Močovinový dusík tak zůstává v půdě dostupný pro plodiny delší dobu.

Medax® Max - regulátor růstu obilnin s maximální flexibilitou

Medax® Max - regulátor růstu obilnin s maximální flexibilitou

05. 03. 2020 Ing. Zdeněk Krédl, Ph.D.; BASF spol s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2169x

K nejsložitějším disciplínám v ochraně rostlin patří bezesporu aplikace růstových regulátorů. Nejsložitější je tato aplikace proto, že vyžaduje správné rozhodnutí o použití v době, kdy musíme vycházet ze znalostí odrůdy, přípravy půdy, termínu setí, úrovně nastavené výživy a vývojových fází obilnin. Kromě toho podle povětrnostních podmínek máme na tento zásah většinou málo času (nízké teploty v předjaří, déšť a vítr nebo pokročilá vývojová fáze).

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

Choroby kukuřice (1): Virové a bakteriální choroby

03. 03. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2880x

Napadení kukuřice virovými patogeny může vzhledem k pozdní sklizni porostu představovat významný zdroj infekce pro ozimé obilniny. Infekce často probíhá bez příznaků, a tím nám uniká pozornosti. Viry jsou obligátní vnitrobuněční parazité, přežívají jen v živých rostlinách. Kukuřice slouží jako „zelený most“ mezi sklizní obilnin a vzejitím výdrolu nebo ozimů.

Jak dál v kůrovcové kalamitě?

Jak dál v kůrovcové kalamitě?

02. 03. 2020 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., Ing. Marie Zahradníková; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., Strnady-Jíloviště Škůdci Zobrazeno 2986x

Je současná kalamita skutečně pro naše lesy takovou pohromou? Jaké porosty jsou vlastně ohroženy, jaké druhové skladby a jakého stáří? Jde o celoplošný problém nebo lokální? Co můžeme vlastně dělat a existují vůbec možnosti řešení tohoto problému? O tom se stále více spekuluje. Ve stručnosti se pokusím na tyto otázky odpovědět.

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

01. 03. 2020 Plevele Zobrazeno 4652x

Lilek leskloplodý se v posledních letech čím dál častěji vyskytuje v porostech zeleniny a okopanin, a to především v teplejších oblastech České republiky. Na řadě polí je dnes mnohem častějším a významnějším plevelem, než poměrně běžný lilek černý, se kterým bývá tento druh občas zaměňován.

Stimulace vzcházivosti máku

Stimulace vzcházivosti máku

29. 02. 2020 Ing. Jiří Havel, CSc. a kol. Stimulace Zobrazeno 2850x

Mák je drobnosemenná plodina, je proto velmi náročný na kvalitu předseťové přípravy a dostatek vláhy při vzcházení. Často se vyskytující jarní přísušky komplikují vzcházení máku do té míry, že někdy je porost nutné zaorat. Přesévání špatně vzešlého porostu je sice možné, výsledek ale většinou bývá dost problematický.

Přibližme se co nejvíce nejvyšším možným výnosům kukuřice

Přibližme se co nejvíce nejvyšším možným výnosům kukuřice

29. 02. 2020 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Hnojení Zobrazeno 2671x

Rok 2019 byl pro pěstitele kukuřice relativně příznivý. Sice se jelo „nadoraz“ a leckde museli odkrývat jámy již po pár dnech (díky konzervantům od firmy Pioneer to nebyl problém), ale celkově si není na co stěžovat - zatím. Výnosy byly rozkolísané, ale řadě podniků se povedlo i po žitu v průběhu května zasít a sklidit ještě přes 30 t silážní hmoty. Co ovšem s pěstováním kukuřice udělají další a další byrokratická nařízení nevíme.

Pícním porostům je třeba se věnovat více, než jsme byli zvyklí

Pícním porostům je třeba se věnovat více, než jsme byli zvyklí

27. 02. 2020 Ing. Ivan Houdek; DLF Seeds s.r.o. Hladké Životice Osivo a sadba Zobrazeno 2751x

V posledních letech se vliv sucha projevil na pícních porostech výrazněji, než na tržních plodinách. Především proto, že víceleté a trvalé porosty si postižení suchem přenáší do dalších let, a nejsou-li obnovovány nebo přisévány, jejich výnosy a kvalita píce rok od roku klesá.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2018/2019

27. 02. 2020 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Choroby Zobrazeno 2259x

Výskyt škodlivých organizmů a jejich vliv na hostitelské rostliny je výrazně ovlivněn průběhem počasí v daném roce. Ročník 2018/19 byl charakterizován nadprůměrně vysokými teplotami během většiny vegetačního období a nerovnoměrným rozložením srážek. Vliv abiotických faktorů na růst a vývoj rostlin tak byl často vyšší než vliv patogenních organizmů.

Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže

Jakým rizikům se vyhnout při výrobě kukuřičné siláže

26. 02. 2020 Ing. Miroslava Strejčková, RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Skladování Zobrazeno 4027x

Bylo již napsáno všechno o problematice silážování kukuřice? Zná každý agronom všechna úskalí se silážováním spojená? Umí si poradit v krizových situacích? Věříme, že ano, přesto se pokusíme napsat pár řádků na toto téma, snad i užitečných.

Zavádějící informace v reklamních sděleních u výpěstků sloupcovitých odrůd ovoce

Zavádějící informace v reklamních sděleních u výpěstků sloupcovitých odrůd ovoce

26. 02. 2020 Tisková zpráva ÚKZÚZ Sady a vinice Zobrazeno 1682x

V tištěných médiích a na internetu se pravidelně objevují inzeráty na výpěstky (stromky) sloupcovitých odrůd ovoce odolných „nemocím a mrazu“. Upozorňujeme spotřebitele, aby si informace v podobných inzerátech ověřovali, jelikož nemusí vždy odpovídat skutečnosti.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

25. 02. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 2818x

Zlatobyľ kanadská (zlatobýl kanadský, Solidago canadensis): Trváce rastliny z čeľade astrovité s vretenovitým hlavným koreňom s početnými horizontálnymi koreňovými výbežkami. Stonky sú vzpriamené, rovné a nerozkonárené, v spodnej časti drevnatejúce, už zospodu bohato olistené, vysoké 30–150 cm, dolu lysé, v hornej časti husto chlpaté.

Průběh pěstitelského ročníku obilnin 2018/19 na území Moravy a Slezska

Průběh pěstitelského ročníku obilnin 2018/19 na území Moravy a Slezska

25. 02. 2020 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Ochrana obecně Zobrazeno 1375x

Společnosti Zkušební stanice Kluky, spol. s r.o. a Agrotest fyto, s.r.o. provozují službu „monitoring - signalizace - doporučení“ od roku 2010 a zaměřují se na sledování škodlivých činitelů v porostech zemědělských plodin. Naše pracoviště působí v rámci území Moravy a Slezska. Tento příspěvek spojuje výsledky plošných sledování i experimentálních analýz získaných dat do stručné výroční zprávy, kterou v Agromanuálu zveřejňujeme.

Pro větší uplatnění precizního zemědělství

Pro větší uplatnění precizního zemědělství

24. 02. 2020 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Praha Precizní zemědělství Zobrazeno 4020x

Dosahovat stabilně vysokých výnosů a zároveň snižovat náklady lze pomocí metod precizního zemědělství. Zatímco při konvenčním hospodaření se seje, hnojí i ošetřuje celý pozemek jednotně, nové technologie umožňují hospodařit na různých částech jednoho pole odlišně. Pěstitel může využít variabilní hnojení, setí i ochranu rostlin.

Sladovnický ječmen - plodina s jistým odbytem

Sladovnický ječmen - plodina s jistým odbytem

24. 02. 2020 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 7891x

Pěstování sladovnického ječmene a výroba sladu má u nás dlouholetou tradici. V současné době je Česká republika s výrobou cca 550 tisíc t sladu 5. největším producentem této suroviny v Evropské unii. Český slad má nejen v Evropě, ale i ve světě velmi dobý zvuk a patří mezi významné exportní komodity. Každoročně se ho vyveze okolo 250 tisíc tun.

Nové odrůdy ječmene jarního

Nové odrůdy ječmene jarního

23. 02. 2020 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2991x

Na jaře 2019 bylo zaregistrováno šest nových sladovnických ječmenů.

Nová odrůda ovsa setého

Nová odrůda ovsa setého

23. 02. 2020 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 1966x

Sortiment ovsa setého na jaře 2019 obohatila nová odrůda.

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní 2019

Seznam doporučených odrůd pšenice jarní 2019

23. 02. 2020 Ing. Vladimíra Horáková; Národní odrůdový úřad, ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2954x

Hodnocení odrůd uvedených v přehledné tabulce vychází z výsledků pokusů a testů prováděných v letech 2016-2019 na jedenácti zkušebních stanicích ÚKZÚZ a zkušebních místech spolupracujících organizací. Zkoušení probíhá podle jednotné metodiky a pokusy jsou pravidelně kontrolovány pracovníky Národního odrůdového úřadu ÚKZÚZ. Kromě obecného popisu uvádíme u jednotlivých odrůd jejich přednosti, ale i nedostatky.

Výsledky pokusov s prípravkami Galleko v sezóne 2018/19 vo vybraných plodinách

Výsledky pokusov s prípravkami Galleko v sezóne 2018/19 vo vybraných plodinách

22. 02. 2020 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 1723x

Jeseň znamená pre poľnohospodárov aj začiatok novej sezóny. Inak tomu nie je ani v tomto roku. Jesenné práce prebiehajú v plnom prúde. Porasty ozimín sú z väčšej časti už založené. A aj keď stále platí to staré známe „rok roku nie je bratom“, tohtoročná jeseň sa veľmi podobá na tú minuloročnú. A to nielen čo sa týka počasia. Tiež je pre ňu charakteristické mimoriadne teplé počasie s pomerne nízkym výskytom zrážok.

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2019

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2019

22. 02. 2020 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno Sady a vinice Zobrazeno 3536x

Výskyt škodlivých organizmů ovlivňuje především počasí. V důsledku proměnlivosti počasí se každoročně mění vhodnost podmínek pro výskyt chorob i abiotikóz. Výskyt ovlivňují také charakter lokality a porostu i vnímavost hostitele nebo jeho částí a přítomnost zdrojů infekce. Vzhledem k proměnlivosti počasí je třeba průběžně sledovat vhodnost podmínek pro výskyt chorob i abitikóz a včas reagovat na změny v ohrožení porostů.

1 .. 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 .. 110
detail