BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Choroby a škůdci majoránky

Choroby a škůdci majoránky

29. 10. 2019 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 5334x

Původním místem výskytu majoránky je jihozápadní Asie a severní Afrika. Pěstovali ji již ve starověku v Egyptě, v Řecku ji používali na výrobu mastí pro zvýšení lesku vlasů, přidávali ji do vína k získání lásky, případně jako léčivou rostlinu proti bolestem uší a zubů.

Zavíječ zimostrázový nás trápí stále víc

Zavíječ zimostrázový nás trápí stále víc

28. 10. 2019 Doc. Ing. Hana Šefrová, Ph.D., Prof. RNDr. Zdeněk Laštůvka, CSc.; Mendelova univerzita v Brně Škůdci Zobrazeno 9096x

Zavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis) dělá starosti správcům veřejné zeleně, majitelům okrasných zahrad i ochráncům přírody již více let.

Proseeds
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Půda - základ efektivní produkce i kvality

Půda - základ efektivní produkce i kvality

25. 10. 2019 Ing. Ivana Šindelková; Zemědělský výzkum spol. s r.o., Troubsko Technologie pěstování Zobrazeno 6185x

Pro dosažení dobrého výnosu a vysoké kvality produkce polních plodin je základním předpokladem, aby se znovu půda oživila. Už desetiletí krmíme jenom porosty a na půdu zapomínáme. Dotační tituly ukládají povinnost zemědělcům pečovat o zlepšování základních půdních vlastností a eliminovat dopady sucha na výši produkce nejen aplikací správné zemědělské praxe, ale uplatňovat všechna další dostupná řešení.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Choroby obilnin (15): Sněti obilnin (II.)

Choroby obilnin (15): Sněti obilnin (II.)

23. 10. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2813x

Mazlavé sněti (rod Tilletia) napadají pšenici, žito, tritikale a trávy. Kontaminace obilnin mazlavými sněťmi znamená pro zemědělské podniky značné ekonomické ztráty. Při zvýšeném výskytu snětí nelze zrno použít k potravinářskému zpracování ani jako krmivo. Trimethylamin obsažený ve sporách způsobuje nepříjemný zápach a půda je nadlouho silně zamořena sporami.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Herbicidní rezistence v Evropě i v ČR nabývá na významu

Herbicidní rezistence v Evropě i v ČR nabývá na významu

21. 10. 2019 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc., Ing. Pavel Hamouz, Ph.D., Ing. Jakub Mikulka, Ing. Jaromír Šuk; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3435x

Zemědělci v Evropské unii jsou vystaveni postupnému omezování účinných látek herbicidů. Řada účinných látek byla zakázána nebo byly sníženy jejich dávky či omezeny pouze na jednu aplikaci za několik let. Evropské právní předpisy týkající se používání pesticidů v zemědělství budou v budoucnu přísnější a řada členských států již schválila národní akční plány pro udržitelné používání pesticidů.

Jak a proč organické hnojení zvyšuje přístupnost fosforu rostlinám

Jak a proč organické hnojení zvyšuje přístupnost fosforu rostlinám

18. 10. 2019 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 4510x

V mnoha našich dřívějších článcích v Agromanuálu, kde na základě výsledků z dlouhodobých polních pokusů, se pomocí bilancí hodnotil vliv statkových hnojiv na zvýšení obsahu přístupného fosforu.

Choroby obilnin (14): Sněti obilnin (I.)

Choroby obilnin (14): Sněti obilnin (I.)

16. 10. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 4135x

Sněti, stejně jako rzi, řadíme do říše houby (Fungi), oddělení houby stopkovýtrusné (Basidiomycota). Patří mezi významné choroby obilnin, velmi závažné jsou především sněti prašné a mazlavé. Výskyt prašných snětí může ohrozit výrobu certifikovaného osiva, neboť infekce zrna není na první pohled zjevná.

Invazní plevele (6):  Plevelná řepa

Invazní plevele (6): Plevelná řepa

14. 10. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 4280x

Plevelná řepa je všem pěstitelům cukrovky velmi dobře známá. Její výskyt na pozemku značně komplikuje pěstování této plodiny. Na většině polí, na kterých se u nás řepa pravidelně pěstuje, se plevelná řepa již vyskytuje a kvůli zavlékání osivem cukrovky se velmi rychle dostává i na ty pozemky, na které je řepa nově zařazena.

Pěstování luskovin (6): Bob - Faba

Pěstování luskovin (6): Bob - Faba

11. 10. 2019 Ing. Miroslav Houba, CSc.; Asociace pěstitelů a zpracovatelů luskovin, z.s. Technologie pěstování Zobrazeno 6692x

Historicky jde o luskovinu pradávnou, využívanou už asi před 6 tisíci lety. Ve Středomoří byl spolu s čočkou, hrachem a cizrnou základní složkou výživy obyvatel. I když jeho uplatnění je v mnoha zemích více ve formě potravin (včetně zeleninových forem), u nás se bob léta používá jako krmivo, buď jako zralé semeno k přípravě krmných směsí nebo častěji jako pícnina v monokultuře nebo ve směskách formou čerstvé píce, častěji siláží a senáží.

Ozimá pšenice v letech s deficitem srážek

Ozimá pšenice v letech s deficitem srážek

09. 10. 2019 Ing. Marie Váňová, CSc. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 5343x

Obilniny jsou původem stepní trávy, u nichž se postupným šlechtěním podařilo zvyšovat výnosy a kvalitu. Vzhledem k jejich prapůvodu by se mohlo zdát, že mají vyšší míru tolerance k suššímu průběhu počasí. Avšak současné požadavky na vysoký výnos nejsou v souladu s velkou nerovnoměrností srážek v daném vegetačním období, kdy každá růstová fáze si nárokuje určité penzum vláhy.

Výskyt bakterie Ralstonia solanacearum v povrchových vodách v roce 2018

Výskyt bakterie Ralstonia solanacearum v povrchových vodách v roce 2018

07. 10. 2019 Ing. Lenka Wasserbauerová; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Havlíčkův Brod Choroby Zobrazeno 2679x

Bakterie Ralstonia solanacearum je jednou z nejvýznamnějších fytopatogenních bakterií na světě. Důvodem je mimořádně široké spektrum hostitelských rostlin (více než 250 rostlinných druhů), její agresivita a vytrvalost.

Výhled produkce olejnin a zejména sóji v roce 2019

Výhled produkce olejnin a zejména sóji v roce 2019

04. 10. 2019 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 6125x

Podle odhadů USDA se letošní odhad produkce olejnatých semen neustále snižuje (prognóza v červenci 586 mil. tun), a téměř s jistotou nedosáhne rekordní produkce loňského roku, která činila 602 milionů tun. Největší meziroční snížení produkce se odhaduje u sóji.

Chrpa modrá

Chrpa modrá

02. 10. 2019 Ing. Jan Štrobach, Ph.D., Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 6243x

Chrpa modrá (Centauera cyanus L.) nebo také zvaná chrpa polní je jednoletý nebo ozimý druh, který v historii patřil mezi velice rozšířené a významné plevele, které způsobovaly zemědělcům nemalé škody. I když v průběhu historie byla na regulaci chrpy využita řada prostředků, nepodařilo se chrpu oproti jiným plevelům zcela a trvale na polích potlačit i přes to, že jeden čas z naších polí téměř vymizela.

Jednoduše, spolehlivě, levně = Sumimax

Jednoduše, spolehlivě, levně = Sumimax

01. 10. 2019 Josef Zeman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1646x

Letos načíná Sumimax druhou dekádu svého herbicidního působení na našem trhu. Léta jeho používání ve všech regionech prokázalo, že se jedná o spolehlivé, jednoduše použitelné a v neposlední řadě levné herbicidní ošetření ozimých pšenic.

Ochrana ovoce v integrované produkci pro období září a října

Ochrana ovoce v integrované produkci pro období září a října

30. 09. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1742x

S příchodem podzimních měsíců se pomalu uzavírá vegetační sezona a sní i ochrana sadů. Případné aplikace pesticidů se týkají jen středně pozdních a pozdních odrůd jádrovin, které postupně dozrávají a probíhá jejich sklizeň.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (4): Voškovníky

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (4): Voškovníky

30. 09. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert o. z. Choroby Zobrazeno 6284x

Stonka je 15 až 120 cm vysoká, husto chlpatá, krátko čiarkovito škvrnitá. Listy sú z obidvoch strán šedo-zelené, približne rovnako dlhé ako široké, do 11 × 10 cm veľké, trojuholníkového až srdcovitého tvaru, zriedka celistvé, troj až päťlaločnaté hrubo pílovité.

Choroby a škůdci kostivalu

Choroby a škůdci kostivalu

27. 09. 2019 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 2288x

Kostival lékařský (Symphytum officinale L., Boraginaceae) se přirozeně vyskytuje na vlhkých stanovištích v Evropě a Asii, sekundárně i v Severní Americe. Jako vysoce přizpůsobivá bylina se objevuje také na loukách či v opuštěných zahradách, kde je považována za plevel. Z planých druhů byly vyšlechtěny kultivary využívané v okrasném zahradnictví. Kostival uplandský (S.

Invazní plevele (5): Plevelná slunečnice roční

Invazní plevele (5): Plevelná slunečnice roční

26. 09. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4485x

Slunečnice roční je v našich podmínkách především pěstována na polích jako významná olejnina a v zahradách jako okrasná letnička. Kromě toho se ale i v našich podmínkách vyskytuje planá forma slunečnice, která se lokálně uplatňuje jako polní plevel. Dokáže vytvářet mohutné rostliny, které plodině silně konkurují a snižují výnos. Často je však zaměňována za pouhý výdrol kulturní slunečnice a její výskyt tak uniká pozornosti.

Kompostování bioodpadů jako zdroj zaplevelení

Kompostování bioodpadů jako zdroj zaplevelení

25. 09. 2019 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 4757x

V současné době nabývají komposty nový význam především jako způsob využití biologicky rozložitelných odpadů. Ze zákona o odpadech vyplývá povinnost odděleného sběru biologicky rozložitelných odpadů, a proto význam výroby kompostů v současnosti roste. Tlak na třídění a recyklaci odpadů vede k rozvoji sítě biopopelnic a jejich pravidelného vyvážení, vytváření sběrných dvorů a k využívání odpadů z městské zeleně.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2019

25. 09. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2753x

U jádrovin můžeme moniliniovou hnilobu (Monilinia fructigena) a řadu dalších skládkových chorob omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní přípravky: Geoxe 50 WG - ochranná lhůta (OL) 3 dny, Pomax - OL 5 dnů; Bellis - OL 7 dnů, Luna Experience, Moon Privilege, - OL 14 dnů nebo pozdní ošetření proti strupovitosti některým z přípravků s kratší ochrannou lhůtou: Talent, Zato 50 WG - OL 14 dnů aj.

Nejčastější rezidua pesticidů v medu a pylu z lokalit s intenzivním hospodařením

Nejčastější rezidua pesticidů v medu a pylu z lokalit s intenzivním hospodařením

24. 09. 2019 Ing. Martina Stejskalová, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 9108x

Aplikace přípravků na ochranu rostlin je často nezbytnou součástí zemědělské výroby. Při jejich používání musíme mít na zřeteli ochranu životního prostředí, proto hledáme postupy, které umožní chránit před a účinky pesticidů necílové organizmy. Typickým zástupcem necílových organizmů, jsou opylovači.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2019

24. 09. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2793x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Pastviny vyprahlé po suchém roce a možnosti jejich regenerace

Pastviny vyprahlé po suchém roce a možnosti jejich regenerace

23. 09. 2019 Ing. Ivan Houdek; DLF Seeds, s.r.o. Hladké Životice Technologie pěstování Zobrazeno 7336x

Po velmi suchém jaru v roce 2018 většina chovatelů zažila snad nejhorší pastevní sezonu posledních let. Na porostech bylo na čem pást ještě tak do června, po prvních sečích lučních porostů už toho většinou moc nenarostlo a bylo třeba přikrmovat. Zejména v severních a východních Čechách - na Hradecku, ve středních Čechách, na Šumavě, ale i v Bílých Karpatech.

Význam ozimých jednoděložných plevelů na orné půdě

Význam ozimých jednoděložných plevelů na orné půdě

20. 09. 2019 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2895x

Obecně vzato hlavním cílem integrovaných systémů regulace plevelů na orné půdě je postupně snižovat zaplevelenost, co nejvíce eliminovat konkurenci plevelů vůči kulturním rostlinám při zachování diversity plevelných druhů v agroekosystému. Smyslem fungujícího systému regulace na jednotlivých pozemcích a celých farmách je harmonické spojení zpracování půdy, agrotechniky, využití herbicidů i celé řady dalších faktorů.

Najzávažnejšie choroby a škodcovia gaštana jedlého

Najzávažnejšie choroby a škodcovia gaštana jedlého

19. 09. 2019 Najzávažnejšie choroby a škodcovia gaštana jedlého Sady a vinice Zobrazeno 10754x

V našich podmienkach je gaštan jedlý - kaštanovník setý/jedlý (Castanea sativa) mohutná drevina, ktorá zriedkavo rastie ako krík. Dožíva sa 500 až 600 rokov, v južnej Európe sa môže dožiť aj 1 000 rokov a viac. Najstarší jedlý gaštan sa nachádza v Sicílii - Castagno dei Cento Cavalli.

1 .. 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 .. 111
detail