BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

28. 03. 2019 Ing. Milena Mařáková, Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1495x

Vysoký výnos je nezbytným předpokladem dobrého hybridu na zrno. Stabilní, zároveň vysoký výnos a očekávané agronomické vlastnosti potvrzuje hybrid kukuřice LG 31.276 (FAO 260) nejen v ÚKZÚZ, ale především na běžných plochách. Ranostním zařazením je k dispozici velkému počtu zemědělských podniků od obilnářské po kukuřičnou výrobní oblast. Je vhodný jak na zrno, tak i ke sklizni technologické siláže s vysokým obsahem škrobu.

Lýkožrout smrkový a české lesy II. - Možnosti kontroly a obrany

Lýkožrout smrkový a české lesy II. - Možnosti kontroly a obrany

27. 03. 2019 Ing. Marie Zahradníková, Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Jíloviště-Strnady Škůdci Zobrazeno 3793x

Současná kůrovcová kalamita postavila před lesníky (včetně vlastníků lesa) při snaze o její řešení řadu praktických problémů, se kterými jsme se dosud v takové míře nesetkali. K jejímu rozvoji přispěla celá řada faktorů.

Proseeds
Energen

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

Ve druhé polovině dubna 2024 prochází porosty nízkými teplotami. Některým porostům teploty okolo 8 °C spíše prospějí, jiné budou pravděpodobně poškozené nočními mrazíky. Obecně by takovýto průběh teplot nebyl k tomuto datu nijak výjimečný, ale vzhledem k vývoji porostů, které jsou o měsíc napřed, to může být problém.

Korvetto znamená převrat v jarní ochraně řepky

Korvetto znamená převrat v jarní ochraně řepky

26. 03. 2019 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 4861x

V loňském roce nastal výrazný posun v možnostech základní ochrany řepky proti plevelům, kdy byly uvedeny k používání nové herbicidy Metazamix (preemergentní až postemergentní aplikace) a Belkar (postemergentní aplikace). Při nejistých srážkách v období setí řepky je logickým krokem přechod od klasického preemergentního ošetření k časně postemergentní nebo vyloženě postemergentní ochraně.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

Choroby obilnin (9) - Fuzariózy obilnin

25. 03. 2019 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3534x

Houby rodu Fusarium jsou významnými patogeny obilnin, které jimi mohou být ohroženy po celou dobu vegetace. Negativně ovlivňují klíčení zrn, napadají kořeny a báze stébel, ale největší škody vznikají po infekci klasů, kde způsobují tzv. růžovění klasů pšenice, ječmene, žita. Fuzária způsobují ztráty na kvantitě i kvalitě výnosu, vytvářejí mykotoxiny, které znehodnocují zrna a ohrožují tak zdraví lidí a zvířat.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

Pro zdravý porost řepky a vysoký výnos

23. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 2317x

S nástupem nového roku jsou často spojena očekávání a přání jak soukromá, tak pracovní. V oboru, kde mnohé záleží na vlídnosti přírody, jedním z přání bývá i dobré počasí. Dobré počasí může mít však mnoho podob. Ideální by byl dostatek vláhy bez výskytu chorob a škůdců. Bohužel však ani chorobám ani škůdcům se nevyhneme za téměř žádného počasí.

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

21. 03. 2019 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o Plevele Zobrazeno 3091x

Herbicid Saracen Max přináší zcela nové možnosti v ochraně ozimých a jarních obilnin proti dvouděložným plevelům na jaře. Posouvá hranice v herbicidní ochraně obilnin díky svým jedinečným vlastnostem, které ocení každý pěstitel. Obsahuje dvě účinné látky, které se ideálně doplňují v herbicidní účinnosti, a tím je dosaženo vysoké účinnosti na velmi široké spektrum dvouděložných plevelů.

Integrovaná ochrana ovoce - historie, současnost i budoucnost

Integrovaná ochrana ovoce - historie, současnost i budoucnost

20. 03. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2716x

Pěstování ovoce je v současné době v převažující míře reprezentováno integrovanou produkcí, a to jak v rámci ČR, tak celé Evropy. Podpora těchto systémů je vyjádřená nejen dotační politikou a jejich nedávným ukotvením v legislativě, ale také dlouhodobě nastavenými prioritami výzkumu, výukovými programy na vysokých školách a dalšími způsoby.

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo  s SDHI do brambor

Emesto® Silver - nové fungicidní mořidlo s SDHI do brambor

17. 03. 2019 Ing. Jana Doubková, Ph.D. Choroby Zobrazeno 2820x

Společnost Bayer připravila pro jarní sezonu 2019 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Emesto® Silver nahrazuje stávající Monceren® Pro.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

16. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5026x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

15. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2306x

Porosty, kde přetrvává zaplevelení pcháčem rolním, šťovíkem kadeřavým, případně dalšími vytrvalými plevely, bude vhodné ještě ošetřit některým účinným herbicidem s účinnou látkou MCPA, 2,4-D, clopyralid, dicamba aj. Maximální herbicidní účinnosti dosáhneme při aplikaci na plevele ve fázi listové růžice až do výšky 20–30 cm pcháče a při teplotách nad 12 °C. Toto ošetření můžete spojit s případným ošetřením proti listovým a klasovým chorobám.

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

14. 03. 2019 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1905x

Vlhčí počasí s přeprškami v Čechách brzdilo žně, naopak na východě našeho území, zejména na jižní Moravě, sklizeň hlavních plodin proběhla rychleji, avšak s velkým propadem výnosů (Břeclavsko, Hodonínsko, Znojemsko). V regionech s většími srážkami se dále zlepšil stav kukuřice, cukrovky, slunečnice, pozdních odrůd brambor, ale i sóji, která zčásti regenerovala.

Rok 2018 na moravských polích

Rok 2018 na moravských polích

13. 03. 2019 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kolektiv; Agrotest fyto, s.r.o., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1877x

Počátek roku nám dává možnost krátkého ohlédnutím za tím, co se v uplynulém roce událo, zda v konečné bilanci šlo o rok, na který budeme vzpomínat v dobrém či na něj raději zapomeneme. V každém případě je toto zpětné ohlédnutí vhodným okamžikem pro uvědomění si řady souvislostí a zákonitostí, které se opakovaně projevují.

Lýkožrout smrkový a české lesy I. - Historie a současnost

Lýkožrout smrkový a české lesy I. - Historie a současnost

12. 03. 2019 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., Ing. Marie Zahradníková; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Jíloviště-Strnady Škůdci Zobrazeno 4843x

Lýkožrout smrkový patří dlouhodobě k nejvýznamnějším škůdcům lesních porostů ve střední a severní Evropě. Se stoupajícím podílem smrku v našich lesích jeho význam postupně narůstal. Jde o typického sekundárního a fyziologického škůdce. Napadá především čerstvě odumřelé stromy (dřevo), proto je důležité včasné zpracování polomů nebo odstranění dříví z těžby z porostů, a teprve při přemnožení napadá i zdánlivě zdravé stromy.

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

11. 03. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2926x

Základním životním projevem semen je schopnost klíčit. Klíčení a jeho rychlost závisí jak na vlastní kvalitě semen na jedné straně, tak na podmínkách prostředí (voda, teplota, vzduch) na straně druhé. Vlastní hodnota klíčivosti, případně střední doba klíčení, je vyjádřitelná v procentech nebo váženým průměrem. I semena s vysokou výchozí klíčivostí však mohou při skladování v nevhodných podmínkách životaschopnost rychle ztrácet.

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (44): Řízení hmyzí rezistence I. – obecné zásady

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (44): Řízení hmyzí rezistence I. – obecné zásady

09. 03. 2019 Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i Škůdci Zobrazeno 2063x

V tomto příspěvku jsou popsány zásady řízení hmyzí rezistence. Významnou součástí naplňování těchto zásad je monitoring rezistence škodlivých organizmů vůči pesticidům a antirezistentní strategie, které patří k významným opatřením pro uplatňování systému integrované ochrany rostlin, respektive pro naplňování zásady č. 9 z vyhlášky o obecných zásadách integrované ochrany rostlin.

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

08. 03. 2019 RNDr. Klára Kosová, Ph.D., Ing. Jiří Hermuth; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha - Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 2345x

Voda hraje klíčovou úlohu v různých aspektech života. Nedostatek vody, tedy sucho, představuje celosvětový problém v různých oblastech života, čemuž odpovídají i různé definice pojmu sucho.

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2017/18

Výskyt chorob obilnin v odrůdových pokusech ve vegetačním roce 2017/18

07. 03. 2019 Ing. Pavel Kraus, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Choroby Zobrazeno 2113x

Průběh počasí má zásadní vliv na výskyt škodlivých organizmů a jejich interakci s genotypem hostitelské rostliny. Ročník 2017/18 byl charakterizován mimořádně vysokými teplotami a nízkými úhrny srážek v průběhu většiny vegetačního období. Růst a vývoj rostlin tak byl zpravidla více než patogenními organizmy ovlivněn abiotickými stresovými faktory.

Choroby náprstníku

Choroby náprstníku

06. 03. 2019 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2839x

Z přibližně 25 druhů náprstníku (Digitalis L., Plantaginaceae) se využívají jako léčivé rostliny pouze náprstník vlnatý (Digitalis lanata), náprstník červený (D. purpurea), ojediněle náprstník žlutý (D. lutea). Pěstování náprstníku červeného bylo postupně nahrazeno (D. lanata), který obsahuje vyšší množství účinných látek.

Tmavka švestková - tvrdá realita

Tmavka švestková - tvrdá realita

04. 03. 2019 RNDr. Oldřich Pultar, CSc.; Chelčice Škůdci Zobrazeno 9055x

V roce 2015 se čtenáři tohoto časopisu mohli seznámit s tehdy novým invazním škůdcem peckovin, tmavkou švestkovou (Eurytoma schreineri). Uběhly tři roky, a je načase zhodnotit, co za tu dobu dokázala tmavka, a co my. Realita je tvrdá.

Choroby brambor a ochrana v roce 2018

Choroby brambor a ochrana v roce 2018

03. 03. 2019 Ing. Ervín Hausvater, CSc., Ing. Petr Doležal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Choroby Zobrazeno 13412x

Průběh vegetace v roce 2018 byl i pro brambory do značné míry extrémní, a také lokálně velmi rozdílný, takže jakékoliv zevšeobecnění má výjimky a nemusí platit stejně pro všechny pěstitelské oblasti. Specifické podmínky měla ranobramborářská oblast, kde se výsadba vlivem chladného počasí opozdila, ale značná část porostů byla zavlažována, takže následující řádky jsou věnovány především tradičním bramborářským oblastem.

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

02. 03. 2019 Ing. Jiří Hermuth a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 5495x

Ruzrok je první česká odrůda čiroku zrnového Sorghum bicolor (L.) Moench. vyšlechtěná na pracovišti Genové banky Ing. Jiřím Hermuthem z VÚRV, v.v.i., která byla registrována v roce 2014 pro podmínky České republiky.

Zkušenosti s růstovým regulátorem Medax® Max

Zkušenosti s růstovým regulátorem
Medax® Max

02. 03. 2019 Jaroslav Šubr; ZS Trutnov Ochrana obecně Zobrazeno 2198x

Na našem pracovišti jsme testovali růstový regulátor Medax® Max v rámci registračního řízení. Zkoušeli jsme morforegulační efekt a bezpečnost pro kulturní plodinu. Testování bylo prováděno podle mezinárodních metodik. Pravidelně ho aplikujeme do demonstračních pokusů, které jsou prezentovány široké zemědělské veřejnosti na pravidelných polních dnech.

Tým slunečnic do nepohody

Tým slunečnic do nepohody

01. 03. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1767x

Mraky slunečnici nesvědčí a sezóna 2019 je z pohledu ekonomických vyhlídek zamračená pořádně. Dobrou zprávou je, že alespoň co se týká počasí a podnebí, je zde skupina slunečnic, která si ani ze špatného počasí nebo ze sucha těžkou hlavu nedělá.

Poškození polních plodin v roce 2018

Poškození polních plodin v roce 2018

28. 02. 2019 Ing. Vít Bittner, MARIBOHILLESHÖG ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 2504x

„Sucho, sucho, sucho na mnoha místech České republiky“, touto větou začínal podobný článek v loňském roce hodnotící problematiku poškození polních plodin v roce 2017. Ale co říci o ročníku 2018? „Sucho, sucho, sucho“ v celé České republice v pěstitelském roce 2018.

Perspektiva sladovnického ječmene

Perspektiva sladovnického ječmene

28. 02. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2445x

Zajímavou tržní plodinou současného zemědělství je sladovnický ječmen, uplatňující se ve velkém v domácích i zahraničních sladovnách. Širokou nabídku odrůd s jistotou uplatnění představila na listopadovém semináři ve Větrném Jeníkově společnost Limagrain Central Europe Cereals.

1 .. 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 .. 76
detail