BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Vliv moření osiva sóji na tvorbu kořenového systému a produkci semen v roce 2018

Vliv moření osiva sóji na tvorbu kořenového systému a produkci semen v roce 2018

05. 06. 2019 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1799x

Zdravé a vitální osivo hraje klíčovou roli při úspěšném pěstování všech zemědělských plodin. Vitalita osiva je proto jedním ze základních faktorů ovlivňujících nejen samotnou kvalitu založení porostu, ale i tvorbu kořenového systému a nadzemních orgánů.

Biologická ochrana rostlin s využitím mykoparazitických hub

Biologická ochrana rostlin s využitím mykoparazitických hub

03. 06. 2019 Mgr. Eliška Ondráčková a kol. Choroby Zobrazeno 5585x

Mykoparazitické houby mají schopnost napadnout hyfy jiné houby a využít je jako zdroj živin. Někdy se používá také termín hyperparazitismus k popsání houby parazitující na jiné patogenní houbě. Tyto schopnosti hub se využívají v biologické ochraně rostlin.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Reakce původců stéblolamu na vybrané účinné látky fungicidů

Reakce původců stéblolamu na vybrané účinné látky fungicidů

30. 05. 2019 Mgr. Jana Palicová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2278x

Stéblolam je nejzávažnější chorobou pat stébel obilnin. Jeho původcem jsou dva samostatné druhy vřeckovýtrusých hub: Oculimacula yallundae a Oculimacula acuformis.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Řízení hmyzí rezistence - mandelinka bramborová, obaleč jablečný a mera skvrnitá

Řízení hmyzí rezistence - mandelinka bramborová, obaleč jablečný a mera skvrnitá

22. 05. 2019 Ing. Jitka Stará, Ph.D., Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i Škůdci Zobrazeno 2412x

V tomto příspěvku je využití zásad řízení hmyzí rezistence popsáno na škůdcích s výskytem rezistence vůči insekticidům na našem území, které způsobují pěstitelům brambor a ovocných plodin největší problémy. Řízení hmyzí rezistence je popsáno pro mandelinku bramborovou, obaleče jablečného a meru skvrnitou. Popsaný stav řízení je platný pro ČR a pro poslední období do roku 2018.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Houba Verticillium longisporum na řepce ozimé

Houba Verticillium longisporum na řepce ozimé

20. 05. 2019 Ing. Eva Zusková, Mgr. Veronika Konradyová, Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 3786x

Jednou z hlavních kořenových chorob řepky v současné době je verticiliové vadnutí, které způsobují Verticillium longisporum (C. Stark) Karapapa, Bainbr & Heale, 1997 a Verticillium dahlie Kleb. (1913), z hlediska patogenity je významnějším původcem V. longisporum.

Kukurica + Galleko® = spokojný pestovateľ

Kukurica + Galleko® = spokojný pestovateľ

18. 05. 2019 Mgr. Martin Šotik; Galleko Ochrana obecně Zobrazeno 2109x

V minulej sezóne sme sa v Galleku viac zamerali na kukuricu. Vybrali sme si ju vzhľadom na veľké rozlohy pestovateľských plôch a jej narastajúci význam do budúcna. Navyše posledné sezóny boli z hľadiska počasia (mimoriadne suchá) v niektorých častiach Slovenska a Čiech nie veľmi naklonené tejto plodine. Vzniklo tak množstvo pokusov.

Vytrvalé plevele v porostech kukuřice

Vytrvalé plevele v porostech kukuřice

17. 05. 2019 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Světlana Chovancová; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 4897x

Kukuřice je v současné době druhou nejpěstovanější plodinou na světě. Její celosvětová produkce přesáhla jednoho bilionu tun zrna. V České republice je kukuřice třetí nejvýznamnější plodinou. Celková produkce kukuřice se za posledních dvacet let zvýšila více než sedmkrát.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2019

16. 05. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5853x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloně a strupovitost jabloně a hrušně . Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic. Na hrušních může také škodit rzivost hrušně a místy i mera skvrnitá a mera hrušňová.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2019

15. 05. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3031x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů nejpozději ve fázi BBCH 50–51 (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek - plodomorky pšeničné a plevové, také výskyty těchto škůdců.

Invazní plevele (2) - Mračňák Theophrastův

Invazní plevele (2) - Mračňák Theophrastův

14. 05. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3486x

Mračňák Theophrastův (Abutilon theophrasti Med.) se na našem území jako polní plevel začal intenzivně šířit především až v 21. století. Velmi rychle se stal obtížným plevelem v porostech cukrovky, roste i v kukuřici, slunečnici nebo v porostech zeleniny. Vzhledem k obtížné regulaci má na vybraných polích jeho výskyt až kalamitní charakter.

Odrůdové rozdíly v preferenci škůdců řepky a možnosti využití pro diferencovanou ochranu

Odrůdové rozdíly v preferenci škůdců řepky a možnosti využití pro diferencovanou ochranu

13. 05. 2019 Ing. Tomáš Hovorka, Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2357x

Jednotlivé odrůdy řepky mají pro některé druhy škůdců rozdílnou atraktivitu. Jsou-li rozdíly mezi dvěma odrůdami dostatečně významné, lze je využít pro diferencovanou ochranu proti škůdcům, pokud jsou obě odrůdy vysety na stejném pozemku. Přednostně se ošetří škůdci preferovaná odrůda řepky vysetá podél okraje pozemku a méně atraktivní odrůda se ponechá bez ošetření.

Ochrana ovocných dřevin v květnu

Ochrana ovocných dřevin v květnu

13. 05. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 2061x

V minulém čísle jsme věnovali pozornost dění v sadech v průběhu měsíce dubna, který můžeme ztotožnit s počátkem vegetační sezony. S příchodem měsíce května již ale příroda jede, obrazně řečeno, na plný plyn. Průměrné teploty dosahují 13 °C a srážek v celostátním dlouhodobém průměru spadne 70 mm.

Kompletní a vysoká účinnost

Kompletní a vysoká účinnost

09. 05. 2019 Ing. Martin Hájek, Ph.D.; Syngenta Choroby Zobrazeno 2311x

Elatus™ Era je nejúčinnější fungicid, který díky kompletní ochraně listů poskytuje nadprůměrné výnosy v té nejvyšší kvalitě a nejdelší době účinku.

Zkuste zlatou edici osvědčené technologie

Zkuste zlatou edici osvědčené technologie

08. 05. 2019 Ing. Helena Bochová; Syngenta Choroby Zobrazeno 2533x

Situace na trhu s přípravky na ochranu rostlin není zrovna růžová a budoucnost se jeví ještě složitější. Snažíme se tedy vyvíjet a uvádět na trh přípravky, u kterých je předpoklad, že tu s námi alespoň pár let zůstanou.

Serenade® ASO - biologický přípravek pro široké spektrum plodin

Serenade® ASO - biologický přípravek pro široké spektrum plodin

06. 05. 2019 Mgr. Zdeněk Vošlajer, Ing. Marian Havlíček; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 4430x

Společnost Bayer představila a od roku 2018 zajistila dostupnost přípravku Serenade® ASO pro české zemědělce. V první vegetační sezóně bylo doporučeno použití převážně v plodinách, jako je réva vinná, ovoce či zelenina. I přesto si někteří pěstitelé vyzkoušeli první provozní aplikace tohoto přípravku i v polních plodinách.

Užitečné organizmy (1) - Parazitoidi škůdců

Užitečné organizmy (1) - Parazitoidi škůdců

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 639x

Užitečné organizmy zahrnující predátory a parazitoidy tvoří základní kámen systému biologické a integrované ochrany rostlin. Znalosti o predátorech jsou mezi zemědělskou veřejností na relativně dobré úrovni, ale znalost parazitoidů je nedostatečná i mezi aplikovanými entomology.

Užitečné organizmy (2) - Blanokřídlí parazitoidi

Užitečné organizmy (2) - Blanokřídlí parazitoidi

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1227x

Většina parazitoidů zemědělských škůdců se řadí mezi blanokřídlý hmyz. Řád blanokřídlý je charakterizován kousacím ústním ústrojím a 2 páry blanitých křídel s charakteristickou žilnatinou, která je odliší od podobných řádů. Nejčastěji se zaměňují s dvoukřídlími (Diptera), kteří mají pouze 1 pár křídel a ústní ústrojí lízací nebo bodavě sací.

Užitečné organizmy (4) - Lumkovití

Užitečné organizmy (4) - Lumkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 485x

Čeleď lumkovití (Ichneumonidae) se v Evropě rozděluje do 34 podčeledí. V každé podčeledi je různý počet rodů a druhů. Málopočetné podčeledi zahrnují pouze jeden druh, naopak v nejpočetnějších je více než 1 000 druhů. Počet podčeledí není dosud ustálen. Jednotlivé podčeledi s významem pro zemědělství nebo se zajímavou biologií si postupně představíme s uvedením nejvýznamnějších zástupců.

Užitečné organizmy (3) - Nadčeleď lumci

Užitečné organizmy (3) - Nadčeleď lumci

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1186x

Nadčeleď lumci (Ichneumonoidea) obsahuje dvě druhově početné čeledi: lumkovití (Ichneumonidae) a lumčíkovití (Braconidae). Nadčeleď je charakteristická mnoha článkovými, nelomenými tykadly bez paličky na konci a bohatou křídelní žilnatinou.

Užitečné organizmy (5) - Lumkovití

Užitečné organizmy (5) - Lumkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 664x

Dnes si představíme zástupce málopočetných podčeledí lumků, které zahrnují pouze několik druhů v jednom rodu.

Užitečné organizmy (6): Lumkovití - Pimplinae

Užitečné organizmy (6): Lumkovití - Pimplinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 561x

Podčeleď Pimplinae s našimi 33 rody a 113 druhy patří mezi středně početné podčeledi lumků. Zahrnuje specialisty i vyslovené polyfágy, schopné parazitovat okolo 200 druhů hmyzu z různých řádů. Většinou parazitoidi motýlů a brouků, některé druhy jsou hyperparazitoidi jiných lumků a lumčíků. Část druhů ektoparazitoidi pavouků nebo se vyvíjejí uvnitř vaječných kokonů pavouků.

Užitečné organizmy (7): Mšicovníkovití - Aphelinidae

Užitečné organizmy (7): Mšicovníkovití - Aphelinidae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1938x

Dnes vybočíme z taxonomické posloupnosti a podíváme se na zástupce čeledi mšicovníkovití, kteří se v současné době vyskytují na rostlinách a regulují problematické škůdce, na které registrované přípravky často nestačí.

Užitečné organizmy (8): Lumkovití - Banchinae

Užitečné organizmy (8)
Lumkovití - Banchinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 593x

Podčeleď Banchinae se specializuje na housenky motýlů. Zahrnuje mnoho užitečných druhů, kteří napadají nejčastěji housenky tzv. drobných motýlů. Vývoj larvy parazitoida probíhá uvnitř těla hostitele, který se většinou vyvíjí zcela normálně, bezpříznakově.

Užitečné organizmy (9): Lumkovití - Cryptinae

Užitečné organizmy (9): Lumkovití - Cryptinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 843x

Podčeleď Cryptinae je vysoce různorodá jak morfologicky, tak biologicky. Zahrnuje drobné i velké druhy, křídla samic jsou plně vyvinuta, zkrácená či úplně chybějí. Larvy se vyvíjejí uvnitř i na povrchu těla hostitele, nemálo druhů patří mezi hyperparazitoidy. U nás je více než 90 rodů a 428 druhů, v Evropě 116 rodů a 1 076 druhů.

Užitečné organizmy (10): Lumkovití - Phygadeuontinae

Užitečné organizmy (10): Lumkovití - Phygadeuontinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 403x

Podčeleď Phygadeuontinae, jak již bylo uvedeno v předchozím dílu seriálu, je nově vyčleněna z původní podčeledi Cryptinae. Většina druhů této podčeledi se od současných Cryptinae odliší podle dlouhé a výrazné rýhy (sternaulus) v dolní části středobočí, dvou nepigmentových bodů (přerušení) druhé střední příčky (bullae) - Cryptinae vždy maximálně jedno, propodeum s více lištami, kladélko výrazné se zřetelnými zuby a nodem na konci.

1 .. 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 .. 75
detail