BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Choroby Zobrazeno 1832x

Vysokou a kvalitní produkci obilnin si dnes již nelze představit bez promyšlené a správně načasované aplikace fungicidů. Jejich současná nabídka je velice široká a obsahuje jak nové přípravky (ze skupiny SDHI), tak i přípravky starší, praxí dlouhodobě používané a ověřené.

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 1711x

Tradiční pěstování cukrové řepy se v posledních dnech stává mnohem složitějším, a to díky zákazu některých dlouho používaných účinných látek. V roce 2020 skončily herbicidy na bázi chloridazonu a desmedifamu (tzv. „Déčko“). Výše uvedené 2 účinné látky se na mnoho let staly nedílnou součástí postřikových sledů, které ale bude nutno od této sezóny změnit a nahradit novými.

Limagrain
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Žlutá a zelená - to je Propulse

Žlutá a zelená - to je Propulse

23. 04. 2021 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1552x

Je to již téměř rok, kdy jsem psala svůj každoroční „oslavný“ příspěvek na Propulse. Ten příspěvek začínal větou „Je stav nouze.“ Nikdo z nás netušil, že i za rok ve stejnou dobu bych mohla začínat úplně stejnou větou. Příroda je příroda, v dobrém i zlém.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

23. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1894x

Tak jako každoročně, s blížícím se jarem začíná být aktuální příprava na novou sezonu v ochraně ovoce. Stále patrnější životní projevy stálých obyvatel sadů i jejich návštěvníků z řad různých druhů členovců i obratlovců nás upozorňují na fakt, že se zima chýlí ke svému konci.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

22. 04. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2035x

Kvalita osiva patří k nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím strukturu porostu a tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností semen zařazených pod pojmem semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

20. 04. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D, Prof. Ing. Josef Soukup CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3162x

V posledních letech výrazně vzrostly plochy ozimé pšenice ošetřené proti plevelům již v podzimním období (zejména časné postemergentní ošetření), což je způsobeno především dobrou účinnosti používaných herbicidů. Vláhové podmínky totiž bývají, z hlediska působení většiny herbicidů, v tomto období velmi příznivé.

Jaro se blíží, co na to obilniny

Jaro se blíží, co na to obilniny

19. 04. 2021 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Plevele Zobrazeno 1542x

Mezi prvotní jarní ochranná opatření při pěstování obilnin patří herbicidní ošetření a regulace růstu. Loňský podzim na velké části našeho území panovali deště a velmi komplikovali setí, proto na mnoha zemědělských podnicích byl problém obilniny vůbec zasít. Pokud se to přeci jen s vypětím sil podařilo, tak se často nestihlo tradiční podzimní herbicidní ošetření.

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

19. 04. 2021 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2461x

Osivo luskovin je známé tím, že je velmi náchylné na jakékoliv poškození, ať už se jedná o poškození při skladování (kolísání vlhkosti, nevhodná teplota) nebo poškození již při jeho produkci (nevhodné podmínky při dozrávání, nešetrná sklizeň, nevhodně zvolená agrotechnika semenářského porostu).

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

Nobelova cena za chemii v roce 2020 za CRIPSR-Cas9

18. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Osivo a sadba Zobrazeno 2200x

Genové inženýrství a zejména editace genomu právě prochází bouřlivou revolucí. Jakou máme šanci, že si touto technologií polepšíme a neuškodíme? Negativní důsledky postupujících klimatických změn - narůstající horko a sucho, šířící se nové choroby a škůdci aj. mohou pomoci podstatněji zmírnit (kromě dalších opatření) také nové metody genetického inženýrství a zejména nově objevená editace genomu.

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

Úponkové odrůdy hrachů Limagrain

17. 04. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1961x

Hrách je v ČR tradiční plodinou využívanou k potravinářským, krmným i pícninářským účelům. Hrách kromě poutání vzdušného dusíku významně zlepšuje půdní strukturu a celkovou úrodnost půdy. Je to jedna z plodin, které velice pomohlo zavedení tzv. greeningu. Pozdější úprava bohužel vyloučila aplikaci přípravků na ochranu rostlin do těchto porostů.

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

Nový insekticídny systém pre pestovateľov repky a maku

17. 04. 2021 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2424x

Úspešné pestovanie ozimnej repky je náročné na zvládnutie jarnej insekticídnej ochrany. Zvýšená intenzita a skrátený interval striedania osiatych plôch vytvára vhodné podmienky pre výskyt významných škodcov tejto plodiny. V priebehu minulého roka došlo k ukončeniu autorizácie insekticídnych účinných látok thiacloprid a chlorpyrifos, ktoré v kombináciách s pyretroidnou zložkou tvorili významný pilier ochrany porastov repiek.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2021

16. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3980x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, dále jsou tu svilušky a různé druhy mšic, obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2021

15. 04. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2349x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob: padlí pšenice, feosferiové skvrnitosti pšenice (braničnatky plevové) a septoriové skvrnitosti pšenice (braničnatky pšeničné), hnědé rzivosti pšenice (rzi pšeničné) a dalších. Rozvoj chorob v porostech bude zvláště záležet na dalším průběhu počasí. U citlivých odrůd sledujte výskyty chorob a včas proveďte ošetření.

Houbové choroby řepky ozimé a stonkoví krytonosci

Houbové choroby řepky ozimé a stonkoví krytonosci

13. 04. 2021 Ing. Milena Bernardová, Ing. Lucie Švehlová; Zkušební stanice Kluky Škůdci Zobrazeno 2140x

V odborné literatuře a dalších zdrojích se setkáváme s informacemi o tom, že pokud je silnější napadení stonků řepky larvami stonkových krytonosců, je následně zjišťováno i silnější napadení houbovými chorobami. Abychom si mohli ověřit/doložit tyto informace, je nutné, aby se v jednom roce vyskytli silně jak škůdci - krytonosec řepkový a čtyřzubý, tak i choroby - zejména hlízenka obecná (bílá hniloba řepky).

Integrovaná ochrana ovoce nejen v roce 2021

Integrovaná ochrana ovoce nejen v roce 2021

13. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r. o. Sady a vinice Zobrazeno 2205x

Nová vegetační sezona je opět za dveřmi, což je příležitost k zamyšlení nad tím, co můžeme očekávat v ochraně ovoce v roce 2021 a možná i s určitou perspektivou v letech dalších.

Pokroky ve šlechtění řepky ozimé LG

Pokroky ve šlechtění řepky ozimé LG

13. 04. 2021 Ing. Milena Mařáková, Ing. Jiří Matuš; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 4654x

Řepka se v posledních dvou desetiletích stala u nás a v celé Evropě významnou tržní plodinou. Řepkový olej hraje zásadní roli v potravinářském využití a jeho spotřeba a tím i význam řepky vzrostl zejména kvůli kontroverznímu povinnému přimíchávání metylesteru řepkového oleje do motorových paliv.

Nabité portfolio UPL pro T1 ochranu obilnin

Nabité portfolio UPL pro T1 ochranu obilnin

10. 04. 2021 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1425x

I když opravdu nelze předvídat, jak budou probíhat následující měsíce počátku vegetační sezóny, dá se alespoň s jistotou říci, že minulý rok srážky přinesl, na některých místech dokonce výrazně více než je dlouhodobý průměr, sněhová pokrývka těsně před příchodem silných mrazů v únoru také dorazila, takže elementární prvek pro život (a tedy i dobrý start vegetace), voda, je zajištěna v dostatečné míře.

Historie a současnost plevelových společenstev na orné půdě

Historie a současnost plevelových společenstev na orné půdě

09. 04. 2021 Ing. Jan Štrobach, Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 1887x

Plevelová společenstva jsou ovlivňována celou řadou faktorů, které na ně působí krátkodobě i dlouhodobě. Proto procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem. Plevelné rostliny doprovázející plodiny od počátku zemědělství patří mezi nejproblematičtější škodlivé činitele v zemědělství, na jejichž eliminaci bylo vždy vynakládáno obrovské množství energie.

Speciální řešení pro speciální plodiny

Speciální řešení pro speciální plodiny

07. 04. 2021 Ing. Drahomíra Musilová; BASF Sady a vinice Zobrazeno 1407x

Portfolio BASF pro ochranu speciálních plodin je široké. Novinkami pro rok 2021 jsou přípravky Tessior® a Copac® Wg. Velmi používaným přípravkem pěstitelů zeleniny je fungicid Signum®, který obsahuje účinné látky boscalid a pyraclostrobin. Obě látky působí systémově, vykazují preventivní i kurativní účinek.

Jak jsou na tom české a slovenské populace řepkových škůdců s citlivostí k insekticidům?

Jak jsou na tom české a slovenské populace řepkových škůdců s citlivostí k insekticidům?

06. 04. 2021 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 1946x

Rok 2020 byl charakteristický neobyčejně vysokým výskytem stonkových krytonosců. O tom, jestli šlo o extrémní projev, který se již nebude jen tak opakovat, anebo naopak o poněkud důraznější potvrzení trendu (výskyty rostou ve skutečnosti již dlouho), se dozvíme již brzy.

Včely a ochrana rostlin

Včely a ochrana rostlin

05. 04. 2021 Ing. Dalibor Titěra, CSc.; Výzkumný ústav včelařský Dol Ochrana obecně Zobrazeno 3279x

Má-li pěstitel dosáhnout kvalitní úrody, neobejde se bez používání chemických přípravků. Nemůže podcenit ochranu rostlin před škůdci a nemocemi, stejně jako hnojení a některé další zásahy. Spektrum ochranných prostředků a přístupy při jejich používání doznaly v posledních desetiletích mnoho pozitivních změn. Jsou dnes podstatně šetrnější k necílovým organizmům, tedy k okolní přírodě, kam patří i užitečný hmyz.

Nebezpečný pro škůdce, bezpečný pro svět

Nebezpečný pro škůdce, bezpečný pro svět

03. 04. 2021 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2315x

Japonský výraz pro životodárnou kapalinu, bez níž by život na Zemi tak jak ho známe neexistoval, zní Mizu. Stejné slovo se nově objevuje v názvu špičkového a bezpečného insekticidu, bez kterého by ochrana plodin byla mnohem náročnější. Mospilan Mizu 120 SL, seznamte se prosím…

Druhová pestrost a škodlivost plevelů v jarním ječmenu

Druhová pestrost a škodlivost plevelů v jarním ječmenu

02. 04. 2021 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský , Bc. Marek Kubínek Plevele Zobrazeno 1931x

Jarní ječmen patří k našim dlouhodobě nejpěstovanějším jarním plodinám. Díky své vysoké odnožovací schopnosti a rychlému počátečnímu růstu má poměrně vysokou konkurenční schopnost proti plevelům. Jeho konkurenční schopnost se projevuje především vůči jednoletým dvouděložným plevelům.

LG Ambassador - zkušenosti pěstitelů

LG Ambassador - zkušenosti pěstitelů

01. 04. 2021 Ing. Jaroslav Matyk, Ing. Blanka Martincová a kol.; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 7975x

LG Ambassador je žhavou novinkou loňského roku. Je to středně raný hybrid s hustě nasazenými, pevnými šešulemi a velmi vysokým výnosem semen. Vedle rezistence virové žloutence vodnice má ještě jednu zajímavou vlastnost. Je poměrně přizpůsobivý podmínkám stanoviště i dostupnosti živin, vykazuje vysoký koeficient efektivity využití dusíku N-flex. A jaká je zkušenost pěstitelů z různých částí naší republiky?

Nejlepší ochrana začíná od osiva - Systiva® + Revycare®

Nejlepší ochrana začíná od osiva - Systiva® + Revycare®

01. 04. 2021 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 1408x

S příchodem nového portfolia fungicidů obsahujících moderní isopropanol-azol Revysol® jsme připravili nové doporučení technologie využívající nepostřikový fungicid Systiva® aplikovaný již na osivo s následnou foliární aplikací fungicidu Revycare®.

1 .. 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 .. 75
detail