BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Odhad obchodu a produkce olejnin a zejména sóji v roce 2020

Odhad obchodu a produkce olejnin a zejména sóji v roce 2020

20. 11. 2020 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 2869x

Pohyb cen olejnin (podle USDA) v letošním roce zaznamenává turbulentní vývoj. Za tuto silnou rozkolísanost může až panická reakce na pandemii COVID-19. Nejprve se významně zpomalil, až téměř zastavil obchod s komoditami, což se projevilo nízkými výkupními cenami.

Zhodnocení ochrany sadů a vinic na střední Moravě za rok 2020

Zhodnocení ochrany sadů a vinic na střední Moravě za rok 2020

18. 11. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Sady a vinice Zobrazeno 2740x

Letos (i v loňském roce) byly na více místech ovocné stromy poškozeny jarními mrazy a někde i krupobitím. Mrazy se letos vyskytly v ovocných sadech v několika vlnách. V březnu a v dubnu byly poškozeny zejména meruňky, broskvoně, třešně a višně.

Proseeds
Energen

Stále platný popis aktuálního stavu a rizik vývoje porostů

Po celý únor, díky vyšším teplotám a srážkám, probíhala intenzivní regenerace porostů na lehčích půdách. Nyní, na začátku března, obilniny rychle směřují do aktivního růstu, bohužel často s nedostatkem N, Mg, S, a Ca. U řepky přistupuje další problém. Krytonosec, který přezimuje jako dospělec, má již odpracováno a nakladeno.

Poslední koncert pro plevele

Poslední koncert pro plevele

17. 11. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Plevele Zobrazeno 2298x

Včasné odstranění konkurence širokého spektra plevelů již na počátku růstu obilnin je velmi důležité. Nejen z tohoto důvodu nabývá na významu podzimní herbicidní ochrana. Nízká variabilita osevních postupů a agrotechniky přináší vyšší požadavky na udržitelné používání herbicidů, jako rozhodujícího nástroje v integrované ochraně proti plevelům.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

SPRINT - nový mezinárodní projekt zaměřený na pesticidy

SPRINT - nový mezinárodní projekt zaměřený na pesticidy

16. 11. 2020 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; RECETOX, Masarykova univerzita Brno Management Zobrazeno 2502x

V září byl zahájen rozsáhlý mezinárodní výzkumný projekt SPRINT financovaný Programem EU pro výzkum a inovace Horizon 2020 (SPRINT: Sustainable Plant Protection Transition - A Global Health Approach; www.sprint-h2020.eu; grant 862568). V České republice jej řeší centrum RECETOX z Masarykovy univerzity.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Choroby a škůdci konvalinky

Choroby a škůdci konvalinky

13. 11. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2719x

Konvalinka vonná (Convallaria majalis L.) je nedílnou součástí rostlinných společenstev v listnatých lesích a na jaře její přítomnost často prozradí příjemná vůně. Původním místem výskytu byla Evropa a Asie. V současné době se konvalinka pěstuje i jako okrasná rostlina ve volné půdě, rychlená v květináčích či k řezu, s květy bílými i růžovými, jednoduchými i plnými.

Vodní režim v půdě v návaznosti na agrotechniku řepky ozimé

Vodní režim v půdě v návaznosti na agrotechniku řepky ozimé

11. 11. 2020 Ing. Ivana Šindelková; Zemědělský výzkum spol. s r. o., Troubsko, Ing. Ľubomír Mrhavý; Biopratex s. r. o., Prešov Technologie pěstování Zobrazeno 4569x

Situace, která nastala během června, značně ovlivnila stav půd ze statutu „půdní sucho“ na doslovné „půdní mokro“. Obě situace spolu úzce souvisí. Týkají se stavu půdy. Porosty řepky v sezoně 2019/20 to nemají jednoduché. Suchý rok 2018, suchý rok 2019. Léto - srpen, setí řepky 2019 s minimem srážek. Na průběh letošní zimy si pamatujeme. Nastalo výrazné sucho - jaro 2020.

Problematika regulace jednoděložných plevelů v ozimé řepce

Problematika regulace jednoděložných plevelů v ozimé řepce

09. 11. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2422x

Druhové spektrum plevelů na orné půdě se neustále mění vlivem vývoje technologií pěstování plodin. Významně se na změnách spektra plevelů v posledním desetiletí projevilo především snížení počtu plodin, tzv. plodin tržních, které přinášejí zemědělcům zisk. Nejrozšířenějšími jsou ozimé obilniny (pšenice, ječmen) a ozimá řepka.

Správná příprava postřikovače pro zimní přestávku

Správná příprava postřikovače pro zimní přestávku

08. 11. 2020 Ing. Petr Harašta, PhD.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 1595x

Aplikační technika by měla být udržována v čistotě nejen po ukončení práce, při střídání aplikovaných přípravků na ochranu rostlin nebo před přistavením ke kontrolnímu testování, ale také po ukončení aplikační sezony musí být vždy provedeno důkladné vyčištění postřikovače a jeho příprava na zimní odstávku.

Zahrada před zimou - Co ještě udělat, než přijde zima?

Zahrada před zimou - Co ještě udělat, než přijde zima?

07. 11. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4684x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm vysoký i vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím.

Dřepčík olejkový a jeho citlivost k insekticidům

Dřepčík olejkový a jeho citlivost k insekticidům

06. 11. 2020 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 4004x

Dřepčík olejkový (Psylliodes chrysocephala) je velmi důležitý škůdce řepky ozimé zejména na Britských ostrovech a v celé řadě oblastí kontinentální Evropy charakteristických především teplými podzimy přecházejícími do mírných a vlhkých zim. Zde se jedná o dlouhodobý problém. Jeho význam ovšem vzrůstá i v Čechách.

Mšice na ozimé řepce

Mšice na ozimé řepce

04. 11. 2020 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 2382x

Řepka ozimá je napadána celou řadou škůdců, mezi ně patří, samozřejmě, také mšice. Typickým druhem škodícím na této plodině je mšice zelná (Brevicoryne brassicae), na podzim má však větší význam výskyt mšice broskvoňové (Myzus persicae), která se kromě přímých škod sáním významněji podílí na přenosu virů, především viru žloutenky vodnice (TuYV).

 AG Tracker: První inteligentní GPS monitoring pro zemědělství - dokonalý přehled o firmě

AG Tracker: První inteligentní GPS monitoring pro zemědělství - dokonalý přehled o firmě

03. 11. 2020 Ing. Pavel Palas; AG info, s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 6725x

Firma AG info, s.r.o. přišla před dvěma lety s novou cloudovou aplikací AG Tracker, která propojuje telematiku s agronomickou evidencí. Díky GPS modulům osazených ve vašich strojích získáte okamžitý a dokonalý přehled o dění na vaší farmě včetně záznamů o práci provedené na produkčních blocích a plodinách. Systém je možné rozšířit i o docházkovou evidenci, která respektuje zemědělská specifika.

Varistar® - variabilní aplikace od A do Z

Varistar® - variabilní aplikace od A do Z

03. 11. 2020 Ing. Martina Semrádová; Agrinova Services s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 6813x

Varistar je komplexní, jednoduchá a dostupná služba pro variabilní aplikace pro každý zemědělský podnik. Administrativní a operativní zátěž, pod kterou pracují agronomové, je enormní, a tak často nezbývá prostor ani chuť na zavádění nových systémů. Služba Varistar je koncipována tak, aby zavedení a provozování systému pro variabilní aplikace bylo pro uživatele maximálně jednoduché.

Leading Farmers CZ

Leading Farmers CZ

03. 11. 2020 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 5801x

Společnost Leading Farmers CZ, a.s. přináší pro českou a slovenskou rostlinnou výrobu nejnovější technologie pro navádění a řízení pojezdu zemědělských strojů, řízení dávkování a analýzu půdy a porostů včetně zpracování dat. Široký přehled o světových technologických novinkách a agronomické znalosti pracovníků firmy poskytují unikátní mix služeb šitých přesně na míru malých i velkých zemědělských podniků, které chtějí zavádět přesné zemědělství.

Next Farming - Chytrá řešení

Next Farming - Chytrá řešení

03. 11. 2020 Vlastimil Jeroným Vonšovský; FarmFacts GmbH Precizní zemědělství Zobrazeno 5025x

Chytrá řešení NEXT Farming nabízí technologie precizního zemědělství na každou farmu. Jednotlivé produkty a služby můžete používat samostatně a zároveň je lze propojit do jednoho funkčního systému.

PreFarm®

PreFarm®

03. 11. 2020 Ing. Radomír Šmoldas, Ph.D.; MJM agro, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 6099x

Problematikou Precizního zemědělství se zabýváme již od roku 1998. Jednotlivé prvky systému PREFARM® jsou dnes využívány na výměře přesahující 400 000 ha nejen v Česku, ale i okolních státech.

Xarvio™ Field Manager

Xarvio™ Field Manager

03. 11. 2020 Ing. Eliška Žárová; BASF Precizní zemědělství Zobrazeno 2753x

Aplikace pro podporu udržitelnosti, pro vyšší zisky, perfektní informovanost a jednoduché použití. Používá ji více než 38 000 zemědělců v 17 zemích a potvrzují tak, že Field Manager si zaslouží dobré jméno. Zemědělci a poradci ji využívají při obdělávání více než 4 milionů ha - od setí až po sklizeň - čímž se toto digitální řešení stalo jednou z předních světových platforem pro optimalizaci pěstování.

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet Falcon

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet Falcon

03. 11. 2020 Ing. Michal Nýč; Farmet a. s. Precizní zemědělství Zobrazeno 3230x

Farmet uvedl pro letošní rok na trh zcela nový systém spínání secích sekcí (Section control) pro secí stroje Falcon. Základem jsou inovativní uzavírací/přepouštěcí klapky ovládané tlakovým vzduchem, umožňující velmi rychlé uzavření toku osiva k secím botkám bez přerušení průtoku vzduchu.

Ve Staňkově využívají moderní technologie

Ve Staňkově využívají moderní technologie

03. 11. 2020 Ing. Lešek Podhorský; STROM PRAHA a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2731x

Jihozápadně od Plzně hospodaří na výměře 3 700 ha společnost Agro Staňkov. V posledních 2 letech se zde zaměřili na obměnu strojového parku. Aktuálně využívají 7 strojů značky John Deere - 6 traktorů a jeden samochodný postřikovač R4050i s karbonovými rameny o pracovním záběru 36 metrů. Od loňského roku zde na pozici hlavního agronoma pracuje Dominik Hilf, se kterým jsme se bavili na téma telematiky a dalších možností precizního zemědělství.

BASF inovuje pro udržitelné zemědělství

BASF inovuje pro udržitelné zemědělství

03. 11. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2091x

Společnost BASF představila svůj plán inovací pro český trh. Od roku 2023 uvede na trh několik klíčových produktů. Patří mezi ně osiva s novými užitnými vlastnostmi, ale také přípravky na ochranu rostlin či digitální nástroje.

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2021

Přehled aktivit společností působících v oblasti precizního zemědělství, 2021

03. 11. 2020 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 3201x

Podrobný přehled činností hlavních společností působících na českém trhu v oblasti precizního zemědělství, umožňující porovnání šíře nabídky prováděných analýz a navazujících služeb. Obsahuje také možnosti vzájemného propojení a se zemědělskou technikou, kdy může být využíváno prostředků obsažených v zemědělské mechanizaci, nebo naopak za pomoci vlastního řešení, nezávislého na použité technice.

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

Podmítka - významný nástroj pro regulaci zaplevelení

02. 11. 2020 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 5282x

Podmítka patří mezi tradiční pracovní operace následující po sklizni plodin, zanechávající strniště. Její termín je definován starým zemědělským úslovím „za kosou pluh“, to znamená co nejdříve po žních. Podmítku řadíme mezi operace základního zpracování půdy. Provedení podmítky mění podmínky půdního prostředí a také zasahuje do životního cyklu semen plevelů.

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

Fenomen - pšenice, za kterou se ohlédnete

01. 11. 2020 Ing. Jiří Šilha, Ph.D.; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 4424x

Fenomen je velmi nadějná středně raná osinatá odrůda pšenice ozimé, která budí pozornost v odrůdových přehlídkách i na provozních plochách, a proto by bylo vhodné si tuto výjimečnou osinatku popsat podrobněji.

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

01. 11. 2020 Ing. Martina Poláková; PRO SEEDS s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 6211x

Onyx je česká, raná, modrosemenná odrůda máku, která díky šlechtitelskému úspěchu opavských vědců přináší špičkový výnos a řadu agrotechnických předností, nezbytných pro rentabilitu pěstování máků. Onyx je první a jediná odrůda máku v historii oceněná Zlatým klasem, a to v roce 2016 na Zemi Živitelce. Odrůdu Onyx zastupuje společnost PRO SEEDS s.r.o., ta ke svým osivům nabízí i poradenství přímo na poli.

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

Využíváte už i vy tritikale na GPS sklizeň?

30. 10. 2020 Ing. Marcela Shejbalová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3176x

Zadáním zootechnika pro agronoma bývá vyrobit dostatečné množství siláže pro dobytek nebo pro bioplynovou stanici. Nejčastější plodinou na GPS bývá kukuřice. V posledních několika letech se jako alternativa do hledáčku dostaly i ozimé obilniny, kterými jsou zejména ozimé tritikale nebo žito. Ozimé plodiny mají nespornou výhodu v založení porostu během podzimu a v přísunu srážek během mnoha měsíců.

1 .. 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 .. 110
detail