BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Zázraky nechceme, výsledky ano

Zázraky nechceme, výsledky ano

24. 01. 2019 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2101x

Sedíme v Suchdole nad Odrou u kulatého stolu s hlavním zootechnikem společnosti Spearhead Czech s.r.o., resp. dceřinných společností Agrosumak a.s., Salix Morava a.s. a Eurofarms Agro-B, s.r.o. s panem Petrem Ficbauerem.

Magické osmičky v Caussade

Magické osmičky v Caussade

23. 01. 2019 Ing. Zoja Fialová, Bc. Iveta Křížová; Caussade Osiva s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1659x

Letošní rok byl opět ve znamení sucha, které se letos podepsalo velice výrazně i na kukuřici. Všechny sklizně nejen kukuřice byly uspíšeny o 14 až 30 dní, záleželo na regionu. Málokterý agronom si vzpomíná, kdy naposledy měl sklizenou kukuřici na siláž do konce srpna. V některých regionech začali sklízet na konci srpna dokonce i kukuřici na zrno.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

Společnost MagGrow podepsala dohodu s Leading Farmers pro Českou republiku a Slovensko

22. 01. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 2402x

MagGrow a Leading Farmers CZ oznámili 28.12.2018 partnerství pro distribuci technologie MagGrow v České republice a na Slovensku. Obě společnosti vítají zavedení této nové technologie pro zemědělskou výrobu v těchto zemích. Leading Farmers působí již mnoho let v zemědělském sektoru a je považována společností MagGrow jako důležitý distributor zemědělských technologií pro svou velkou zákaznickou základnu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Cílená zonální aplikace organických kapalných hnojiv

Cílená zonální aplikace organických kapalných hnojiv

21. 01. 2019 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Hnojení Zobrazeno 3069x

Způsoby aplikace organických kapalných hnojiv na orné půdě jsou stále diskutovanou otázkou. Kromě otázky optimalizace termínů aplikace a dávek kapalných organických hnojiv v rámci pěstebních systémů jsou hledány nové technické a technologické možnosti zapravení kapalných organických hnojiv do půdy.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

17. 01. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8623x

Předjaří a časné jaro je nevhodnějším obdobím k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stadiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2019

16. 01. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2266x

Schopnost obilnin odolávat nepříznivým podmínkám zimy je umožněna schopností rostlin přizpůsobit se projevům klimatu a aktuálním povětrnostním podmínkám. Vnější faktory zimy jsou nezbytnou podmínkou k vyvolání pochodů přizpůsobení rostlin. Je-li však intenzita vnějších faktorů příliš silná (náhlé změny), nebo když působí příliš dlouho, dochází k poškození a úhynu rostlin. Z meteorologických prvků má rozhodující vliv zejména nízká teplota.

Vplyv prípravkov Galleko na jednotlivé hybridy kukurice

Vplyv prípravkov Galleko na jednotlivé hybridy kukurice

15. 01. 2019 Mgr. Martin Šotik; Galleko Stimulace Zobrazeno 2243x

Počas celého roka sme na týchto miestach publikovali články o účinkoch prípravkov Galleko na rôzne typy poľnohospodárskych plodín. Pre vyjadrenie ich číselného prínosu (zväčša v podobe navýšenia úrody), sme uvádzali väčšinou výsledky z maloparcelkových pokusov v rôznych výskumných inštitúciách v rámci Čiech a Slovenska.

Pěstování luskovin s pomocnou plodinou

Pěstování luskovin s pomocnou plodinou

14. 01. 2019 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Technologie pěstování Zobrazeno 5404x

V souladu s omezováním herbicidních aplikací u luskovin jsou hledány nové technologické postupy, které vedou k eliminaci plevelných rostlin nechemickou cestou. Jednou z ověřovaných možností je uplatnění pomocných plodin, tedy rostlin, které po určitou dobu rostou souběžně s hlavní plodinou.

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2018

Přehled nových registrací a minoritních použití v roce 2018

07. 01. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 4171x

Přehled nových registrací a minoritních použití provedených provedcených v úředním registru ÚKZÚZ během roku 2018.

Novinky v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin

Novinky v postregistrační kontrole přípravků na ochranu rostlin

04. 01. 2019 Ing. Andrea Blažková; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Legislativa Zobrazeno 4715x

Novelou ustanovení § 51 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění účinném od 1. 12. 2017 a novelou vyhlášky č. 327/2012 Sb., o ochraně včel, zvěře, vodních organizmů a dalších necílových organizmů při použití přípravků na ochranu rostlin, ve znění účinném od 26. 12.

Prípravky Galleko - overené a spoľahlivé riešenie pre vaše porasty

Prípravky Galleko - overené a spoľahlivé riešenie pre vaše porasty

02. 01. 2019 Mgr. Martin Šotik, PhDr. Lenka Gallová; Galleko Stimulace Zobrazeno 4659x

Leto nás už definitívne opustilo a čo nevidieť tu bude aj koniec roka. Na poliach práve prebiehajú jesenné práce. Zber kukurice, cukrovej repy a sejby ozimín sú prerušované nepriaznivým počasím. A tieto „prestávky“ môžeme využiť na ohliadnutie sa za poslednou sezónou. Aká teda bola sezóna 2017/18? Odpoveď je stručná: Iná ako tie predchádzajúce.

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

31. 12. 2018 Bc. Hana Marková; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 4863x

Obilné zrno je základ stravy pro většinu lidí na světě, přesto je mnoho obilovin nedostatečně využito a nabízí nové možnosti využívání v konečných produktech. V posledních desetiletích jsou některé z těchto původních obilovin, popřípadě pseudoobilovin (laskavec, pohanka atd.) znovu objevovány, více využívány a zkoumány z hlediska vzrůstajícího počtu osob trpících intolerancí na moderní pšenice a dalších civilizačních onemocnění např.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2018

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2018

28. 12. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2465x

V závěru roku máme možnost ohlédnout se za rokem 2018 a případně ho porovnat s jinými lety. Můžeme bilancovat a porovnávat dosažené výsledky i kvalitu produkce, do které jsme se rozhodli v průběhu roku investovat. Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je však pod silným tlakem ekonomických a zejména přírodních vlivů a je čím dál tím náročnější a složitější.

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2017/18 v Čechách, výhled pro jaro 2019

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2017/18 v Čechách, výhled pro jaro 2019

27. 12. 2018 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 2286x

Počasí ovlivnilo velkou měrou nejen vývoj porostů ale i napadení chorobami a škůdci. Uváděná fakta o výskytech chorob a škůdců v ročníku 2017/18 jsou čerpána z pravidelně jedenkrát týdně sledovaných stanovišť na cca 160 místech České republiky, z toho na 85 místech v Čechách (viz mapa 1) v rámci projektu MSDfyto proti chorobám a škůdcům.

Yara Crop Nutrition - ověřený komplexní plán výživy pro řepku

Yara Crop Nutrition - ověřený komplexní plán výživy pro řepku

22. 12. 2018 Ing. Jan Motloch; YARA Agri Czech Republic s.r.o. Hnojení Zobrazeno 1728x

V sezoně 2016/17 zorganizoval Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO) pokusy, ve kterých se vzájemně porovnávala výkonnost jednotlivých pěstebních technologií, které jsou dostupné na českém trhu. Celkem se do těchto pokusů přihlásilo 16 dodavatelů přípravků na ochranu rostlin a výživy, kteří zadali celkem 20 variant programů výživy a ochrany.

Požadavky na snižování obsahu pesticidů a jejich reziduí ve vodách

Požadavky na snižování obsahu pesticidů a jejich reziduí ve vodách

20. 12. 2018 RNDr. Hana Prchalová; Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Praha Ochrana obecně Zobrazeno 2608x

Zvýšené obsahy pesticidů a jejich reziduí ve vodách mohou být nebezpečné jak pro člověka, tak pro vodní organizmy. Z toho důvodu je nutné předcházet znečištění povrchových i podzemních hlavně nebezpečnými pesticidy - náprava následků je vždy dražší a méně účinná. Snižování koncentrací ve vodách je rovněž požadavek evropské legislativy, kterou převzala i Česká republika.

Pšenice ozimá - osivo a zdraví porostu

Pšenice ozimá - osivo a zdraví porostu

18. 12. 2018 Doc. Ing. Evženie Prokinová, CSc.; Praha Choroby Zobrazeno 5045x

Pšenice ozimá představuje cca 50 % ploch obilnin pěstovaných v ČR, podle údajů Českého statistického úřadu zaujímala 744 843 ha ploch evidovaných pro sklizeň 2018. Je to tedy jednoznačně naše nejvýznamnější obilnina.

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

18. 12. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2776x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm a vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy.

Rezistence plevelů vůči herbicidům a jak jí předcházet

Rezistence plevelů vůči herbicidům a jak jí předcházet

14. 12. 2018 Prof. Ing. Josef Soukup, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 2893x

Rezistence plevelů vůči herbicidům je celosvětově pravděpodobně nejsledovanějším problémem regulace zaplevelení. Předpokladem pro zvládnutí toho problému jsou dostatečné znalosti jak o vzniku a šíření rezistence, tak i vhodných postupů umožňujících její efektivní management.

Letošní počasí sóje nepřálo

Letošní počasí sóje nepřálo

13. 12. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 3785x

Tradiční akcí na konci léta jsou Polní dny sója spolupořádané naším vydavatelstvím na třech místech po celé České republice. Neutuchající zájem o tuto plodinu se odrazil také ve vysoké návštěvnosti na jednotlivých lokalitách. Letošní počasí však porosty silně zdecimovalo a zejména vlivem sucha porosty předčasně dozrávaly již v době konání polních dnů.

BASF po akvizici rozšiřuje nabídku

BASF po akvizici rozšiřuje nabídku

12. 12. 2018 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 2752x

Poslední doba je v oblasti chemických společností dodávajících přípravky na ochranu rostlin do zemědělství ve znamení akvizic. Nejinak je tomu i u společnosti BASF, která od společnosti Bayer získala část jejího portfolia, aby splnila podmínky největšího obchodu v dějinách zemědělství, což je nákup společnosti Monsanto.

Biostimulace a podzimní přihnojení řepky ozimé pro založení porostů s perspektivou vysokých výnosů

Biostimulace a podzimní přihnojení řepky ozimé pro založení porostů s perspektivou vysokých výnosů

10. 12. 2018 Ing. Dušan Musil; TIMAC AGRO Czech Hnojení Zobrazeno 2668x

Pokud chceme maximalizovat ekonomickou výkonost řepky, je třeba zásadním způsobem kladně ovlivňovat výnosotvorné prvky. Nutností je zabezpečení optimálních podmínek pro růst rostlin a eliminaci stresů. Časná biostimulační výživa rostlin z pohledu TIMAC AGRO nabízí cílené výživářské řešení. Taktéž vhodně zvoleným podzimním hnojením značně ovlivníme formování budoucího výnosu. Důležitost vybilancované výživy u řepky ozimé se zdá být zcela zásadní.

Vliv stimulátorů fyziologických procesů na fytotoxické působení herbicidů

Vliv stimulátorů fyziologických procesů na fytotoxické působení herbicidů

03. 12. 2018 Ing. Jaroslav Šuk, Ing. Jaromír Šuk, Ing. Eva Zusková; Česká zemědělská univerzita v Praze Stimulace Zobrazeno 2473x

Herbicidy používané v porostech nemají pouze pozitivní efekt v podobě regulace plevelů, ale v některých případech mohou mít při snížené selektivitě i fytotoxické projevy na pěstované plodině. Takto vzniklý stres, který může být dále podpořen například nepříznivými meteorologickými podmínkami, zapříčiňuje zpomalení růstu, deformace rostlin, snížení kvality produktu nebo oddálení sklizně.

Porovnání působení pásového a kolového traktoru na půdu

Porovnání působení pásového a kolového traktoru na půdu

28. 11. 2018 Ing. Lukáš Staněk, Ph.D., Ing. Tomáš Javor, DiS., Ing. Lenka Beranová, DiS., Ing. Jiří Dostál, CSc.; AGROEKO Žamberk spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 4536x

V Polabí mezi Pardubicemi a Hradcem Králové byl v letech 2016–2018 realizován projekt „Inovace v rostlinné výrobě“ v Agrodružstvu Klas Křičeň. Projekt byl podpořen opatřením 16 Spolupráce z programu rozvoje venkova. V rámci toho projektu bylo i provedení porovnání stávajícího kolového a nového pásového traktoru.

Choroby obilnin (8) - Choroby kořenů a pat stébel (2)

Choroby obilnin (8) - Choroby kořenů a pat stébel (2)

23. 11. 2018 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3012x

Choroby kořenů a pat stébel obilnin jsou způsobeny různými patogeny. V předešlém článku byly popsány houby Oculimacula yallundae a Gaeumannomyces tritici. Dalšími původci jsou Ceratobasidium cereale, Cochliobolus sativus a Fusarium spp.

1 .. 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 .. 111
detail