BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Užitečné organizmy (22): Pažlabatkovití - Eucoilinae

Užitečné organizmy (22): Pažlabatkovití - Eucoilinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 696x

Eucoilinae jsou od dalších podčeledí pažlabatek i čeledí dalších blanokřídlých jasně odlišitelní podle číškovitého útvaru vyčnívajícího nad povrch štítku. Podčeleď zahrnuje malé i středně velké druhy. Zbarvení je variabilní, převažuje černá (tmavohnědá) barva těla se světlou kresbou, nohy zpravidla světlejší než tělo. U některých druhů jsou křídla zakrnělá, nepřesahují konec zadečku. Tykadla mají na konci často paličku.

Užitečné organizmy (23): Figitinae a Charipinae

Užitečné organizmy (23): Figitinae a Charipinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1284x

Dnešním dílem zakončíme povídání o pažlabatkách, které jsou neprávem přehlížené. Přitom se uplatňují při regulaci našich domácích i zavlečených druhů škůdců, se kterými si často z nedostatku registrovaných přípravků nevíme rady. Zajímavé jsou i z pohledu studia fungování složitějších potravních sítí, s vyšším počtem trofických úrovní.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Užitečné organizmy (24): Ibaliidae

Užitečné organizmy (24): Ibaliidae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 537x

Čeleď Ibaliidae reprezentuje prapředky našich ostatních žlabatek a patří spolu s cizokrajnými čeleděmi Austrocynipidae a Liopteridae mezi tzv. makrožlabatky (velikost těla až 20 mm), které parazitují u dřevokazného hmyzu. Přesto, že jsou to naše největší a nejnápadnější žlabatky, nemají české jméno. Známější se staly až díky své fotogeničnosti, kdy se fotografům podaří čas od času nějaké dospělce v přírodě zachytit.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Užitečné organizmy (25): Parazitoidi octomilky

Užitečné organizmy (25): Parazitoidi octomilky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 725x

Octomilka japonská (Drosophila suzukii) pochází z východní Asie. V Evropě byla zjištěna v roce 2008 a z jihu (Itálie, Španělsko) se rychle šíří severním a východním směrem. U nás byla nalezena již v roce 2014, ale dosud neobsadila celé území. Šíření pokračuje a škodlivost bude vzrůstat.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Užitečné organizmy (26): Vejřitky

Užitečné organizmy (26): Vejřitky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 596x

Nadčeleď vejřitky (Proctotrupoidea) zahrnuje drobné druhy s délkou těla do 10 mm. Tělo je většinou tmavě zbarvené, silně sklerotizované s nesesychavým zadečkem. Tykadla jsou nelomená, s 13–15 články. Žilnatina křídel je zpravidla bohatá, plamka vyvinuta. Postavení žilek je charakteristické a v kombinaci s dalšími znaky slouží k odlišení od dalších nadčeledí.

Užitečné organizmy (27): Vejřitkovití

Užitečné organizmy (27): Vejřitkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 427x

Vejřitkovití (Proctotrupidae) patří mezi malé až středně velké (2–10 mm) druhy parazitoidů. Zbarvení těla je většinou černé, kombinované s hnědočervenou kresbou. Nohy a tykadla bývají světlejší. Plamka v předním křídle je velká, nápadná, plamkové pole je naopak malé, uzavřené, často menší než plamka, ostatní žilnatina je redukována. U samic jsou vzácně křídla zkrácená nebo úplně chybí.

Užitečné organizmy (28): Diaprioidea

Užitečné organizmy (28): Diaprioidea

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 667x

Nadčeleď stíněnky (Diaprioidea) zahrnuje drobné druhy parazitující především v larvách a pupáriích dvoukřídlých. Od příbuzné nadčeledi Proctotrupoidea se liší lomenými tykadly a žilnatinou. Většina druhů má tykadla nasazena na výrazném hrbolku, který vyčnívá dopředu a v kombinaci s různými výrůstky může vytvářet bizarní tvary hlavy.

Užitečné organizmy (29): Parazitoidi bělásků

Užitečné organizmy (29): Parazitoidi bělásků

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 715x

Bělásci rodu Pieris patří mezi nejhojnější denní motýly zemědělské krajiny. Za škůdce se považuje pouze bělásek řepový (P. rapae) a zelný (P. brassicae). Dospělci běláska řepkového (P. napi), s tmavě poprášenými žilkami křídel, jsou stejně početní nebo v některých letech i početnější než bělásek řepový, ale housenky se vyvíjejí především na nekulturních druzích brukvovitých rostlin a neškodí.

Užitečné organizmy (30): Stíněnkovití

Užitečné organizmy (30): Stíněnkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 744x

Stíněnkovití (Diapriidae) patří mezi drobné druhy parazitoidů (cca 2–5 mm, vzácně do 8 mm). Mají lomená tykadla, nasazená vysoko nad ústy, často na výrazném hrbolku vyčnívajícím dopředu (hlava z boku klínovitá). První článek tykadel (scapus) je nápadně velký, dlouhý, tykadla u samic s 11–15 a u samců s 13–14 články, 3. nebo 4. článek většinou na bázi zúžen, prohnut nebo jinak modifikován.

Užitečné organizmy (31): Diapriinae

Užitečné organizmy (31): Diapriinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 374x

Diapriinae jsou druhou podčeledí stíněnek s více než 350 evropskými druhy. U nás lze očekávat okolo 200 druhů, ale pro nedostatečný průzkum jich bylo potvrzeno dosud pouze několik desítek. O vlivu na škůdce v našich podmínkách se neví téměř nic.

Užitečné organizmy (32): Jesenky

Užitečné organizmy (32): Jesenky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 604x

Nadčeleď jesenky (Platygastroidea) zahrnuje převážně drobné až velmi drobné druhy (<1 mm), které se v přírodě snadno přehlédnou, i při jejich hojném výskytu. Malá velikost odpovídá velikosti hostitelů, kterými jsou nejčastěji vajíčka hmyzu nebo larvy bejlomorek. Z větších zástupců nadčeledi lze na polích s řepkou pozorovat v jarním období jesenky rodu Platygaster, které hromadně pobíhají/poletují v porostu a hledají bejlomorku kapustovou.

Užitečné organizmy (33): Parazitoidi slunéček

Užitečné organizmy (33): Parazitoidi slunéček

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 922x

Slunéčka (Coccinellidae) jsou významnými predátory mšic, mer, dalšího hmyzu a roztočů. Při dostatečné početnosti dokáží v zemědělských plodinách sami, i bez pomoci dalších užitečných organizmů, zvládnout populace škůdců a v závislosti na plodině snížit počet nebo zcela nahradit insekticidy.

Užitečné organizmy (34): Vejcomaři

Užitečné organizmy (34): Vejcomaři

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 600x

Vejcomarovití (Scelionidae) se specializují na parazitaci vajíček jiného hmyzu, několik rodů parazituje vajíčka pavouků v kokonech. Výhoda vaječných parazitoidů v ochraně rostlin spočívá v zahubení škůdce ještě před vznikem škod, na rozdíl od dalších parazitoidů, kteří regulují škůdce až v následné generaci.

Užitečné organizmy (35): Vejcomaři 2

Užitečné organizmy (35): Vejcomaři 2

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 561x

Vejcomaři se dělí do třech podčeledí, které se liší morfologicky i hostitelským spektrem. U většiny druhů hostitele dosud neznáme nebo patří mezi hospodářsky nevýznamné druhy, pouze část vejcomarů parazituje vajíčka škůdců nebo užitečných organizmů. Některé druhy se záměrně introdukují do nových oblastí k regulaci invazních škůdců.

Užitečné organizmy (36): Parazitoidi ploštic

Užitečné organizmy (36): Parazitoidi ploštic

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 928x

Ploštice patřily v minulosti mezi škůdce různých plodin, proti kterým se prováděla cílená ochrana. V současné době je většina druhů pod prahem škodlivosti a kromě klopušek bývá vzácnost se s nimi v porostech setkat. Doufejme, že domácí druhy zůstanou nadále pouze vítaným zpestřením biodiverzity, problém však nastane s invazními druhy, které do několika let naruší systém pěstování ovoce, zeleniny i dalších plodin.

Užitečné organizmy (37): Jesenkovití

Užitečné organizmy (37): Jesenkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 613x

Jesenkovití (Platygastridae) jsou drobní parazitoidi (0,5–4 mm) s převážně černým tělem a světlýma nohama, méně často je tělo světle hnědé až rezavé. Přes svoji nenápadnost jsou významnými regulátory škodlivých bejlomorek a používají se i k boji s invazními druhy.

Užitečné organizmy (38): Plamčice

Užitečné organizmy (38): Plamčice

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 681x

Nadčeleď plamčice (Ceraphronoidea) zahrnuje drobné druhy s nedostatečně prozkoumanou biologií. Na celém světě bylo dosud popsáno 639 druhů ve 27 rodech, ale ve skutečnosti jich bude několikanásobně více. Obdobně jako u jiných málo prozkoumaných skupin je hodnověrnost publikovaných údajů nejistá, v závislosti na kvalitě diagnostiky.

Užitečné organizmy (39): Megaspilidae

Užitečné organizmy (39): Megaspilidae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 593x

Z pohledu ochrany rostlin lze plamčice z čeledi Megaspilidae považovat spíše za škůdce než užitečné organizmy, protože většina druhů se známou biologií patří mezi parazitoidy predátorů a hyperparazitoidy jiných parazitoidů. Při vyšších počtech mohou negativně ovlivnit početnost nepřátel mšic v agrocenózách i v uzavřených prostorech skleníků.

Užitečné organizmy (40): Nepřátelé žlabatky kaštanovníkové

Užitečné organizmy (40): Nepřátelé žlabatky kaštanovníkové

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 573x

Žlabatka kaštanovníková (Dryocosmus kuriphilus) je invazní druh pocházející z Číny. Nejdříve se rozšířila do Japonska (1941), později do Ameriky (1974) a Nepálu (1999). V Evropě byla nalezena v roce 2002 v Itálii, kam byla přivezena s kaštanovníky z Číny o 2–3 roky dříve. Od té doby se šíří Evropou, až v roce 2012 přijela v napadených stromcích kaštanovníků i do České republiky.

Užitečné organizmy (41): Nové čeledi chalcidek

Užitečné organizmy (41): Nové čeledi chalcidek

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 791x

Chalcidky jsou převážně drobné až velmi drobné druhy, některé z nich jsou okem téměř neviditelné. Mnoho druhů patří mezi důležité parazitoidy hospodářsky významných škůdců a jsou často záměrně introdukovány k regulaci invazních druhů. Jsou hojně využívány jako bioagens do skleníků i polních plodin. U některých mikroskopických škůdců jsou chalcidky jedinými známými parazitoidy.

Užitečné organizmy (42): Netradiční hostitelé

Užitečné organizmy (42): Netradiční hostitelé

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 629x

Blanokřídlí parazitují nejčastěji vývojová stadia, méně často i dospělce hmyzu. V porovnání s parazitickými dvoukřídlími, kteří se vyvíjejí např. v žížalách, ploštěnkách nebo plžích, využívají hostitele z jiných živočišných tříd velmi málo.

Významné listové choroby pšenice

Významné listové choroby pšenice

30. 04. 2019 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D., Mgr. Jana Palicová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 8217x

Každoročně se na pšenici setkáváme s řadou chorob houbového původu. Nadcházející jarní období určí jejich šíření po celou vegetační dobu, a také škody, které později způsobí na výnosu. Mezi nevýznamnější patří listové skvrnitosti, rzi, padlí travní.

Ochrana ovocných dřevin během dubna

Ochrana ovocných dřevin během dubna

29. 04. 2019 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 3602x

Období rašení ovocných stromů můžeme vztáhnout k měsíci dubnu, který Karel Čapek charakterizuje jako „požehnaný měsíc zahradníkův“. Toto tvrzení bezesporu platí i pro ovocné sady, neboť příroda se teprve nyní dala do skutečného pohybu a zimní klid a jednotvárnost jsou postupně nahrazovány rašící zelení i prvními květy.

Výnosná investice v nejisté sezóně

Výnosná investice v nejisté sezóně

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 3178x

Podmínky pro pěstování řepky se začínají komplikovat. Na jedné straně klesají výkupní ceny, na druhé straně tlačí na výnosy známé i neznámé choroby, přibylo šíření viru. Investoři se v nejisté sezóně upínají k jistotám, opouští riziková aktiva a stáhují se do bezpečnějších přístavů třeba vládních dluhopisů. Takový postup si při pěstování řepky nemůžeme dovolit. Musíme, stejně jako šlechtitelé, nalézt kombinaci vysokého výkonu a jistoty.

Do sucha jako dělaný

Do sucha jako dělaný

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš, Ing. Milena Mařáková; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3176x

Ranost, suchovzdornost a nenáročnost jsou hlavní přednosti hybridu řepky ozimé Alicante. Má tak v popisu všechny vlastnosti potřebné k tomu, aby obstál v podmínkách aridnějších oblastí.

1 .. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 .. 111
detail