BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Možnosti regulace plevelů v meziporostním období

Možnosti regulace plevelů v meziporostním období

09. 08. 2023 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 904x

Cílem integrované regulace plevelů na orné půdě je snížení zaplevelení na polích. Mezi nejvýznamnější součásti systému patří především dodržování pravidel střídání plodin, zpracování půdy, dodržování agrotechnických zásad, kultivace, aplikace herbicidů, výživa rostlin a sklizeň plodin.

Viry žloutenek řepy cukrové a dopad na její pěstování

Viry žloutenek řepy cukrové a dopad na její pěstování

07. 08. 2023 Ing. Marie Maňasová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 612x

Řepa cukrová patří k tradičním plodinám pěstovaným na našem území. V našem zeměpisném pásmu je to jediný přirozený zdroj cukru. Řepa cukrová je ročně pěstována zhruba na 60 000 ha s meziročními výkyvy cca ±5 %. Ve sklizňovém roce 2021 dosáhla průměrného výnosu přes 68 tun z hektaru a cukernatosti více než 18,2 %. Tento rok byl pro pěstování řepy po propadových letech 2019 a 2020 velice příznivý.

Proseeds
Energen

Regenerace plodin po mrazech - réva vinná, ovocné sady, polní plodiny

U porostů, které jsou poškozené mrazem musíme brát v úvahu několik faktorů. Růstová fáze vývoje porostu, kdy u malých rostlin musíme zjistit celkovou mortalitu a tím pádem i smysl regenerace. Ve finálních fázích, např. kvetení řepky brát v úvahu hustotu porostu, počet zbylých šešulí a schopnost odrůdy kompenzovat HTS.

Vegetační indexy a kvantifikace produkce biomasy ozimé pšenice

Vegetační indexy a kvantifikace produkce biomasy ozimé pšenice

04. 08. 2023 Josef Pekař; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 1215x

S příchodem nových technologií je potřeba propojovat nové technologie s tradičními agronomickými postupy za účelem zvyšování efektivity práce, snižování energetických vstupů a z důvodů omezení ekologických rizik. V souvislosti s rozvojem Zemědělství 4.0 se jedná i o detekci parametrů porostů, především jejich aktuálního výživného stavu, na základě bezkontaktních metod hodnocení. Významný potenciál uplatnění vykazují tzv.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Kvalita sadebního materiálu pro obnovu kalamitních holin

Kvalita sadebního materiálu pro obnovu kalamitních holin

31. 07. 2023 Ing. Jan Leugner, Ph.D.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., Výzkumná stanice Opočno Osivo a sadba Zobrazeno 416x

Obnova lesa na rozsáhlých kalamitních holinách je náročná a komplikovaná mnoha faktory. Za prvé, zhoršenými podmínkami pro obnovu lesa, např. výrazná teplotní amplituda, rychlý rozvoj buřeně, nevhodný vláhový režim, a to zejména stínomilných dřevin (buk, jedle).

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Využití bilancí živin z polního pokusu VÚRV pro určení dávek minerálních hnojiv (2): Draslík

Využití bilancí živin z polního pokusu VÚRV pro určení dávek minerálních hnojiv (2): Draslík

28. 07. 2023 RNDr. Václav Macháček, DrSc., Ing. Eva Kunzová, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Hnojení Zobrazeno 827x

Tento příspěvek navazuje na první částu, která pojednávala o bilanci fosforu z dlouhodobého polního pokusu VÚRV v Praze-Ruzyni. Je v ní podrobně popsána i charakteristika stanoviště, pro tento článek je dobré připomenout, že půdní typ a subtyp je hnědozem luvická a skupina půdního druhu je na rozhraní středně těžká až těžká půda.

Agrolesnictví - nová alternativa nebo návrat k tradicím?

Agrolesnictví - nová alternativa nebo návrat k tradicím?

26. 07. 2023 Prof. Ing. Bohdan Lojka, Ph.D., Ing. Tereza Humešová, Ph.D. a kol. autorů Českého spolku pro agrolesnictví Technologie pěstování Zobrazeno 1487x

Agrolesnictví, tj. kombinace pěstování dřevin se zemědělskou produkcí na jednom pozemku, již není úplně neznámý pojem. Nicméně v naší krajině se s tímto systémem hospodaření ještě příliš často nesetkáme. Toto se může velmi brzy změnit, a to díky nové intervenci, která vznik agrolesnických systémů od letošního roku bude podporovat.

Pěstování slézu

Pěstování slézu

24. 07. 2023 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D., Ing. Melanie Langová; Zemědělský výzkum, spol. s r. o., Troubsko Technologie pěstování Zobrazeno 2109x

Rod sléz (Malva) patří do čeledi slézovitých (Malvalceae). Rod zahrnuje asi 30 druhů a archeologické nálezy ukazují, že různé druhy slézu byly využívány už od starověku. Sléz se využívá na krmení zvířat nebo jako zelenina. Jsou to také léčivé, medonosné a okrasné rostliny. U nás se nejčastěji pěstuje sléz krmný neboli přeslenitý (Malva verticillata L.

Užitečné organizmy (45): Lumčíkovití

Užitečné organizmy (45): Lumčíkovití

22. 07. 2023 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 973x

Lumčíkovití (Braconidae) jsou v naší fauně zastoupeni asi 850 druhy, ale předpokládá se výskyt více než 1 500 druhů, v Evropě dokonce 3 500 druhů. U této čeledi je faunisticky lépe než ČR prozkoumáno Slovensko, kde dlouhá léta působil M. Čapek. U nás ještě hodně druhů na své objevení teprve čeká. Lumčíci patří mezi významné regulátory zemědělských a lesních škůdců, někteří se chovají a vysazují jako bioagens do skleníků i venkovních plodin.

Seznam doporučených odrůd pšenice ozimé 2023

Seznam doporučených odrůd pšenice ozimé 2023

21. 07. 2023 Ing. Vladimíra Horáková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 1475x

Cílem Seznamu doporučených odrůd (SDO) je předložit pěstitelům nezávislé informace získané na základě hodnocení z polních odrůdových pokusů zakládaných v půdně klimatických podmínkách České republiky. Sleduje se výnos zrna, jakost zrna a agronomické vlastnosti (odolnost proti poléhání, odolnost proti vyzimování, odolnost proti chorobám). Důraz je kladen na stabilitu jednotlivých parametrů.

Viry obilnin, ochrana proti nim a jejich vektorům

Viry obilnin, ochrana proti nim a jejich vektorům

20. 07. 2023 Ing. Jana Chrpová, CSc., Ing. Jan Ripl, Ph.D., Ing. Martina Trávníčková; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Choroby Zobrazeno 987x

Z virových chorob obilnin jsou v České republice ekonomicky významné dvě - virová zakrslost pšenice a virová žlutá zakrslost ječmene, které střídavě nabývají na významu a mohou způsobit významné výnosové ztráty v porostech pšenice i ječmene.

Posuny v citlivosti insekticidů u hmyzích škůdců víceletých pícnin

Posuny v citlivosti insekticidů u hmyzích škůdců víceletých pícnin

19. 07. 2023 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 672x

U porostů víceletých pícnin (vojtěška setá, jetel luční) se vyskytuje celá řada hmyzích druhů, kteří svou činností snižují množství a kvalitu sklizeného produktu. Aby došlo k zabránění takovýchto ztrát, je nutno tyto semenné porosty ošetřovat pomocí dostupných insekticidů. V posledních letech vlivem omezování a restrikcí účinných látek dochází k neustálému úbytku volby dostupné a zároveň i efektivní chemické ochrany.

Monitoring rezistence hlodavců vůči antikoagulantním rodenticidům v ČR

Monitoring rezistence hlodavců vůči antikoagulantním rodenticidům v ČR

18. 07. 2023 RNDr. Marcela Fraňková, Ph.D., Ing. Radek Aulický, Ph.D., Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha Škůdci Zobrazeno 1012x

Rodenticidy patří mezi dominantně používané nástrahy proti synantropním hlodavcům (myš domácí, potkan obecný, krysa obecná) v zemědělských a potravinářských provozech i v komunální sféře. V současné době je pro použití v rodenticidech schváleno osm různých antikoagulantních účinných látek (ú. l.), které mají stejný mechanizmus účinku, ale liší se mírou své toxicity.

Ochrana ovocných sadů v červenci a srpnu

Ochrana ovocných sadů v červenci a srpnu

17. 07. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 998x

S letními měsíci se dostáváme do druhé poloviny sezony a u některých ovocných druhů již probíhá sklizeň. I když jsme rozhodující situace v ochraně rostlin řešili v jarním období, v červenci a v srpnu stále ještě musíme věnovat pozornost řadě škodlivých organizmů.

Nové biologické přípravky podporují růst rostlin a chrání je před škůdci a chorobami

Nové biologické přípravky podporují růst rostlin a chrání je před škůdci a chorobami

16. 07. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 1572x

Z laboratoří Biologického centra AV ČR přicházejí na trh dva originální přírodní přípravky, určené pro podporu růstu a ochranu rostlin: Supresil Duo® a Nemasil Forte®. Jsou nejen účinné, ale díky použití živých organizmů i ekologické. Zušlechťují půdu, zvyšují využití živin a chrání rostliny před hmyzími škůdci.

Aktuální přehled ochrany rostlin: Červenec a srpen

Aktuální přehled ochrany rostlin: Červenec a srpen

15. 07. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 916x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že nebyla pokryta primární infekce) v ošetření proti strupovitosti a padlí jabloně. Na obě choroby jsou povoleny přípravky: Alcedo, Belanty, Bellis, Dagonis, Discus, Domark 10 EC, Fontelis, Luna Care, Luna Experience, Sercadis, Topas 100 EC, Vigofun 250 EC, Zato 50 WG aj. Pouze na padlí je povolený přípravek Cyflamid 50 EW.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červenec a srpen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červenec a srpen 2023

14. 07. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1022x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophthora infestans) a někde i alternariové skvrnitosti listů (Alternaria alternata, A. solani) ve všech porostech. U raných odrůd a na lokalitách se škodlivým výskytem plísně (nad 25 %) je vhodné provést likvidaci natě, aby nedošlo k napadení hlíz. U poloraných a polopozdních odrůd při zjištění výskytu plísně v oblasti (v porostu) pokračujte v ošetření povolenými přípravky.

Rezistence odrůd ozimé pšenice vůči významným houbovým chorobám

Rezistence odrůd ozimé pšenice vůči významným houbovým chorobám

13. 07. 2023 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 843x

V posledních letech narůstají v Evropě výnosy ozimé pšenice. Toho bylo dosaženo pěstebními systémy s vyššími vstupy založenými na lepším hospodaření s plodinami, na cílené aplikaci hnojiv, na účinnějších opatřeních pro ochranu proti chorobám a škůdcům a zejména na nových odrůdách s vyšším výnosovým potenciálem a vysokým stupněm odolností vůči chorobám.

První registrovaná odrůda ozimého ovsa v ČR

První registrovaná odrůda ozimého ovsa v ČR

12. 07. 2023 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 833x

V posledních letech se stále více skloňuje klimatická změna. V České republice se objevují plodiny, které by dříve u nás ve volné půdě nerostly nebo by nedozrály anebo se do nedávna pěstovaly pouze ve sklenících. Většinou se jedná o zeleninové a ovocné druhy, ale změnu můžeme pozorovat i u polních plodin. Je to například mák ozimý nebo hrách polní ozimý, které můžeme vidět na polích a máme i registrované odrůdy.

Seznam doporučených odrůd ječmene ozimého, 2023

Seznam doporučených odrůd ječmene ozimého, 2023

12. 07. 2023 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 914x

Obdobně jako v jiných zemích Evropské unie i v České republice jsou vytvářeny Seznamy doporučených odrůd (SDO) hlavních polních plodin, jejichž cílem je usnadnit uživatelům orientaci v širokém sortimentu nabízených odrůd, poskytnout pěstitelům a zpracovatelům objektivní a nezávislé informace o odrůdách a jejich vhodnosti pro pěstební podmínky v České republice.

Choroby brukvovitých olejnin: Vadnutí řepky

Choroby brukvovitých olejnin: Vadnutí řepky

11. 07. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 605x

Vadnutí řepky olejky může být způsobeno vícero patogeny. Byla již zmínka o houbě Sclerotinia sclerotiorum, dnes se seznámíme s rodem Verticillium, a také houbou Macrophomina phaseolina. Obě houby jsou polyfágní, za vhodných podmínek a při vyšším infekčním tlaku mohou způsobit ztráty na výnosu.

Obnova kalamitních holin po kůrovcové kalamitě

Obnova kalamitních holin po kůrovcové kalamitě

10. 07. 2023 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Škůdci Zobrazeno 698x

Současnou kalamitu členíme obvykle do tří etap, které se liší příčinami i rozsahem. První dvě etapy se nevymykaly z rámce předchozích velkých kalamit, třetí etapa se vymyká všem parametrům a má zcela katastrofické dopady na naše lesy a jejich budoucnost.

Velká konference regenerativního zemědělství v Jihlavě

Velká konference regenerativního zemědělství v Jihlavě

09. 07. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.;Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 1214x

První ročník konference byl připraven pro všechny zájemce o problematiku regenerativního zemědělstí a také pro pěstitele kteří se o tento směr začínají zajímat, nebo už jej na svých polích využívají. Během vystoupení několika domácích i zahraničních odborníků byly postupně představeny jednotlivé nálezitosti tohoto systému od mechanizace, přes osiva až po široké spektrum praktických zkušeností.

Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím

Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím

08. 07. 2023 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Doc. Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 658x

Skladované obilí je citlivé k napadení mnoha druhy skladištních škůdců. V příznivých podmínkách dochází k rychlému rozvoji populací těchto škůdců, což sebou přináší negativní dopady pro skladovatele. Škůdci totiž patří mezi hlavní biotické faktory negativně ovlivňující kvalitativní parametry zrna používaného pro potravinářské (sladovnický ječmen, potravinářská pšenice pro mlýny) i krmné účely.

Změna klimatu a sucho v zemědělské krajině od roku 2015

Změna klimatu a sucho v zemědělské krajině od roku 2015

07. 07. 2023 Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Management Zobrazeno 1130x

Nejviditelnějším dopadem změny klimatu je zvyšování teploty vzduchu. Na našem území v dekádě 2013–2022 s porovnáním 1800–1960 teplota stoupla o 2,1 °C. Přitom roční srážkové úhrny se nemění. Co se ale mění je jejich rozložení a skupenství v zimním období. Absence sněhové pokrývky eliminuje dvě její základní funkce jak ochranou před nízkými teplotami, tak i jako zdroj vody pro jarní období.

ICL PotashpluS - draselno-síranové hnojivo pro chytrou výživu rostlin

ICL PotashpluS - draselno-síranové hnojivo pro chytrou výživu rostlin

06. 07. 2023 Ing. Vít Chmel, MBA; ICL Česko a Slovensko Hnojení Zobrazeno 787x

Ve stínu neustále rostoucích cen dusíku i dalších živin nezbývá dnes pěstitelům mnoho možností, jak si zachovat konkurenceschopnost. Jednou z cest je použití moderních technologií výživy rostlin, které vycházejí z detailních rozborů půdy a živiny dávkují přesně podle potřeb konkrétní plodiny a místa.

1 .. 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 .. 110
detail