BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Choroby kukuřice

Choroby kukuřice

01. 05. 2021 Ing. Miroslava Strejčková, RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.; Zemědělský výzkum Troubsko, spol. s r. o. Troubsko Choroby Zobrazeno 2226x

Kukuřice je jednoděložná tráva z čeledi lipnicovitých, původem z Jižní a Střední Ameriky. Původní obyvatelé Ameriky divokou, či chcete-li planou formu kukuřice, zvanou teosinta sbírali a jako pokrm využívali již před 12 000 lety. Kulturní plodinu pěstovali staří Mayové, Aztékové a Inkové před 4–3 tisíci lety, odvážnější prameny hovoří o době před 8,5–7 tisíci lety.

Kenja - Moudré řešení pro vaši řepku

Kenja - Moudré řešení pro vaši řepku

01. 05. 2021 Ing. Michaela Boušková; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Choroby Zobrazeno 1530x

V loňském roce společnost Belchim představila novou účinnou látku v boji proti hlízence. Tato látka se jmenuje isofetamid a je obsažena v přípravku Kenja. I přesto, že se jednalo o úplnou novinku, získala si mezi vámi příznivce a velice pozitivní ohlasy. Kenja se všem uživatelům odměnila silnými, zdravými rostlinami a vyšším výnosem při sklizni.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Výborná souhra a jistota

Výborná souhra a jistota

01. 05. 2021 Ing. Vojtěch Štolpa; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1007x

Pomalu jsme si začali zvykat na suché a teplé podzimy, proto nás loňský rok více méně překvapil. Jedním z důležitých jarních vstupů, jak dostat ozimé porosty do kondice, bude volba vhodné fungicidní ochrany a provedení jejich kvalitní regulace. Novinka Protiostar a spolehlivý Lomis jsou sázkou na jistotu.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Škůdci na cukrovce - co je nového

Škůdci na cukrovce - co je nového

30. 04. 2021 Ing. Vít Bittner; MARIBOHILLESHÖG ApS ČR Škůdci Zobrazeno 1680x

Evropská komise v roce 2018 zakázala moření osiva cukrovky a dalších polních plodin insekticidními látkami se skupiny neonikotinoidů - thiamethoxam, clothianidin, imidacloprid. V České republice je naštěstí každoročně obnovována výjimka povolující pěstování cukrovky z osiva mořeného neonikotinoidy. V řadě zemí tato výjimka však není (například Francie, Polsko, Velká Británie, Německo a další) a velmi rychle narůstá škodlivost řady hmyzích škůdců.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v sadech v měsíci dubnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v sadech v měsíci dubnu

30. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1528x

Duben je měsíc, kdy se již naplno rozjíždí vegetační sezona. Její počátek bývá někdy vztahován k hranici, kdy průměrné denní teploty dosahují alespoň 10 °C, což dlouhodobé dubnové hodnoty (7,8 °C) sice ještě nesplňují, ale intervalově se mohou v tomto období objevit i letní dny s maximy nad 20° C.

Výživa jarního ječmene v proměnlivých podmínkách

Výživa jarního ječmene v proměnlivých podmínkách

29. 04. 2021 Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Ing. Renáta Dufková, Ing. Roman Maco; Mendelova univerzita v Brně Hnojení Zobrazeno 2320x

Průběh povětrnosti v roce 2020 opět ukázal, že v agrotechnice pěstování jarního ječmene zažitá schémata neexistují a že je nezbytné aktivně reagovat na dynamiku změn stanovištních podmínek v průběhu celé vegetace. Přitom faktorů, které mohou výrazně růst a vývoj porostu během vegetace ovlivňovat, je celá řada.

Ochrana proti škůdcům řepky v jarním období

Ochrana proti škůdcům řepky v jarním období

28. 04. 2021 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 4177x

Ozimá řepka je od obnovení vegetace na přelomu února a března až do období zrání koncem června významně poškozována několika škůdci. Pamětníci si určitě ještě vzpomenou na dobu, kdy stačilo jedním insekticidním postřikem eliminovat nálet blýskáčka a úroda byla zachráněna.

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

INVIGOR - pokračujeme v naší cestě

28. 04. 2021 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1011x

Po letech s výrazným nedostatkem srážek ve vegetačním období a negativním dopadem na celkovou ekonomiku pěstování taktéž v segmentu řepky, přišel zcela jiný, řekněme více standardu se přibližující rok. Na srážky bohaté vegetační období řepky bylo vítanou změnou, i když srážky nebyly rovnoměrné a rovněž najdeme výrazný rozdíl v rozprostření srážek na území ČR. Další výnosotvorné faktory však optimální nebyly ani zdaleka.

Hraboš polní - souhrn 2020 a výhled 2021

Hraboš polní - souhrn 2020 a výhled 2021

27. 04. 2021 Ing. Jakub Beránek, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Škůdci Zobrazeno 2154x

Přestože hraboš polní patří mezi naše běžné škůdce, poslední dobou patří v Česku k nejskloňovanějším živočichům. S ohledem na jeho krátký gradační cyklus a extrémní rozmnožovací schopnosti, které za poslední dva roky pocítila většina zemědělců, asi není příliš divu. Ačkoli v médiích vítězí spíše koronavir SARS-CoV-2, zemědělci, ochránci přírody, výrobci přípravků na ochranu rostlin či výzkumné organizace hraboše neustále sledují.

Herbicidy v kukuřici - výsledky tříletých pokusů

Herbicidy v kukuřici - výsledky tříletých pokusů

26. 04. 2021 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Plevele Zobrazeno 1728x

Po propadu na konci a přelomu našeho století, začala opět plocha kukuřice narůstat, až se v posledních letech ustálila na výměře silážní kukuřice cca 230 000 ha a kukuřice na zrno 70 000–110 000 ha. Je to přibližně 13,5 % orné půdy a nezůstává příliš za osevní plochou řepky ozimé.

Mobilní aplikace fencee Cloud umožňuje kontrolovat a monitorovat elektrické ohradníky odkudkoliv na světě

Mobilní aplikace fencee Cloud umožňuje kontrolovat a monitorovat elektrické ohradníky odkudkoliv na světě

26. 04. 2021 VNT electronics s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 8353x

Česká firma uvádí na trh světově unikátní technologii ovládání elektrických ohradníků značky fencee na dálku. Díky mobilní aplikaci nebo webového rozhraní tak máte svoji úrodu, pozemky či zvířata v ohradách pod kontrolou odkudkoliv na světě.

Chytrá a efektivní výživa rostlin v jarním období

Chytrá a efektivní výživa rostlin v jarním období

25. 04. 2021 Ing. Martin Bohuněk; BioAktiv CZ Výživa a stimulace Zobrazeno 1894x

Zemědělství současně prochází mnoha změnami, které kladou významné nároky na rychlé reakce a schopnost přizpůsobit se. Naším cílem je hledat pro naše zákazníky nová řešení ve výživě a způsoby, jak reagovat na rychlý vývoj v rostlinné a živočišné výrobě. Pomáháme tím rozvíjet klasickou agrotechniku k lepší efektivitě a stabilní ekonomice.

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

Časně jarní regenerační a herbicidní ošetření

24. 04. 2021 Ing. Martin Olišar; UPL Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 1552x

V zemědělském kalendáři má období počátku roku specifické ale významné místo. Ačkoli se může zdát, že se na polích nic neděje. Nicméně právě nyní probíhá intenzivní příprava a plánování sezóny. Jak ošetřit porosty obilnin v roce 2021 - stěžejních plodin na našich polích. To je možná jedna z otázek pro měsíc únor. Věříme, že následující informace vám přinesou potřebnou inspiraci při tomto rozvažování.

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

Balíček Galileo + Sportak EW - nové a účinné řešení chorob ozimé pšenice

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Choroby Zobrazeno 1832x

Vysokou a kvalitní produkci obilnin si dnes již nelze představit bez promyšlené a správně načasované aplikace fungicidů. Jejich současná nabídka je velice široká a obsahuje jak nové přípravky (ze skupiny SDHI), tak i přípravky starší, praxí dlouhodobě používané a ověřené.

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

Velmi účinně proti laskavcům a dalším obtížným plevelům v cukrové řepě bez „Déčka“

24. 04. 2021 Ing. Jaroslav Bašta; Agro Aliance s.r.o. Plevele Zobrazeno 1711x

Tradiční pěstování cukrové řepy se v posledních dnech stává mnohem složitějším, a to díky zákazu některých dlouho používaných účinných látek. V roce 2020 skončily herbicidy na bázi chloridazonu a desmedifamu (tzv. „Déčko“). Výše uvedené 2 účinné látky se na mnoho let staly nedílnou součástí postřikových sledů, které ale bude nutno od této sezóny změnit a nahradit novými.

Žlutá a zelená - to je Propulse

Žlutá a zelená - to je Propulse

23. 04. 2021 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1552x

Je to již téměř rok, kdy jsem psala svůj každoroční „oslavný“ příspěvek na Propulse. Ten příspěvek začínal větou „Je stav nouze.“ Nikdo z nás netušil, že i za rok ve stejnou dobu bych mohla začínat úplně stejnou větou. Příroda je příroda, v dobrém i zlém.

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

Ochrana sadů na přelomu zimy a jara

23. 04. 2021 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1894x

Tak jako každoročně, s blížícím se jarem začíná být aktuální příprava na novou sezonu v ochraně ovoce. Stále patrnější životní projevy stálých obyvatel sadů i jejich návštěvníků z řad různých druhů členovců i obratlovců nás upozorňují na fakt, že se zima chýlí ke svému konci.

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

Vitalita osiva máku a struktura výnosových prvků

22. 04. 2021 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2035x

Kvalita osiva patří k nejdůležitějším faktorům ovlivňujícím strukturu porostu a tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností semen zařazených pod pojmem semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se nejčastěji vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen.

Pohled nejen na jaro 2021 na našich polích

Pohled nejen na jaro 2021 na našich polích

22. 04. 2021 Ing. Ladislav Černý, Ph.D.; Agrotechnik spol. s r. o. Technologie pěstování Zobrazeno 2381x

Slezl sníh a otevírá se jaro 2021. Bude jiné než ty, co si pomatujeme a to po všech stránkách. Nároky na zdravotní bezpečnost stoupají se sílící pandemií, zároveň stoupají ceny rostlinných komodit. Je to důsledek tvoření rezerv světových velmocí. Ohrožení sklizně 2021 je obrovské s ohledem na lidské zdroje v našich firmách, které jsou nenahraditelné (poprvé není a nebude hlavní nepřítel počasí).

Správné trysky pro aplikaci přípravků

Správné trysky pro aplikaci přípravků

21. 04. 2021 Ing. Petr Harašta, Ph.D.; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Mechanizace Zobrazeno 2685x

Trysky, které se používají k aplikaci přípravků na ochranu rostlin patří k nejdůležitější výbavě postřikovačů s ohledem na přesnost, kvalitu a efektivnost prováděného ošetření Jejich sortiment je rozsáhlý.

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

Možnosti opravných herbicidních zásahů v ozimé pšenici na jaře

20. 04. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D, Prof. Ing. Josef Soukup CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3162x

V posledních letech výrazně vzrostly plochy ozimé pšenice ošetřené proti plevelům již v podzimním období (zejména časné postemergentní ošetření), což je způsobeno především dobrou účinnosti používaných herbicidů. Vláhové podmínky totiž bývají, z hlediska působení většiny herbicidů, v tomto období velmi příznivé.

Současné intenzivní odrůdy obilnin nelze pěstovat bez regulátorů růstu

Současné intenzivní odrůdy obilnin nelze pěstovat bez regulátorů růstu

20. 04. 2021 Ing. Petr Portych; Corteva AgriScience Technologie pěstování Zobrazeno 2454x

Výnosy obilnin v České republice v průměru stále mírně rostou. Zvyšuje se výnosový potenciál jednotlivých odrůd, stejně jako kvalita agrotechniky. Plynulému nárůstu výnosu brání hlavně rozmary počasí a v posledních letech především častý nedostatek srážek ve vegetačním období. Se zvyšující se výnosností nových odrůd také stoupá význam regulátorů růstu a jejich správné používání. Bez jejich použití nelze docílit špičkového výnosu.

Hnojenie repky na jar a počas vegetácie

Hnojenie repky na jar a počas vegetácie

19. 04. 2021 Prof. Ing. Ladislav Ducsay, Dr.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Hnojení Zobrazeno 2801x

Na regeneráciu rastlín po zime a rast na začiatku jarnej vegetácie má významný vplyv stav rastlín pred zimou, ich prezimovanie a zásoba živín v nepoškodených častiach rastlín na začiatku jari. Optimálna výživa, realizovaná cez racionálne hnojenia je jedným z najvýznamnejších faktorov, ktorý rozhoduje o výške dosiahnutých úrod a samozrejme aj o ekonomike pestovania nielen repky olejnej.

Jaro se blíží, co na to obilniny

Jaro se blíží, co na to obilniny

19. 04. 2021 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic Plevele Zobrazeno 1542x

Mezi prvotní jarní ochranná opatření při pěstování obilnin patří herbicidní ošetření a regulace růstu. Loňský podzim na velké části našeho území panovali deště a velmi komplikovali setí, proto na mnoha zemědělských podnicích byl problém obilniny vůbec zasít. Pokud se to přeci jen s vypětím sil podařilo, tak se často nestihlo tradiční podzimní herbicidní ošetření.

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

Osivo luskovin je vhodné před výsevem namořit a inokulovat

19. 04. 2021 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2461x

Osivo luskovin je známé tím, že je velmi náchylné na jakékoliv poškození, ať už se jedná o poškození při skladování (kolísání vlhkosti, nevhodná teplota) nebo poškození již při jeho produkci (nevhodné podmínky při dozrávání, nešetrná sklizeň, nevhodně zvolená agrotechnika semenářského porostu).

1 .. 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 .. 110
detail