hnědá rzivost pšenice
Latinský název: | Puccinia triticina syn. Puccinia recondita f. sp. tritici, Puccinia persistens subsp. triticina |
---|---|
Slovenský název: | Hrdza pšeničná |
Německý název: | Braunrost an Weizen |
Anglický název: | Brown rust of wheat |
Hostitelské rostliny
Popis
Rez se vyskytuje téměř pravidelně ve všech oblastech pěstování pšenice. Poměrně vzácné je závažné poškození výnosu. Vzhledem k tomu že se choroba obvykle vyskytuje velkoplošně bývá její vliv na kvalitu a výnos významný.
Životní cyklus
Optimální podmínky pro šíření této rzi jsou optimální teploty 15-20 °C a ovlhčení povrchu rostlin rosou. Tvorba mycelia a spor není citlivá na vysoké teploty, takže se tato rez může rozšířit i v suchých a teplých létech. Riziko epidemie stoupá u náchylných odrůd a při vysokých dávkách dusíku.
Práh škodlivosti
Konec metání - 10-20 % infikovaných odnoží.
(nižší hodnoty platí pro náchylné odrůdy)
Nepřímá ochrana
Zničení výdrolu před vzejitím ozimů.
Dodržovat agrotechnické lhůty setí, tzn. nevysévat pšenici ozimou příliš brzy a jarní pšenici příliš pozdě.
Chemická ochrana
Vzhledem k nepravidelným výskytům rzi pšeničné jsou problémy s optimálním nasazením fungicidu. Při použití fungicidů proti ostatním listovým chorobám je vhodné, především u náchylných odrůd, použít přípravky, které také účinkují proti rzím.
Fungicidy
List napadený rzí pšeničnou (foto©Josef Pozděna)
Na listu jsou kupky letních výtrusů - uredospor (foto©Josef Pozděna)
Silně napadený list (foto©Josef Pozděna)
Kupky jsou rozmístěny na listu na rozdíl od rzi plevové nepravidelně (foto©Josef Pozděna)